Clegg beholder roen

I dag fortsetter regjeringsforhandlingene mellom Nick Clegg og David Cameron. Samtidig viser en ny meningsmåling at 60 prosent av britiske velgere mener Gordon Brown bør av.

Video CLEGG-NETT-090410-WW_MXF_Innboks.MP4

Nick Clegg forhandler med David Cameron mulighetene til å danne en koalisjonsregjering.

Clegg og Cameron

Nick Clegg (t.v.) og David Cameron forhandler om mulighetene til å danne en koalisjonsregjering.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters
Gordon Brown

62 prosent av britene mener statsminister Gordon Brown burde ha gått av straks det ble klart at Labour ikke lenger er det største partiet i Underhuset, ifølge en ny meningsmåling.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Britiene begynner å bli utålmodige, og ønsker en avklaring på regjeringsspørsmålet. Utenfor huset til Liberaldemokratens leder Nick Clegg ventet pressen spent på hva Clegg hadde å si etter samtalene med David Cameron. En av de fremmøtte hadde kledd seg ut som en kylling, men Clegg beholdt roen, og lot seg ikke affisere av den iøynefallende stuntreporteren.

Clegg fortalte at samtalene med Cameron hadde vært konstruktive, og at de jobber med å komme frem til en best mulig løsning for det britiske folk.

Forhandlingene om hvem som skal danne regjering i Storbritannia pågår for fullt, men politiske kommentatorer tviler på at partene vil komme fram til en løsning med det første.

Representanter fra Det konservative partiet og Liberaldemokratene møtte hverandre i dag for å fortsette forhandlingene om muligheten av å danne en koalisjonsregjering.

Men før møtene mellom Clegg og Cameron kunne finne sted måtte Clegg forhandle med sine egne først.

Clegg måtte bruke sine beste overtalelsesevner til å overbevise partiledelsen om et samarbeid med de konservative. Liberaldemokratene står nemlig nærmere Labour enn de konservative i mange saker.

Nye møter mellom Clegg og Cameron

Blant annet ønsker Liberaldemokratene å forandre dagens valgsystem og styre forholdet til Europa.

Men forhandlingene er vanskelige, og de vil trolig trekke ut i langdrag.

– Jeg tror ikke vi kommer til å vite hvem som blir statsminister i løpet av denne dagen, sier politisk journalist i BBC, Reeta Chakrabarti, søndag.

Hun regner likevel med at en eller annen form for kunngjøring vil komme i løpet av dagen for å berolige markedene når børsene åpner mandag.

Hemmelig møte

Sent lørdag kveld fikk de to partilederne, David Cameron og Nick Clegg, omsider møtt hverandre på tomannshånd, for første gang siden før valget torsdag.

Møtet foregikk i all hemmelighet. Nick Clegg fortalte pressekorpset utenfor Liberaldemokratenes partikontor at han skulle hjem, men kjørte så et annet sted.

Samtidig snek Cameron seg usett ut bakdøra fra toryenes partihovedkvarter.Møtet mellom de to varte i 70 minutter, men det har ikke kommet detaljer om hva de to snakket om.

Britene mener Brown må gå av

Ifølge målingen, som er utført av Yougov for avisen The Sunday Times, mener 62 prosent av de spurte at Brown allerede fredag, dagen etter parlamentsvalget, burde ha akseptert nederlaget da det ble klart at Labour ikke lenger var det største partiet i Underhuset.

28 prosent mener det er riktig at Brown å bli værende i 10 Downings Street dersom de konservative og liberaldemokratene ikke klarer å bli enige om et regjeringsalternativ.

Knapt halvparten, 48 prosent, av de spurte mener en ny regjering bør ledes av de konservative, enten i form av en mindretallsregjering eller som en koalisjon.

31 prosent mener at Labour og Liberaldemokratene bør danne en allianse.

De konservative ble det største partiet i valget, med 306 mandater, mens Labour fikk 258 og Liberaldemokratene 57. For å ha rent flertall trengs det 326 mandater.

Les også: Cameron åpner døren for Clegg

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt