NRK Meny
Normal

Bomber drepte over 60 i Irak

Minst 19 personer ble fredag kveld drept da en bombe gikk av i et forretningsstrøk vest i Bagdad. Noen timer tidligere ble minst 43 drept utenfor en moske i byen Baquba.

IRAQ-BLAST/ People gather at the site of a bomb attack in Baquba

Myndighetene opplyser at minst 49 mennesker ble drept da to bomber eksploderte utenfor en moské i byen Baquba fredag.

Foto: Reuters/NTB Scanpix

Bomben i Bagdad gikk av i bydelen Amiriya, der flertallet av innbyggerne er sunnimuslimer.

Også i Baquba, som ligger fem mil nordøst for hovedstaden, var mange av ofrene sunnimuslimer. De hadde nettopp deltatt på fredagsbønnen.

I fredagens angrep i Baquba eksploderte to bomber i rask rekkefølge. Etter at den første bomben gikk av, løp mennesker til for å hjelpe de sårede. De ble rammet av den neste bomben.

Øyenvitner forteller at folk ble slengt bortover, og at mange ble truffet av splinter.

Borgerkrigen i Syria har bidratt til å forverre den sekteriske konflikten mellom sunnier og sjiaer i Irak, og landet er i dag på sitt uroligste siden USA trakk ut sine styrker i 2011. Angrep rettes ofte mot moskeer.

Bilbombe ble sprengt i Kirkuk i Nord-Irak 15. mai 2013

Torsdag denne uken tok en selvmordsbomber i Kirkuk nord i Irak med seg 12 personer i døden. Bomberen sprengte seg selv i en moské hvor en familie sørget over en annen død slektning.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Bølge av angrep

Fredagens bombeangrep er de siste i en serie angrep på moskeer for sunni- og sjiamuslimer de siste ukene. Det var nettopp ti dager med angrep rettet mot sjiaer.

Torsdag drepte en selvmordsbomber tolv mennesker i en begravelse i et sjia-gudshus i Kirkuk.

Ti mennesker ble også drept av bilbomber mot tre sjiadominerte områder i Bagdad torsdag. Dagen før ble 21 mennesker drept i en serie bombeangrep, også da mot sjiadominerte områder i den irakiske hovedstaden.

Væpnede menn drepte også broren til et parlamentsmedlem som er sunnimuslim torsdag.

Bildet er fra en begravelse i byen Najaf

Volden har de siste dagene rammet en rekke irakiske byer. Bildet er fra en begravelse i byen Najaf, som torsdag ble rammet av et bombeangrep rettet mot sjiamuslimer.

Foto: Haider Ala / Reuters/NTB Scanpix

Frykter oppblussing

Volden i Irak har gått noe ned, men angrep er fortsatt vanlige. Over 200 mennesker ble drept hver måned i årets første fire måneder. Bare i april ble over 460 drept, ifølge AFP.

Antallet angrep på sunni- og sjiamoskeer, sikkerhetsstyrker og stammeledere har økt etter at sikkerhetsstyrker gjennomførte et raid mot en protestleir for sunnimuslimer ved Kirkuk for en måned siden.

Hendelsen førte til flere sammenstøt og har økt frykten for at det igjen kan bli tilnærmet krig mellom ulike grupperinger, ifølge Reuters.

Situasjonen i Irak har blitt mer ustabil de siste månedene fordi borgerkrigen i Syria setter press på det skjøre forholdet mellom sunni- og sjiamuslimer. Spenningene er nå på det høyeste nivået siden amerikanske tropper forlot landet på slutten av 2011, skriver nyhetsbyrået.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt