Hopp til innhold

– Jeg tror ingen er så stor Hillary-fan som Eskil

Det var med sommerfugler i magen AUF-leder Eskil Pedersen i dag fikk møte sitt store politiske idol, USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Eskil Pedersen og Hillary Clinton

Hillary Clinton møter AUF sentralstyre, og ønskes velkommen av AUF-leder Eskil Pedersen.

Foto: Utenriksdepartementet

– Hun er en av de største man kan møte, så hvis jeg fikk velge på øverste hylle så tror jeg hun er helt, helt på toppen. Jeg heiet faktisk på henne under presidentvalgkampen for fire år siden, sier Eskil Pedersen til NRK.no etter å ha møtt sitt store politiske idol.

Det var Clinton som selv ønsket å møte noen av de overlevende etter Utøya for å få høre deres historier. Og AUF sitt sentralstyre stilte opp, men det var ikke alle som viste om planene på forhånd.

Tonje Brenna, Hilde Firman Fjellså og Bård Flaarånning

Tonje Brenna (t.v), Hilde Firman Fjellså og Bård Flaarånning ser på bilder av Hillary Clinton på Brennas mobil etter møtet med USAs utenriksminster.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Jeg viste om det om det litt før, ikke lenge før, men nok til at jeg kunne ta på finskjorta. De andre fikk vite det helt for tampen. Og vi hadde en diskusjon på vei bort hit, der en var litt misfornøyd med Turtels T-skjorta si, men det første Clinton sa var: «Nice T-shirt», så han blir nok husket lenge, sier Tonje Brenna, som selv så mange av sine nærmeste venner bli skutt på Utøya, mens hun hørte gjerningsmannen rope av glede.

For det var Utøya dette handlet om. Og hvordan de overlevende etter masakeren klarer å håndtere sine inntrykk etter det forferdelige som skjedde 22. juli.

– Hun spurte hvordan går det med oss og AUF og om norsk politikk hadde endret seg etter 22. juli, forteller Brenna, og får støtte av Pedersen.

Hillary Clinton

En blid Hillary Clinton skålte under lunsjen på Akershus slott tidligere på fredag.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp

Det betyr masse at hun viser at hun ser oss og at hun har fått med seg hva som skjedde og hvordan vi nå kjemper for å ta livene våre tilbake, sier Pedersen.

– Viktig for alle berørte

Og en av dem som har kjempet seg tilbake er Kristine Hallingstad fra Aust Agder.

Hun svømte fra Utøya den skjebnesvangre dagen og hørte kulene slå i vannet rundt henne.

Den gangen lovet hun seg selv aldri mer politikk, men samholdet i AUF gjorde at hun kom på andre tanker.

– Jeg tror dette betyr veldig mye ikke bare for AUFere, men det at hun viser sin støtte er også viktig for alle berørte etter 22. juli, sier Hallingstad.

Få viste om møtet

AUF hadde i dag sentralstyremøte i Oslo, og unge engasjerte har kommet fra hele landet, men kun et fåtall viste hva som kom til å skje i ettermiddag.

– Det var en veldig bra stemning da jeg nevnte dette, og de færreste trodde på det, men det ble veldig fint, sier Pedersen, som har fulgt og sett opp til Clinton i mange år.

Hillary Clinton mellom Oslo ordfører Fabian Stang og Jonas Gahr Støre

Hillary Clinton strålte om kapp med sola da hun ble møtt av Oslos ordfører Fabian Stang og Jonas Gahr Støre da hun ankom Oslo Rådhus i dag.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Hun er et stort politisk forbilde og tøff dame, og sommerfuglene var store, for amerikanske politikere er jo det nærmeste man kommer politiske rockestjerner, sier Pedersen, og får støtte av en lattermild Brenna.

– Jeg tror ingen kan bli større fan av Hillary enn det Eskil er, han er jo helt fanatisk. Men hun er jo en stor politiker som har mye makt. Og så synes jeg det er fint at man for en gangs skyld kan samles rundt at det er en kvinne som har en så mektig posisjon som man ser opp til. Så det er klart at det er stort å møte Hillary, hun er jo en rockestjerne for oss politikernerder, sier Brenna.

SISTE NYTT

Siste nytt