Normal

– Nord-Korea vil ha oppmerksomhet

Nord-Korea-ekspert Sverre Lodgaard tror Kim Jong-un forsøker å få USAs oppmerksomhet ved å true med en ny atomprøvesprengning.

Kim Jong-un

Kim Jong-un på besøk ved oppskytingsbasen i Cholsan i desember.

Foto: KCNA / Reuters

Natt til torsdag kom meldingen fra Nord-Korea om at de planlegger en kjernefysisk test som vil være «rettet mot USA».

Landet har trolig de tekniske forutsetningene for å utføre sin tredje kjernefysiske test, men det er usikkert hva som ligger i å rette den mot amerikanerne.

Sverre Lodgaard

NUPI-forsker Sverre Lodgaard.

Foto: Nupi / NRK

Seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI tror ikke Kim Jong-un sitter på noe som kan true USA direkte.

– Nord-Korea har for tiden ingen kapasitet til å rette kjernefysiske angrep mot USA. Men hvis de kjører atom- og rakettprogrammet videre, kan det komme en dag hvor dette ikke kan utelukkes lenger, sier Lodgaard til NRK.

Han tror Nord-Korea heller er ute etter å få USAs oppmerksomhet.

– Politisk sett kan siktemålet være at de vil ha USA i tale. Dette er et mønster fra tidligere. Når USA har «sovnet» eller vist dem lite oppmerksomhet, har de foretatt seg noe for å få fart på samtalene igjen, sier Lodgaard.

– Ønskelista kjenner vi. Den begynner med normalisering med omverdenen og økonomisk støtte, sier han.

Les også: Fordømmes for oppskyting av nord-koreansk rakett

– Obama har en uprøvd mulighet

Lodgaard påpeker at president Obama har hatt Nord-Korea relativt langt nede på lista over prioriterte saker i sin første presidentperiode, og mener Nord-Korea har utnyttet den manglende oppmerksomheten til å utvikle programmet sitt.

– Det er tydelig at amerikanerne i det lange løp ikke er komfortable med en situasjon der de har liten kontakt med Nord-Korea, sier Lodgaard.

Han mener imidlertid at Obama har en mulighet som ennå ikke er prøvd.

– Nord-koreanerne har hele tiden fulgt en taktikk som kalles både «en riskake for en riskake» og «et sverd for et sverd», og ingen amerikansk regjering har så langt gjort alvor av å følge denne oppskriften med å ta det steg for steg på et grunnlag av gjensidighet. Bare slik kan man finne ut hvor langt Nord-Korea er villig til å ruste ned, sier Lodgaard.

Det hvite hus sier i en uttalelse torsdag at truslene fra Nord-Korea er en«unødvendig provokasjon».

FNs sikkerhetsråd besluttet onsdag å stramme inn sanksjonene mot Nord-Korea, og resolusjonen fikk også Kinas støtte.

– Nord-Korea er et land som har isolert seg selv, de har hatt en ideologi om det. Sanksjonene kommer på toppen, og Nord-Korea reagerer sterkt på at de blir skilt ut og straffet for rakett- og satellittoppskytinger som stadig flere land driver med, sier Lodgaard.

Les også: Nord-Korea truar med å utvide atomprogrammet sitt
Les også: Langa ut mot Iran og Nord-Korea

Kim Jong-un

Kim Jong-un på kommandosenteret i Pyongyang, der han beordret oppskytingen av Unha-3-raketten.

Foto: KNS / Afp

«Rotter og menneskelig avskum»

Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå, KCNA, har også tatt en krassere tone det siste døgnet.

USA og Sør-Korea blir skjelt ut etter noter, og byrået raser mot både sanksjonene mot landet og rykter om at Kim Jong-un har latt seg operere for å ligne på sin bestefar.

«USA har aldri gitt opp å forfølge en fiendtlig politikk mot Nord-Korea. De som er besatt av konfrontasjon og krigstrekk er dømt til selvutslettelse. USA bør oppføre seg med diskresjon, og være oppmerksomme på de bitre lærepengene de har fått tidligere», heter det i en av telegrammene.

KCNA går hardt ut mot det de kaller falske nyheter fra medier som lar seg bestikke, og understreker ironisk nok at det er objektivitet, upartiskhet og nøyaktighet som holder media i live.

«Vår hær og vårt folk har allerede sendt en streng advarsel. Tiden vil vise hvilken pris det menneskelige avskummet og mediene som tjener forræderne i Sør-Korea, kapitalslavene, vil komme til å betale,» skriver nyhetsbyrået.

«Sola vil alltid gi oss lys selv om rotter kommer med meningsløse utsagn,» skriver KCNA videre.

– Dette er ordbruk som vi har hørt mange ganger tidligere, og som Nord-Korea er alene om. De har sitt eget verbale diplomati, og ordbruken har vært veldig sterk også tidligere, sier Lodgaard.

Rakettoppskyting i Nord-Korea

Raketten Unha-3 skytes opp i Tongchang-ri i desember i fjor.

Foto: Uncredited / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt