Hopp til innhold

Rettsaken mot Bradley Manning i gang

I dag starter rettsaken mot Bradley Manning, som står tiltalt for å ha overlevert graderte opplysninger til WikiLeaks. Etterretningsanalytikeren risikerer 154 års fengsel.

MANNING-PROTEST

Lørdag samlet flere demonstranter seg i Fort Meade i Maryland, i støtte med 25-åringen som står tiltalt for å ha lekket hemmeligstemplede dokumenter til WikiLeaks.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Bradley Manning (25) er etterretningsanalytikeren som for tre år siden ble arrestert i Irak, mistenkt for å ha lekket flere tusen hemmelige amerikanske regjeringsdokumenter til nettstedet WikiLeaks.

WikiLeaks offentliggjorde deler av innholdet i dokumentene i samarbeid med flere store internasjonale medier.

Materialet det dreier seg om er blant annet strengt hemmelige papirer fra det amerikanske utenriksdepartementet og forsvarsdepartementet. Manning risikerer en dom på inntil 154 års fengsel dersom han blir dømt.

Avslørte drap på journalist

Bradley Manning ble født i Crescent i Oklahoma i 1987 og vervet seg 20 år senere til den amerikanske hæren hvor han fikk opplæring som etterretningsanalytiker. To år senere, i oktober 2009, ble han sendt til Irak.

26. mai 2010 ble Manning arrestert, mistenkt for å ha overlevert store mengder gradert materiale til WikiLeaks.

I materialet var blant annet en video fra et amerikansk angrep i Bagdad i 2007, der en journalist ble drept.

Bradley Manning

Bradley Manning i Maryland's Fort Meade i mai.

Foto: Patrick Semansky / Ap

Demonstrerer i støtte med Manning

Rettsaken starter i en militærdomstol i Maryland i dag, og de siste dagene har en rekke personer demonstrert i støtte med 25-åringen.

Manning erkjenner skyld i ti av de i alt 22 tiltalepunktene mot ham, men ikke i punktet om å ha ytt fienden bistand. Han nekter for med viten og vilje ha hjulpet USAs fiende, terrornettverket al-Qaida og dets leder Osama bin Laden.

Militære påtalemyndigheter har valgt å ikke legge ned påstand om dødsstraff.

SISTE NYTT

Siste nytt