Hopp til innhold

Bibelen taper i kamp med Koranen

Bibelen designes på nytt og globaliseres, men det er Koranen som vinner terreng.

Beauty Bible
Foto: Petter Olden / NRK

Kommentar: Per Olav Reinton
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Amerikanerne krysser Bibelen med ungdomsblader, men det er Saudi-Arabias anti-kristelige versjon av Koranen som markedsføres av folk i hvite gevanter og lærsandaler som er i vinden.

Da jeg skulle kjøpe en gave her om dagen, gikk jeg gjennom en designbutikk på et kjøpesenter for å finne en idé. Noe overraskende var den ene veggen dominert av et tidsskrift. Forsida var preget av to par lepper som nesten møtte hverandre like før et hett kyss, og jeg så tittelen i rødt: DREVET AV BEGJÆR. Tidsskriftet het THE BOOK. Først da jeg tok det i handa, oppdaget jeg at jeg hadde tatt opp en moderne utgave av Det gamle testamente. Etter et langt liv på alle klodens kontinenter, var det første gang jeg plukket opp Det gamle testamentet i en designbutikk: Designet tvers igjennom, fra første Mosebok til siste profet.

Sånt gjør meg nysgjerrig, og jeg begynte å undersøke blant Bibelens nyeste utgivelser, og oppdaget at det er en enorm markedsføring av Bibelen som pågår i disse dager. Dette er en av de mange overraskende konsekvensene av det som skjedde den 11.september 2001 da flyene braste inn i tvillingtårnene i New York. De kristne mobiliserer.

Skreddersydde bibler

Bibelutgaven som ungdomsmagasin heter Revolve. Fritt oversatt: ”La det dreie seg om dette”. Der kan jentene få skjønnhetstips mellom Salmenes bok og Jobs bok, og sjekketips etter Matteusevangeliet. Det ble fulgt opp av Refuel, - ”Tank opp” - som var en bibelutgave for gutter. En ungdomsutgave av den hellige bok heter ”Blossom and Explore” – ”Blomstre opp og utforsk”. ”Guds lille prinsesses oppbyggelige bibel” er lyserød med gullstjerner, mens Bildebibelen er i samme stil som Spiderman.

I en del kristne kretser er det som vi før kalte Skapelsen, erstattet med begrepet intelligent design.

Det selges og gis bort 100 millioner bibler i året. Bibelen finnes i så mange eksemplarer at det er flere til hver, både kristne og hedninger, med sine 800.000 ord oversatt til mer enn to tusen forskjellige språk, og designes altså for den enkelte mål- og språkgruppe, fra stabbealderen og framover.

Det er Sør-Korea som fører an i bibelsalget. Det er også de som nå sender ut flest misjonærer i forhold til innbyggertallet.

Koranen er diktat

Det finnes ingen designutgaver av Koranen. Koranen er Guds ord, ord for ord, slik engelen Gabriel dikterte teksten til Muhammed, som verken kunne lese eller skrive. Og etter det gjelder verken det kristne budskap eller den jødiske Torah lenger som veien til frelsen. Koranen er sannheten.

Guds språk er arabisk. Koranen skal resiteres ord for ord. Nå er Koranen riktignok mindre enn Det Nye testamente aleine, men det er likevel mye å pugge, og de som kan alt utenat, står høyt i kurs noen steder. Den oversettes ikke så mye, selv om det bare er en femtedel av muslimene som kan bruke arabisk. Den muslimske befolkning vokste fra 200 millioner i 1900 til halvannen milliard i dag. Fortsetter det slik, vil islam være verdens største religion før det er gått førti år, og behovet for Koranen større enn noensinne i historien.

Koranens utbredelse er det særlig Saudi-Arabias olje som driver. De gir bort tretti millioner eksemplarer av Koranen i året. Det er færre enn det The American Bible Society gir ut bare i Kina. Men du kan få Koranen gratis. Bare bruk internett.

Slagmarken

Dragkampen mellom kristne og muslimer foregår i Afrika og Asia i et belte nord for ekvator: stikkordene er Midt-Østen, Sudan, Kongo, Nigeria, Indonesia, verdens mest folkerike områder. Bøkene er ikke årsak til konfliktene der, men følger med på slagmarken. Verken der eller i andre deler av verden blir de hellige bøkene lest så mye. Det kan virke som om de er der mest for markeringens skyld, noe man kan slå i bordet med for å rettferdiggjøre gjerninger og ugjerninger.

Også i USA er bibelkunnskapen så svak at selveste George Gallup etter en undersøkelse kalte amerikanerne for bibelske analfabeter, i følge tidsskriftet The Economist. Det var etter en spørreundersøkelse som viste at amerikanerne trodde at det var den amerikanske evangelisten Billy Graham som var ansvarlig for Bergprekenen. Det er vel tvilsomt om muslimene skjønner så mye av Koranen heller, med tanke på den abstrakte stilen på arabisk, som for de fleste muslimer er et fremmedspråk.

Kritiske røster

I denne verden hvor kampen står mellom de to misjonerende variantene av verdensreligionene, er det liten plass for kritisk teologi – eller kritiske røster overhodet. Er det noen spurver som stikker hodet fram, blir det skutt med kanoner. Den europeiske tradisjonen fra opplysningstiden har ikke my vind i seilene. Den mest framstående representanten for ateismen er den britiske vitenskapsmannen Richard Dawkins. Han sier at Gud er en metafor. Gud eksisterer sannsynligvis ikke, sier han. Det gjør ikke ateisten Dawkins heller - for majoriteten av verdens befolkning.

Men også han kan hente autoritet i hellige skrifter: I Markusevangeliet står det at Jesus sa til sine tolv utvalgte: ”Til dere er hemmeligheten om Guds rike gitt! Men til dem som er utenfor, blir alt gitt i lignelser.”

SISTE NYTT

Siste nytt