Hopp til innhold

Trump-administrasjonen utvider innreiseforbud

Trump-administrasjonens nye innreiseforbud omfatter Venezuela, Nord-Korea og Tsjad, i tillegg til fem muslimske land fra det gamle forbudet.

Donald Trump

Natt til mandag signerte Donald Trump en ny versjon av det omstridte innreiseforbudet.

Foto: Evan Vucci / AP

Syria, Iran, Somalia, Jemen, Libya, Tsjad, Nord-Korea og Venezuela er omfattet av de nye innreiserestriksjonene Trump-administrasjonen la fram søndag.

Restriksjonene gjelder fra 18. oktober når deler av det opprinnelige forbudet, som ble lagt fram i januar, utløper. Den gangen ble alle landene rammet likt, men de nye innreiserestriksjonene vil variere fra land til land.

I flere Twitter-meldinger de siste ukene har president Trump imidlertid gjort det klart at han hadde ønsket enda tøffere restriksjoner enn dem som ble nå blir lagt fram.

– Jo tøffere, jo bedre, sa presidenten til journalister da han ble spurt om forbudet søndag.

Laster Twitter-innhold

Venezuela og Nord Korea på lista

Venezuela og Nord-Korea er nye land på lista, og innreiseforbudet kan dermed ikke lenger kalles et «muslimforbud» slik motstandere av det opprinnelige forbudet gjorde.

Den gangen oppsto store, spontane demonstrasjoner på amerikanske flyplasser. Hundrevis av advokater meldte seg frivillig for å hjelpe mennesker som ble sittende fast i immigrasjonskontrollen ved amerikanske flyplasser.

Forbudet ble etter hvert stanset av føderale domstoler, og Trump-administrasjonen måtte endre det.

Når det gjelder Venezuela, vil forbudet bare gjelde ledelsen i landet og familiene deres, ifølge The Washington Post.

Sudan, et av landene som var omfattet av det opprinnelige forbudet, er fjernet fra lista.

Bare nye visum

Restriksjonene er rettet mot land som amerikanske myndigheter sier ikke er villige til å dele informasjon om sine borgere med USA, heter det i en uttalelse fra Departementet for innenlands sikkerhet.

De nye restriksjonene vil ikke ramme noen fra de åtte landene som allerede har visum eller oppholdstillatelse i USA, og de vil bli innført gradvis.

Da Trumps første innreiseforbud ble innført over natta i januar, ble det kaos på mange flyplasser fordi mennesker som allerede hadde visum, ikke fikk reise inn i USA.

Skal til høyesterett

Det opprinnelige innreiseforbudet ble laget som en midlertidig ordning, for at myndighetene skulle få noen måneder til å få på plass det president Trump har kalt «ekstrem godkjenning» for mennesker fra noen land.

Verken de tidligere eller de nåværende reiserestriksjonene var laget på grunn av rase eller religion, heter det i en uttalelse fra Trump-administrasjonen.

Det opprinnelige forbudet omfattet folk fra Iran, Irak, Sudan, Somalia, Libya, Jemen og Egypt.

Da dette forbudet ble stanset i domstolene, fjernet president Trump Irak fra lista og lot forbudet begrenses til å gjelde søknader om nye visum og om flyktningstatus

Noen føderale domstoler blokkerte forbudet, men høyesterett erklærte det gyldig i juni med noen begrensninger.

Høyesterett skal høre det første innreiseforbudet 10. oktober.

Det er uklart om det nye forbudet vil få betydning for denne høringen, skriver Washington Post.

SISTE NYTT

Siste nytt