NRK Meny
Normal

Enorme ødeleggelser etter jordskjelvet

Minst 215 000 mennesker er samlet i tilfluktsleirer som følge av jordskjelvet og tsunamien i Japan. Flere kraftige etterskjelv øker frykten for nye ødeleggelser.

23.43: Tokyo electric power company (TEPCO) sier til Reuters at de nå skal forsøke å lette på trykket i reaktoren. Det betyr trolig at de kommer til å slippe ut mer radioaktiv damp fra anlegget, slik man har gjort ved de andre reaktorene.

23.09: Reuters melder at det amerikanske hangarskipet USS Ronald Reagon har ankommet Japan for å bistå i hjelpearbeidet.

22.44: Norske myndigheter hadde sent lørdag kveld fortsatt ikke fått tak i de rundt fem nordmennene som de tror befinner seg i det tsunamirammede området i Japan, melder NTB.

22.40: Så mange som 160 mennesker kan ha blitt utsatt for radioaktiv stråling i Fukushima, opplyser det japanske atomsikkerhetsbyrået.

22.35: Ifølge CNN har det vært 140 etterskjelv med en styrke på 4,5 og høyere i Japan de siste 24 timene.

22.18: Nødkjølesystemet på en annen reaktor ved det japanske kjernekraftverket hvor det var en eksplosjon tidligere i dag, er ute av drift, melder Reuters.

22.16: Det japanske atomsikkerhetsbyrået sier at minst ni personer er utsatt for radioaktiv stråling, melder Reuters på Twitter.

21.43: Japanske myndigheter opplyser til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) at nivået av radioaktivitet har sunket de siste timene. Minst 140.000 mennesker er evakuert fra områdene rundt kjernekraftverkene.

20.14: Her er US Geological Services' oversikt over alle etterskjelvene som har rammet Japan de siste timene.

20.03: Al Jazeera melder at 300 hus i havnebyen Pisco i Peru er ødelagt av tsunamibølger som ble utløst av det kraftige jordskjelvet fredag. Rundt 400 mennesker måtte tilbringe natten i telt, opplyser borgermesteren i byen.

USS Blue Ridge

USS Blue Ridge er ett av flere amerikanske skip som er på vei til Japan med nødhjelp.

Foto: HO / Reuters

19.38: Verdens helseorganisasjon (WHO) sier til Reuters at helsefarene etter det radioaktive utslippet fremstår som lave, men at de står parat til å bistå dersom det er behov for dem.

19.22: Frankrikes atomsikkerhetsmyndigheter sier gunstige vindforhold vil føre til at radioaktiv forurensing sannsynligvis vil bli blåst utover Stillehavet, skriver Al Jazeera.

18.51: UD sier til NTB at de fortsatt forsøker å komme i kontakt med fem nordmenn som de tror befinner seg i tsunamirammed områder i Japan.

18.22: TV-kanalen Sky melder at tre mennesker skal være utsatt for radioaktiv stråling i Fukushima. Ifølge NHK viser de tre ingen tegn til å ha fått helseplager, men må renses.

18.08: To team fra japanske Leger uten grenser (MSF) landet lørdag i den tsunamirammede byen Sendai i Miyagi-området nord Japan. De som trenger det, ser ut til å få medisinsk hjelp, melder NTB.

18.07: Den japanske tv-kanalen NHK sier nå at 680 mennesker er bekreftet omkommet.

17.55: Flere titalls etterskjelv, mange av dem med styrke på opptil 6, har rammet Japan i løpet av dagen. Nasjonale medier advarer innbyggere i kystområder mot nye tsunamier.

Evakuerte japanere
Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

17.05: Det japanske atomsikkerhetsbyrået sier en ulykke ved atomreaktorene i Fukushima ikke vil bli like alvorlig som ulykkene på Three Mile Island og Tsjernobyl. Ulykken ved Tokyo electric powers anlegg får karakter 4 på den internasjonale skalaen for kjernefysiske og radioaktive hendelser (INES). Til sammenligning får Three Mile Island karakteren 5 og Tsjernobyl 7.

16.38: Russlands statsminister Vladimir Putin har beordret en full gjennomgang av landets kriseplan i forbindelse med situasjonen ved to kjernekraftverk i Japan.

16.07: Utenriksminister Jonas Gahr Støre advarte mot å tegne et kjernefysisk skrekkscenario under en tale på fylkesårsmøtet i Akershus Ap i dag. Han mener at Japan og verden ikke står overfor et nytt Tsjernobyl, ifølge NTB.

14.30: I kystbyen Minamisanriku er mellom 9.500 og 10 000 personer ikke gjort rede for, melder tv-kanalen NHK. Byen ligger i Miyagi-regionen, samme region som den store byen Sendai som også er hardt rammet. Les mer her.

Video Landskapet i Japan før og etter tsunami

14.28: Et nytt jordskjelv ble registrert i Fukushima, samme sted som det er store problemer med kjernekraftverkene. Skjelvet rammet området kl 14.15 (22.15 lokal tid) , og ble i de første målingene satt til en styrke på 6.

14.14: Selskapet som driver kraftverket planlegger å fylle reaktoren med sjøvann for å kjøpe den ned og redusere trykket.

14.00: Nyhetsbyrået Reuters melder om at selskapet som driver kjernekraftverket i Fukushima tidligere har blitt tatt i juks med papirer. Les mer i denne saken.

13.33: Ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo har minst 1700 mennesker mistet livet i jordskjelvet og tsunamien som har rammet landet. Tallet omfatter både bekreftede og fryktet døde. Tv-kanalen NHK forteller at det siste tallet på bekreftede døde er like over 600. De melder også om at 400-500 mennesker ble funnet døde i byen Rikuzentakata, noe som kan få tallet til å stige til godt over 1000.

Video Tsunamien treffer Kamaishi

13.21: UD fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige, til de japanske områdene som er hardest rammet av jordskjelvet og tsunamien.

13.16: Statsminister Naoto Kan forsikrer at myndighetene skal gjøre alt de kan for å sikre liv og helse til alle japanere. Samtidig ber han befolkningen om ro til tross for kaos og frykt for atomulykker:
– Fra hjerterota ber jeg alle sammen; hør på myndighetene, meldinger i media og opptre rolig, sa statsministeren på en tv-sendt pressekonferanse.

12.58: – Som i Tsjernobyl er kreftfaren nå høy i Fukushima. Stoffene setter seg skjoldbruskkjertelen og kan gi kreft på sikt, sier atomfysiker Nils Bøhmer til NRK. Les hvordan han vurderer det som skjer ved kjernekraftverkene.

12.52: Selve betongkappen som fungerer som reaktorens trykkbeholder er ikke skadet, sier selskapet som driver kjernkraftverket. Ifølge japanske myndigheter har faktisk strålenivået falt etter eksplosjonen.

12.44: Jordskjelvet og tsunamien er en nasjonal katastrofe som Japan aldri før har sett, sier den japanske statsministeren Naoto Kan på en pressekonferanse.

12.34: Toyota holder alle sine tolv bilfabrikker i Japan stengt på mandag for å finne ut om ansatte har det bra og er i sikkerhet.

12.13: Japanske myndigheter har nå sagt til det tyske nyhetsbyrået DPA at flere enn 1000 mennesker trolig har omkommet etter jordskjelvet og den påfølgende tsunamien.

12.03: De fire arbeiderne som ble skadet i eksplosjonen ved kjernekraftverket skal være ved bevissthet. Skadene de pådro seg skal ikke være livstruende, melder det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

11.51: – Vi ser veldig alvorlig på denne situasjonen og følger utviklingen fortløpende. Samtidig er risikoen svært liten for at Norge blir berørt, sier miljøvernminister Erik Solheim om atomulykken i Japan til NTB.

En familie ser otover hjembyen sin, Minamisoma
Foto: TORU YAMANAKA / Afp

11.46: NRKs Anders Tvegård er på plass i Tokyo og forteller at det er kaotiske tilstander:
– Statsministeren har prøvd å roe folk ned ved å seie at dei har kontroll over situasjonen, men mange er urolege. Fleire medium melder at styresmaktene ikkje har kontroll over situasjonen, sier Tvegård.

11.37: Atomsikkerhetsbyrået i Japan melder nå at de tror det er lite sannsynlig at selve betongkappen som fungerer som reaktorens trykkbeholder er skadet.

11.32: Militæret i Japan melder at de har funnet 300-400 døde mennesker i byen Rikuzentakata i regionen Iwate.

11.31: Kriseutvalget for atomberedskap møtes i lokalene til Statens strålevern lørdag klokka 12, opplyser miljøvernminister Erik Solheim.

11.17: Evakueringssonen rundt kjernekraftverk i Japan er nå blitt besluttet utvidet til 20 km, melder tv-kanalen NHK i Japan.

11.01: Det er trolig snakk om en meget alvorlig situasjon i området nær det japanske atomkraftverket i Fukushima, sier en regjeringstalsmann ifølge japanske medier. Både japanske myndigheter og Det internasjonale atomenergibyrået IAEA jobber kontinuerlig med å få oversikt over situasjonen.

10.38: Den japanske regjeringen bekrefter at det har vært radioaktiv lekkasje ved kraftverket i Fukushima. Minister Yukio Edano mener likvel at en evakueringssone på 10 km er tilstrekkelig.

10.25: Politiet sier at alle innefor 3 km av kraftverket der det var en eksplosjon var evakuert. Ikke alle eldre og syke innenfor evakueringssonen på 10 km var ferdig evakuert da eksplosjonen skjedde. En av ministrene i den japanske regjeringen sier atomsikkerhetsbyrået nå prøver å finne ut hva som egentlig skjedde, og at det ennå er usikkert om eksplosjonen var i selve reaktoren.

10.05: Evakueringssonen rundt en av de andre reaktorene i Fukushima er nå nettopp blitt utvidet til 10 km. Det er lik rundt den som det nylig er registrert en eksplosjon ved. Det ble kunngjort på en pressekonferanse hos en av ministrene i Japan, melder NHK.

10.00: Selskapet som driver kraftverket melder at det var fire ansatte som ble skadd i eksplosjonen.

09.53: Japansk tv ber befolkningen i nærheten av reaktoren som har eksplodert om å holde seg innendørs.

09.42: Atomsikkerhetsbyrået melder nå at det er målt stråling på 1015 mikrosivert. Å oppholde seg i dette strålingsnivået i én time tilsvarer normal eksponering over et helt år.

Video Dramatisk utvikling ved kjermekraftverk

09.28: Kraftverket skal ifølge japanske medier være skadd. Tak og vegger er ødelagt etter eksplosjonen.

09.00: Atomsikkerhetsbyrået i Japan har bekreftet til tv-kanalen NHK at det har skjedd en eksplosjon ved reaktor nummer 1 ved kraftverket i Fukushima. Selskapet som driver kraftverket sier flere arbeidere er skadd i eksplosjonen.

08.51: Det er hørt en eksplosjon og sett hvit røyk ved et av kjernekraftverkene, melder nyhetsbyrået Jiji.

08.36: Minst 215 000 mennesker er samlet i tilfluktsleirer som følge av jordskjelvet og tsunamien.

07.30: Tallet på bekreftede omkomne er nå oppe i 703 personer ifølge nyhetsbyrået AFP som har samlet data fra både nasjonale og lokale politimyndigheter i Japan.

Japan etter jordskjelvet
Foto: Kenji Shimizu / Ap

07.00: Talsmenn for kraftselskapet sier de ikke tror at reaktoren er i gang med en nedsmelting. De jobber med å tilføre mer kjøleveske.

06.45: Atomsikkerhetsbyrået i Japan melder at det er målt både radioaktivt cesium og radioaktivt jod i området ved kraftverket.

06.17: En av reaktorene ved kjernekraftverket i Fukushima "kan være i ferd med å gjennomgå en nedsmeltning" melder de japanske nyhetsbyråene Kyodo og Jiji. Deler av brenselsstavene i reaktoren skal ha blitt eksponert for luft fordi kjølevannet sank til et lavt nivå. Nyhetsbyrået Kyodo melder at det er målt radioaktivt cessium utenfor kraftverket.

06.10: Myndighetene i Japan frykter at mer enn 1300 personer har omkommet etter jordskjelvet og tsunamien. Ifølge den japanske tv-stasjonen NHK er 430 personer bekreftet omkommet.

05.00: Mer enn 215 000 mennesker har måttet oppsøke tilfluktsleire i nordlige og østlige deler av Japan etter jordskjelvet og tsunamibølgene rammet landet. Dette inkluderer titusener som er evakuert rundt kjernekraftverkene i Fukushima. Tallet på hjemløse er likvel usikker, og kan være mye høyere opplyser det japanske politiet til nyhetsbyrået AFP.

02.10: Ifølge The Guardian sitter japanske myndigheter nå i krisemøte for å diskutere situasjonen ved kjernekraftverkene i Fukushima.

01.55: Kjernekrafteksperter Reuters har snakket med, sier japanerne trolig bare har timer på seg til å få kjølt ned reaktorene for å unngå kjernefysisk nedsmelting.

01.35: California-guvernør Jerry Brown erklærer unntakstilstad i flere områder av delstaten hvor tsunamibølgene fortsatt slår mot land. Én person er så langt bekreftet omkommet etter at han havnet i sjøen da han skulle fotografere tsunamien i Nord-California.

01.32: Tokyo Electric Power sier de har sluppet ut mer radioaktiv damp for å lette på trykket i atomreaktoren. De understreker at det ikke er noen helsefare knyttet til utslippet, melder AFP.

01.24: 5,6 millioner husstander er uten strøm, melder fjernsynskanalen NHK

01.18: Nyhetsbyrået Jiji melder at 81 personer er fraktet i sikkerhet fra et skip som ble tatt av tsunamien.

01.14: Myndighetene har beordret evakuering av innbyggere i en radius på tre kilometer rundt den andre atomreaktoren som har problemer med kjøleanlegget, melder AFP.

01.04: TV-bilder viser helikoptre fra sivilforsvaret som henter opp mennesker fra hustakene i byen Yamamoto.

Togkaos i Tokyo
Foto: Shuji Kajiyama / Ap

00.56: Totalt 45.000 mennesker er beordret evakuert fra området rundt atomreaktorene i Fukushima. – Det er et tegn på at man er urolige og forbereder seg på at det skal skje noe verre, sier forskningssjef Lei Moberg ved Strålsäkerhetsmyndigheten til Sveriges radio Ekot.

00.36: Den amerikanske popstjernen Lady Gaga kunngjør at hun selger armbånd til inntekt for nødhjelpsarbeidet i Japan. Armbåndene har påskriften «Vi ber for Japan», melder AFP

00.30: Statsminister Naoto Kan sier til nasjonalt tv at han skal se på ødeleggelsene fra helikopter og reise til kjernekraftverket i Fukushima for å få overblikk over situasjonen.

00.20: UDs pressevakt Frode Andersen opplyser til NRK.no at de fortsatt forsøker å få kontakt med mellom fem og ti nordmenn som kan ha oppholdt seg i jordskjelvområdene. Ifølge Dagbladet skal sønnen til tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen være savnet i Japan.

00:15: TV-bilder viser ødeleggelsene i byen Minamisoma i Fukushima. – Det er ingen tegn til mennesker, sier tv-kanalen NHKs reporter.

00.10: Hirofumi Yokoyama ved den japanske meteorologitjenesten sier på en pressekonferanse at folk som sitter på hustak og har rømt opp i høyden, må holde seg der fordi det kan komme flere tsunamibølger.

00.06: For gårsdagens minutt-for-minutt-dekning, klikk her.

Video Direkte fra tsunamirammede Japan

00.04: Tokyo Electric Power sier trykket inne i selve reaktorene ved kjernekraftverket i Fukushima holder seg stabilt, men stiger i byggene som omslutter reaktorene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt