Hopp til innhold

Ariel Sharon er død

Israels tidligere statsminister Ariel Sharon er død, etter å ha vært i komatilstand i åtte år.

Ariel Sharon er død

Se videonekrologen.

Det er israelsk militærradio som først melder om dødsfallet. Sharon skal ha vært på et sykehus i nærheten av Tel Aviv da han døde, ifølge Reuters.

Ariel Sharons sønn Gilad Sharon bekreftet dødsfallet lørdag.

– Han har gått bort. Han gikk da han bestemte seg for det, sa sønnen utenfor sykehuset ved Tel Aviv hvor Ariel Sharon ble behandlet, ifølge AP.

Israels nåværende statsminister Benjamin Netanyahu uttrykker dyp sorg over sin forgjengers død.

– Staten Israel bøyer hodet sitt over bortgangen til tidligere statsminister Ariel Sharon, sier Netanyahu ifølge AFP.

Solberg kondolerer

Norges statsminister Erna Solberg kondolerer Sharons bortgang i en pressemelding.

– Overfor Israels statsminister Benjamin Netanyahu og det israelske folk vil jeg uttrykke min dypeste medfølelse ved tidligere statsminister Ariel Sharons bortgang, sier Solberg, og legger til:

– Ariel Sharon har vært en sentral skikkelse i sitt land i flere tiår. I dag har en sterk leder gått bort og mine tanker går i dag også til Sharons familie.

Koma i åtte år

Den tidligere israelske statsministeren og generalen var i koma i åtte år etter at han fikk et slag den 4. januar 2006. På dette tidspunktet var Sharon på toppen av makten som statsminister.

Helsetilstanden hans ble markant forverret 1. januar i år, da han fikk alvorlige nyreproblemer etter en operasjon.

I januar i fjor gjennomgikk han en MRI-scan for å undersøke hjerneaktiviteten. Israelske og amerikanske spesialister rapporterte da at Sharon viste «tydelig hjerneaktivitet» da han ble vist bilder av sin familie.

Ulike reaksjoner

– Staten Israel har i dag mistet en kjær mann, en stor leder og en modig kriger, sier Israels minister for strategiske spørsmål, Yuval Steinitz, ifølge Reuters.

Men fra Gaza uttrykker Hamas «ekstrem glede» over Sharons død.

– Vi har blitt mer trygge på seier med denne tyrannens bortgang, sier Hamas-talsmann Sami Abu Zurhi.

Ariel Sharon var en av Israels mest ikoniske skikkelser. Etter en karriere i militæret gikk han inn i politikken, og var blant annet forsvars- og utenriksminister før han ble valgt til statsminister i 2001.

Førsteamanuensis Hanne Eggen Røislien tror Sharon vil bli husket for massakren på palestinske flyktninger i Libanon og Israels tilbaketrekking fra Gaza.

– Han sto for en svært hard linje overfor palestinerne og tok ikke i dem med silkehansker. Samtidig savner Israel en skikkelse som Sharon i politikken. Det er et gap på den politiske scenen, og det mangler i dag politikere som har evne og vilje til å gjennomføre, sier hun til NTB.

Sharon ble født 26. februar 1928, og ble 85 år gammel.

SISTE NYTT

Siste nytt