NRK Meny
Normal

Brown og Cameron truer partifeller

Både Gordon Brown og David Cameron truer partifellene sine foran valget: Betal tilbake pengene eller forsvinn.

Gordon Brown og David Cameron

Statsminister Gordon Brown og opposisjonsleder David Cameron.

Foto: Leon Neal / Scanpix/AP

I dag sa statsminister Gordon Brown at han nå revurderer sin opprinnelige plan om å ikke tvinge partimedlemmene sin i Labour til å betale tilbake pengene som er blitt refundert i Storbritannias største parlamentsskandale på over 200 år.

Leder David Cameron for de konservative var enda tydeligere: Tory-medlemmer som ikke samarbeider i denne saken får ikke bli med i valget.

Advarslene fra de to partilederne ble gitt i Underhuset i dag, etter at representantene kom tilbake fra en tre måneder lang sommerferie.

Cameron: En ekte konservativ betaler tilbake

Cameron, som leder de sentrum/høyre-konservative leder klart på meningsmålingene foran valget, som skal finne sted innen juni neste år, var den første som gikk ut med advarselen i en TV-sendt tale midt i britenes frokost-tid.

And

Sentralt i skandalen: Ender som har fått en nybygd, kunstig øy.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

– Dersom folk blir bedt om å betale tilbake penger og myndighetene bestemmer at disse pengene skal betales tilbake og de likevel ikke betaler pengene tilbake, så kan de ikke sitte som konservative parlamentsmedlemmer, sa Cameron.

Han krever at pengene blir hostet opp - ellers tar han fra dem setene i Underhuset.

Noen timer senere gikk Brown - som i går sa at han ville betale tilbake over 12.000 pund for utgifter til hjelp i hus og hage - ut med en lignende melding.

Spurt direkte om parlamentsmedlemmer som ikke samarbeider i saken vil bli kastet ut av partiet, sa Brown:

– Dersom folk ikke vil samarbeide, så må vi vurdere det også.

Brukte skattepenger på kunstig øy for ender

I mai avslørte avisen Daily Telegraph hvordan britiske MP-er (parlamentsmedlemmer) brukte skattepenger på alt fra kunstige ande-øyer til gartnere, og flere politikere trakk seg fra jobben. Blant dem var speaker Michael Martin i det britiske Underhuset.

Nå har skandalen fått nye ben å gå på, fordi Sir Thomas Legg - som statsministerens kontor ga jobben med å gå gjennom refusjonskvitteringene - har skrevet et brev til alle involverte. Der ber han om at pengene blir betalt tilbake.

Sir Thomas foreslår at det blir satt en grense på 2000 pund i året for hushjelp og 1000 pund i året for hagearbeid i MP-enes andre hjem, og at det som er brukt over dette blir ført inn i statskassen igjen.

Det britiske parlamentet

Den britiske parlamentsbygningen.

Foto: Sang Tan / Scanpix/AP

Tviler på lovligheten av tilbakebetalingskravet

Men MP-ene er ikke spesielt fornøyde med Sir Thomas' forslag, og hevder at taket som nå er satt ikke kan ha tilbakevirkende kraft - siden de gamle refusjonskravene var lovlige da de ble levert inn.

Sinne til tross, Brown ber Labour-medlemmene i parlamentet om å gjøre som Sir Thomas ønsker.

– Vi bør bli ferdige med denne saken og derfor må vi følge den beslutningen som er tatt. Betal det som er sagt, sier Brown.

Slipper å betale for «voksenfilmer»

Statsministeren skal ha blitt presset i saken av andre parlamentsmedlemmer i går kveld, der flere av de involverte stiller spørsmål omkring lovligheten av forslaget til Sir Thomas.

Det er også irritasjon i forbindelse med at tidligere innenriksminister Jacqui Smith, som blant annet lot skattebetalerne betale for to voksenfilmer som mannen hennes så på, ikke trenger å betale tilbake 100.000 pund.

Smith beklaget alt overfor parlamentet i går, etter en sju måneder lang undersøkelse. En komité i parlamentet mente likevel at det i hennes tilfelle var formildende omstendigheter, og lot henne slippe å betale.

Smith gikk i juni av som innenriksminister i forbindelse med skandalen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt