Hopp til innhold

Frykter kaos etter Afghanistan-exit

Det er Taliban som har kontroll over deler av området som den norske styrken i Meymaneh i Afghanistan skal forlate til høsten. Politiet frykter kaos etter at nordmennene har reist.

Video Frykter kaos etter Afghanistan-exit

KLIKK FOR VIDEO: De norske styrkene skal trekke seg ut av Meymaneh i Afghanistan tidligere enn det som opprinnelig var planen. Nå fryktes det kaos.

Fra høsten skal afghansk politi bekjempe Taliban på egenhånd, uten hjelp fra norske rådgivere.

Afghansk politi frykter kaos og krigshandlinger etter at nordmennene har reist. For en uke siden var en norsk politistyrke i kamp med Taliban.

– Hva skjer når dere drar?

– Det er veldig vanskelig å forutsi, både for meg, de afghanske styresmaktene og for Taliban for den saks skyld. Jeg tror det er ingen som vet med sikkerhet. Alle har et sterkt ønske om å overta, sier Ole Johan Skogmo, som er rådgiver i de norske innsatsstyrkene.

Langt igjen til fred

Ole Johan Skogmo

Ole Johan Skogmo bekrefter at det flere ganger den siste tiden har oppstått skyteepisoder mellom de norske styrkene og Taliban.

Foto: NRK

Den norsk-afghanske politistyrken har den siste uken fått merke at det er langt til fred i nord-Afghanistan.

– Når vi har gått inn i nye områder har vi møtt Taliban flere ganger. Resultatene av disse møtene har vært at Taliban trakk seg ut og vi ble igjen.

Skogmo bekrefter at det har oppstått skyteepisoder ved disse konfrontasjonene.

Video Frykter kaos etter Afghanistan-exit

KLIKK FOR VIDEO: De norske styrkene skal trekke seg ut av Meymaneh i Afghanistan tidligere enn det som opprinnelig var planen. Nå fryktes det kaos.

Slik som situasjonen er i Nord-Afghanistan nå har det afghanske politiet kontroll i områder der de er til stedet. Men utenfor er det Taliban og opprørsgrupper som bestemmer.

Men de afghanske politistyrkene sier at de frykter kaos når de norske rådgiverne forsvinner.

– Når vi ser på antallet politifolk i forhold til motstanderne, så er de mange flere. Veldig mange flere, sier Abdul Hamid Sharifi som er politisjef i Dowlatabad-distriktet.

Trekker seg ut før enn planen

De norske styrkene skal etter planen trekke seg utav i Faryab-provinsen i Afghanistan i løpet av høsten 2012.

Opprinnelig var planen at de norske strykene skulle være ute av Faryab-provinsen i løpet av 2013. Men på anmodning fra ISAF avslutter Norge engasjementet allerede til høsten.

– Prosessen med å overføre sikkerhetsansvaret i Faryab til afghanerne er allerede godt i gang ved at afghanerne selv har ledet de militære operasjonene i provinsen i lang tid. De afghanske sikkerhetsstyrkene anses derfor å være i stand til å overta sikkerhetsansvaret i provinsen allerede nå i høst, sa forsvarsminister Espen Barth Eide for noen dager siden.

SISTE NYTT

Siste nytt