Hopp til innhold

Bin Laden hadde tett kontakt med Taliban

Dokumenter funnet i huset hvor Bin Laden ble drept i fjor, viser nært samarbeid mellom al-Qaidas og Talibans ledere. Det kan skade mulighetene for fred i Afghanistan.

Afghanistan

Osama bin Laden(t.v.) og Ayman Zawahiri hadde angivelig tett kontakt med Taliban.

Foto: HO / Reuters

Dokumentene inneholder blant annet korrespondanse mellom Osama bin Laden og lederen for Taliban, Mullah Omar, hvor de diskuterer fellesangrep mot Nato-styrker i Afghanistan, den afghanske regjeringen og mål i Pakistan.

Et konkret dokument viser en samtale mellom bin Laden, hans daværende nestkommanderende Ayman Zawahiri og Omar, som man antar har gjemt seg i Pakistan etter talibanregimets fall i 2001.

– De indikerer en betydelig grad av ideologisk enighet, sier en kilde med innsyn i dokumentene til The Guardian.

Mullah Omar

Dokumenter funnet i huset hvor bin Laden ble drept viser korrespondanse mellom ham og talibanleder Mullah Omar (bildet).

Foto: AP

Kan skade fredsforhandlinger

Den nye informasjonen kan nå gjøre betydelig skade på mulighetene for en fredsavtale i Afghanistan. Hovedspørsmålet fredsmeglere og analyster har stilt seg, er om Taliban fortsatt er villig til å hjelpe Al Qaida og andre militante grupper, eller om de kan overtales til å snu ryggen til terrorisme.

De mer optimistiske ekspertene mener derimot at bånd mellom bin Laden og Omar ikke trenger å være problematisk ettersom andre talibanledere betrakter de nære båndene til Al Qaida som svært problematisk.

Både Storbritannias statsminister David Cameron og USAs utenriksminister Hillary Clinton har tidligere uttalt at en form for overensstemmelse med Taliban er avgjørende for et stabilt Afghanistan, når mesteparten av de utenlandske styrkene forlater landet innen 2014.

Overrasket over utstrakt kommunikasjon

Ifølge kilden til The Guardian er eksperter forbauset over hvor fritt bin Laden kunne kommunisere mens han var på rømmen. Det fremkommer også av bevismaterialet fra huset hvor han ble drept, at bin Laden hadde jevnlig kontakt med den nigerianske islamistiske terrorgruppen Boko Haram, samt en del andre militante nettverk.

Bin Laden skrev beskjedene sine ned på en datamaskin i huset i Abbottabad nord i Pakistan, som til slutt ble hans siste bosted. Der hadde han bodd siden 2005.

Beskjedene ble så lastet ned på en minnepinne, hentet av en kurér og sendt fra internettkafeer langt unna. Det var kurerens virksomhet som til slutt fikk CIA mistenksomme, og på sporet av verdens mest ettersøkte mann.

SISTE NYTT

Siste nytt