Ariel Sharon (1928-2014)

Den israelske krigeren, politikeren og tidligere statsministeren Ariel Sharon er død, etter åtte år i koma.

Ariel Sharon ble født i 1928 i Palestina, som var britisk mandat fra 1922 til 1948.

Soldat og offiser

Som ung mann ble han med i den militære undergrunnsorganisasjonen Haganah, og han deltok i den arabisk-israelske krigen i 1948-49 etter dannelsen av staten Israel.

Ariel Sharon og Yom Kippur-krigen i 1973

Yom Kippur-krigen i 1973 var en av krigene Ariel Sharon deltok i.

Foto: IDF / Scanpix/AFP
Ariel Sharon i Beirut

Ariel Sharon var forsvarsminister under krigen i Libanon i 1982. Han fikk skylden for at massakrene i Sabra og Shatila fant sted.

Foto: IDF / Scanpix/AP
Ariel Sharon i Molde

Under sitt arbeid som statsminister var Ariel Sharon på besøk i Molde i 1993.

Foto: Heiko Junge / Scanpix
Ariel Sharon

Ariel Sharon var på vei til å vinne sin andre periode som statsminister da han ble rammet av hjerneslag 4. januar 2006.

Foto: Scanpix

Sharon har ligget i koma siden 4. januar 2006, da han fikk et kraftig slag.

Lørdag melder israelsk militærradio at Sharon er død, og siterer et familiemedlem.

Den tidligere statsministeren ble 85 år gammel, og døde av organsvikt.

Ariel Sharons liv har fulgt historien til moderlandet Israel tett. Det har vært dramatisk, kontroversielt og fullt av overraskende vendinger.

– Han er en briljant soldat, men svært økonomisk med sannheten, sa Israels første statsminister David Ben Gurion om Ariel Sharon.

Statsminister Menachem Begin, som ledet regjeringen mens Sharon var forsvarsminister, var enda skarpere i sin dom over den berømte generalen og partifellen:

«Sharon er en briljant general, men en ond mann.»

Men de to statsministrene, og andre av Ariel Sharons støttespillere, la ikke skjul på at offiseren på en utmerket måte hadde tjent Israel siden staten ble til 1948.

Soldat og offiser

Ariel Scheinermann ble født i det britiske mandatområdet Palestina i februar 1928 av jødiske foreldre fra Litauen. Som så mange andre tok han et hebraisk etternavn etter staten Israels opprettelse i 1948.

Som ung mann ble han med i den militære undergrunnsorganisasjonen Haganah, og han deltok i den arabisk-israelske krigen i 1948-49 etter dannelsen av Israel.

I 1950-årene ledet Ariel Sharon en rekke militære operasjoner som gjorde ham berømt og beryktet. Et blodig angrep på landsbyen Qibya på Vestbredden i 1953 kostet 69 menn, kvinner og barn livet. En annen militæroperasjon på Gazastripen to år senere endte med 55 drepte egyptiske soldater.

Sharon deltok videre i Israels to angrepskriger, den første i 1956, den andre i 1967, da Israel erobret Gazastripen og Sinai fra Egypt, Øst-Jerusalem, Vestbredden fra Jordan og Golanhøydene fra Syria.

Sin største bragd som militær leder hadde Sharon da han som general ledet den israelske kryssingen av Suezkanalen i 1973, etter et koordinert egyptisk og syrisk angrep for å ta tilbake tapte områder.

Politikeren

I 1973 ble Sharon for første gang valgt inn i nasjonalforsamlingen. To år senere forlot han Knesset for å bli sikkerhetsrådgiver for statsminister Yitzhak Rabin. Fra 1977 besatt Sharon, med unntak av perioder på 80- og 90-tallet, en rekke ministerposter.

Som forsvarsminister var Sharon arkitekten bak Israels lenge planlagte invasjon i Libanon i juni 1982, en invasjon som nesten skulle koste ham karrieren.

Fire måneder inn i krigen okkuperte israelerne hele Beirut. Da Israels fremste allierte, Libanons nyvalgte president Bashir Gemal, ble drept og Sharon feilaktig anklaget PLO for å stå bak, gikk den kristne libanesiske falangistmilitsen inn i de palestinske flyktningleirene Sabra og Shatila med Sharons viten og samtykke.

I løpet av halvannet døgn massakrerte millitsen et sted mellom 1000 og 3500 sivile.

En intern israelsk granskningskommisjon konkluderte med at forsvarsminister Ariel Sharon måtte holdes personlig ansvarlig. Slik fikk han kallenavnet «Slakteren fra Beirut».

Sharon måtte gå av som forsvarsminister, men fikk en annen ministerpost i regjeringen til Menachem Begin.

Kolonisering

Sharon forble en populær politiker i Israel. Som landbruks- og bosettingsminister tidlig på 90-tallet, ledet han en omfattende kolonisering av den okkuperte Vestbredden, Øst-Jerusalem og Gazastripen.

I 1996 ble Sharon minister for infrastruktur og to år senere utenriksminister, fram til 1999. I februar 2001 ble han valgt til Israels ellevte statsminister.

I august 2005 gjennomførte han en total evakuering av jøder fra Gazastripen. 21 israelske kolonier med i alt 9500 jødiske bosettere ble hentet ut med makt, og de palestinske selvstyremyndighetene tok over styringen av Gazastripen.

Men Israel beholdt kontrollen med grensene mot Israel, Egypt og Middelhavet. Sharons stabssjef forklarte at retretten fra Gazastripen ble gjennomført for at Israel skulle beholde mesteparten av Vestbredden.

I november 2005 gikk Sharon ut av Likud og dannet det nye partiet Kadima. Bare to måneder senere, 4. januar 2006, fikk statsminister Sharon hjerneslag. Han ble liggende åtte år i koma frem til sin død.

SISTE NYTT

Siste nytt