Hopp til innhold

– Netanyahu gir ordre om å forberede bakkeinvasjon

JERUSALEM/OSLO (NRK): Statsminister Netanyahu skal ha bedt Israels forsvar om å forberede en mulig bakkeinvasjon av Gazastripen.

Angrep fortsetter mot Gaza

Nesten en million israelere holder seg i bomberom, men palestinerne på Gazastripen har ikke slike tilfluktsrom. Angrepene mot Gazastripen fortsetter tirsdag morgen. Disse palestinerne har hentet noen av sine eiendeler etter at huset deres ble ødelagt i nattens angrep, melder Ap.

Foto: Khalil Hamra / Ap

Angrepene mot Gazastripen natt til tirsdag beskrives som de verste siden november 2012. Nå skal Netanyahu ha bedt Israels forsvar (IDF) om å forberede en mulig bakkeinvasjon av Gazastripen. Det forteller en israelsk tjenestemann til den israelske avisa Haaretz.

– Hæren forbereder seg på alle scenarioer, inkludert en invasjon eller en bakkeoperasjon, sier en tjenestemann til AFP tirsdag.

Samtidig krever palestinernes president Mahmud Abbas en umiddelbar stans i angrepene og ber det internasjonale samfunnet om å gripe inn, melder AFP.

Netanyahu

TRAPPER OPP: Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal ha bedt forsvaret om å forberede en mulig bakkeinvasjon av Gazastripen.

Foto: POOL / Reuters

Som svar på mandagens rakettangrep fra Gazastripen inn i Israel bombet Israel natt til tirsdag mer enn 50 mål på Gazastripen, melder Ap. Ifølge palestinske sikkerhetskilder er mer enn 70 mål angrepet.

Bilder viser enorme ødeleggelser på hus og bygninger på Gazastripen. Angrepene tirsdag skal så langt ha såret minst 22 palestinere, blant dem sju barn.

Siden tre israelske tenåringer og en palestinsk tenåring ble funnet drept forrige uke har det vært svært spent i Israel og de palestinske områdene.

Angrepene er del av det som kan være en langvarig militæroperasjon, sier Israels militære ifølge AFP.

Mobiliserer på bakken

Tidligere på dagen bekreftet det israelske militæret overfor AFP at Israel har startet en militæroperasjon med formål å redusere rakettangrepene mot Israel. Rundt 50 mål skal ha blitt truffet, sier de.

Talsmann for det israelske forsvaret, Peter Lerner, sier til AP at det israelske militæret angrep blant annet fire hus som tilhører militante tirsdag morgen. Han sier at Israel trapper opp angrepene.

Det skal være snakk om luftangrep og angrep fra sjøveien, sier Lerner. Men nå mobiliseres det også på bakken.

Israel sender stridsvogner, soldater, og annet utstyr mot grensen til Gazastripen.

Mandag kveld tok den væpnede grenen av Hamas på seg ansvaret for en rekke av de mer enn 80 rakettangrepene inn i Israel samme kveld. Angrepene sies å være hevn for at ni Hamas-medlemmer ble drept i israelske luftangrep natt til mandag.

Hittil har Israel brukt luftangrep og droneangrep i sine svar på rakettangrepene fra Gazastripen inn i Israel.

Palestinere

GAZASTRIPEN: Palestinere i ruinene av et hus som ble truffet av en israelsk missil sør på Gazastripen.

Foto: Hatem Moussa / Ap

– Nesten en million israelere holder seg i bomberom, sier talsmann for det israelske forsvaret, Bjørn Hermann, til NRK.

Men palestinerne på den 12 ganger 40 kilometer lange stripen har ikke bomberom.

Artikkelen fortsetter under bildet

Angrep mot gazastripen

En palestinsk jente står i ruinene av huset sitt

Foto: Khalil Hamra / Ap

Frykter ny intifada

Nå frykter flere en ny intifada, med henvisning til palestinske opprør som har ført til omfattende krigshandlinger og kostet flere tusen liv.

Den andre intifada varte fra 2000 til 2005. Bilder av steinkastede palestinere som ble møtt av væpnede israelske soldater, krigshelikoptre og tanks, gikk verden rundt.

– Vi er forberedt på, og frykter, en eskalering av situasjonen, sier Bjørn Hermann.

Børge Brende er også svært bekymret for at den spente situasjonen kan ende i en ny intifada.

– Det er en reell fare for at dette kan ende med en ny intifada, sier Brende til NRK. Han møtte FNs generalsekretær Ban Ki-moon i FN i New York mandag.

– Det er viktig at lederne fra begge sidene møtes og gjenopptar fredsprosessen, sier Brende.

Egypt har involvert seg i meglingen, men uten hell.

SISTE NYTT

Siste nytt