Derfor er valgdagsmåling «umulig»

Valgdagsmålinger er vanskelige, og i Storbritannia er det en nesten umulig oppgave.

Valg i Storbritannia

Denne puben i London brukes også som stemmelokale.

Foto: Kevin Coombs / Reuters

BBCs felles valgdagsmåling med ITV i 2005 forutsa helt korrekt at det ville bli et Labour-flertall på 66 seter.

Men når målingen kommer klokken 23 i kveld vil den neppe treffe på samme måte. Her er grunnene som politikk-journalisten Alex Barker presenterer på sidene til Financial Times:

Ekspertene må basere spådommene på dårlig informasjon: Det er ingen måledata fra de enkelte stemmelokalene. Folketellingen ni år gammel. Oppmøte-prognoser basert på lokalvalg gir et dårlig bilde på hva som kan ventes i et parlamentsvalg.

En av seks stemmegivere nekter å svare på valgdagsmålinger: Svaret ligger i Pass dine egne saker-gaten. Og ingen vet om noen av disse stemmer i overvekt på et spesielt parti.

Så mange som en av fem stemmer går med posten: Disse stemmegiverne deltar ikke på valgdagsmålingen. Omtrent 12 prosent stemte slik i 2005, og antallet bare øker. De fleste av dem sendte sin stemme da Nick Clegg var på sitt mest populære.

Analyse-systemet for setefordelingen kan være ubrukelig: Selv om valgdagsmålingen har den prosentvise stemmefordelingen riktig, er det en god sjanse for at setefordelingen er feil.

Valgdagsmålingen sliter med Liberaldemokratene: Stemmene som ble gitt til Liberaldemokratene i 2005 var alt for lav, og feilen kommer til å bli enda større i år.

Flytting av grenser ødelegger sammenligningsmateriale: Siden 2001 har mange kommunegrenser i Storbritannia blitt flyttet. Enkelte valgområder har blitt delt i to, så det er vanskelig å regne ut hvordan stemmgivningen har forandret seg. I tillegg flytter folk over hele landet, slik at mange valgkretser nå har forandret seg kraftig.

Alle vil være først: Det torsdag kveld og de aller fleste går og stemmer etter at de er ferdige på jobb. Det betyr at ekspertene har liten tid på seg for å lage spådommene.

Video: Pub og politikk

Video Pub og politikk

Bli med på puben og ta den politiske temperaturen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt