Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov ber Putin stanse provokasjonene

2.000 russiske soldater skal være ankommet Krim, ifølge en ukrainsk tjenestemann. Landets fungerende president Oleksandr Turtsjynov ber nå Russland om å stoppe provokasjonene.

Oleksandr Turtsjynov

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov mener Russland er aggressive og prøver seg med et scenario som ligner det man så før krigen mot Georgia.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

2.000 russiske soldater har landet på en militær flybase i nærheten av Krim, sier Sergiy Kunitsyn, en representant for president Oleksandr Turtsjynov til nyhetsbyrået AFP.

– 13 russiske fly landet på flybasen Gvardeyskoye, i nærheten av den internasjonale flyplassen Simferopol. Det var rundt 150 soldater om bord i hvert av flyene, sier Kunitsyn til den lokale TV-stasjonen ATR.

Den fungerende presidenten trekker sammenligning med situasjonen da russiske styrker gikk inn i de georgiske utbryterregionene Abkhasia og Sør-Ossetia i 2008 i kjølvannet av en georgisk militær mobilisering mot Sør-Ossetia. Turtsjynov gir Russland skylden for konflikten med Georgia.

– Russland har sendt styrker til Krim. De jobber med et scenario som har en klar analog til Abkhasia. Etter å først har satt i gang en militær konflikt, starter de annekteringen, sa Turtsjynov i et TV-intervju fredag.

Kunitsyn anklager Russland for å stå bak en væpnet invasjon på Krim-halvøya.

– Jeg kommer med en personlig appell til president Putin om å stanse den militære provokasjonen umiddelbart og trekke seg ut av Krim-halvøya. Dette er ren aggresjon mot Ukraina, saTurtsjynov i en pressekonferanse fredag kveld.

– Vi er sterke nok til å forsvare oss selv, sier Ukrainas FN-ambassadør Yuriy Sergeyev, som også anklager Russland for å forsøke å invadere Krim-halvøya.

– Holder oss til avtalen

Men ifølge russerne er troppsforflytningene som landet nå foretar på krim-halvøya bare en del av den eksisterende avtalen med Ukraina.

– Vi holder oss innenfor den avtalerammen vi har med Ukraina, sa Russlands FN-ambassadør Vitalij Churkin etter møter med FNs sikkerhetsråd fredag.

Han ga ingen detaljer eller kommenterte hvorvidt Russlands utplassering av militært personell på ukrainsk territorium har tatt seg opp de siste dagene.

Russland har en militærbase på Krim-halvøya, der de har sin Svartehavsflåte i Sevastopol, sør på halvøya. Etter at Ukraina fikk sin uavhengighet i 1991 er avtalen at russerne får beholde basen fram til 2042.

Etter avtalen mellom Russland og Ukraina fra 2010 om den russiske svartehavsflåten kan Russland stasjonere 161 fly, 388 marinefartøy og 25.000 offiserer og soldater fra Sjøforsvaret på Krim-halvøya.

Luftrommet over Krim skal nå være stengt. Det er ikke kjent om Russland hadde rett til å bruke flybasen som en del av sine tidligere avtaler med Ukraina.

Det ukrainske utenriksdepartementet har i kveld protestert overfor Russland for at landet har krenket det ukrainske luftrommet, samt å ha brutt avtalen fra 2010 om Russlands marinebase på Krim.

Obama med klar advarsel til Russland

Sent fredag uttrykte USAs president Barack Obama bekymring over rapportene om russiske troppebevegelser inne i Ukraina. Han advarer Russland mot konsekvensene av å intervenere militært i Ukraina.

– Enhver krenkelse av Ukrainas suverenitet og territoriale integritet, vil være svært destabiliserende, understreker han.

– USA vil sammen med verdenssamfunnet forsikre om at en militær intervensjon i Ukraina vil få sine kostnader, sier Obama.

Putin: – Skal respektere Ukrainas integritet

Russlands president Vladimir Putin har diskutert Ukraina med sentrale EU-ledere og sier voldshandlingene i landet ikke må trappes opp ytterligere.

Putin snakket fredag på telefon med den tyske statsministeren Angela Merkel, den britiske statsministeren David Cameron og EU-president Herman van Rompuy.

En talsmann for Angela Merkel sier at hun ga uttrykk for bekymring for destabilisering i Ukraina, og hun oppfordrer også til forsiktighet for å unngå eskalering av den spente situasjonen på Krim-halvøya.

Det samme ga Cameron uttrykk for under sin prat med den russiske presidenten.

– Statsministeren understreket at alle land bør respektere Ukrainas integritet og suverenitet. Og det var Putin enig i, sier en talskvinne for Cameron.

Flyplasser stengt

Den militære flyplassen ved Belbek, ble tidligere i dag inntatt av væpnende menn, men myndighetene meldte i ettermiddag at de hadde overtatt kontrollen over flyplassen.

Den russiske svartehavsflåten har sin hovedbase i Sevastopol like ved Belbek, men russiske myndigheter avviser at det er deres styrker som har okkupert flyplassen. Trolig er det paramilitære grupperinger som ønsker sterkere tilknytning til Russland som står bak.

Samtidig blir det meldt at den internasjonale flyplassen ved Simferopol på Krim-halvøya er stengt for flyginger fra Kiev. Dette er den største og viktigste sivile flyplassen på halvøya.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt