– Har verdens største lager av kjemiske våpen

USAs utenriksminister John Kerry ber NATO forberede seg på mulig bruk av kjemiske våpen fra Syria. Ifølge den israelske visegeneralstabssjefen har Syria verdens største lager av kjemiske våpen.

Døde dyr i Syria

Døde dyr på bakken i Khan al-Assal-området nær Aleppo 23, mars i år. Innbyggere i området sier at dyrene døde etter et angrep med kjemiske våpen. Både regimet og opposisjonen anklaget motstanderne for å ha brukt de kjemiske våpnene.

Foto: George Ourfalian / Reuters

Itai Brun

Itai Brun, leder for forsknings- og analyseavdelingen i den israelske militære etterretningen.

Foto: RTV

For første gang anklaget i dag israelske militære regimet i Syria for å ha brukt kjemiske våpen i borgerkrigen i landet, skriver BBC.

– Etter det vi erfarer, har regimet brukt dødelige kjemiske våpen flere ganger, først og fremst saringass, sa brigadegeneral Itai Brun på en sikkerhetskonferanse i Tel Aviv tirsdag.

Brun er leder for forsknings- og analyseavdelingen i den israelske militære etterretningen.

– Forminskede pupiller, skum i munnen og andre tegn indikerer, etter vårt syn, at dødelige kjemiske våpen er blitt brukt, sa Itai Brun.

Han sier at det ser ut til at det er den dødelige nervegassen sarin som er brukt, i tillegg til andre kjemiske våpen som lammer ofrene, men ikke er dødelige.

– Største lager i verden

Syria har verdens største lager av kjemiske våpen, sa den israelske visegeneralstabssjefen, generalmajor Yair Navehi et intervju med israelsk TV i fjor.

Det skal dreie seg om sennepsgass (giftgassen som ble mye brukt under 1. verdenskrig), nervegassen sarin og muligens den ekstremt farlige nervegassen VX.

Regimet skal ha lagret de kjemiske våpnene på en rekke steder rundt om i landet, står det i en rapport til den amerikanske kongressen fra desember 2012.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kvinne og barn på sykehus

En kvinne og et barn på et sykehus i Aleppo 19. mars i år etter det som syriske myndigheter sa at var et angrep med kjemiske våpen.

Foto: George Ourfalian / Reuters

– Ta advarsler fra Israel på alvor

John Kerry

USAs utenriksminister John Kerry på en pressekonferansen etter tirsdagens møte for NATOs utenriksministere i Brussel.

Foto: Yves Logghe / Ap
Robert Mood

– Det var ingen tegn til bruk av kjemiske våpen i fjor, sier generalmajor Robert Mood til NRK.no.

Foto: LOUAI BESHARA / Afp

USAs utenriksminister John Kerry sier imidlertid at opplysningene om den syriske bruken av kjemiske våpen ikke er bekreftet av Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Jeg snakket med statsminister Netanyahu i morges. Jeg tror det er greit at jeg sier at han ikke kunne bekrefte dette i samtalen vil hadde, sa Kerry på en pressekonferanse i Brussel tirsdag kveld etter å ha deltatt på NATOs utenriksministermøte.

Kontoret til statsminister Netanyahu ville tirsdag hverken kommentere uttalelsene til sin egen general, eller uttalelsene til Kerry.

Den norske generalmajor Robert Mood ledet FNs observatørstyrke i Syria fra april til juli i fjor.

Han sier til NRK.no at observatørene ikke fikk noe innblikk i om regimet hadde kjemiske våpen, men at observatørene ikke jobbet slik at det ville ha fått noe innsyn.

Mood sier imidlertid at det er grunn til å lytte til den israelske generalen når han sier at regimet allerede har brukt kjemiske våpen i borgerkrigen.

– Det er all mulig grunn til å ta advarsler fra Israel på alvor. De har jo både ekspertise på området og naboskapet til Syria, sier Robert Mood til NRK.

Fortsatt usikkert om gassbruk i mars

Før påske hevdet både det syriske regimet og opprørsstyrkene at det var brukt kjemiske våpen i et område utenfor byen Aleppo.

Begge partene sa at det var motstanderen som hadde brukt kjemiske våpen, men ingen av dem la frem bevis.

FN satte i gang en gransking av anklagene, men har ikke klart å finne ut hverken om det ble brukt kjemiske våpen, eller hvem i så fall brukte våpnene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Khan al-Assal-distriktet

Khan al-Assal-distriktet nær Aleppo, der det skal ha blitt brukt kjemiske våpen 23. mars i år.

Foto: GEORGE OURFALIAN / Reuters

Rød strek

USA og NATO har tidligere omtalt det som en rød strek som kan føre til inngripen fra det internasjonale samfunnet om det syriske regimet bruker kjemiske våpen mot sin egen befolkning.

– Bruk av kjemiske våpen mot sin egen befolkning, i tillegg til de andre grusomhetene som har funnet sted, vil være å krysse en rød strek som det internasjonale samfunnet har trukket opp, sier generalmajor Robert Mood til NRK.no.

Hans erfaring fra kontakten med ledelsen i Syria i fjor er at regimet er klar over at det kan få alvorlige konsekvenser om de bruker kjemiske våpen.

– Det inntrykket vi fikk fra ledelsen i det syriske regimet var at de forsto det ville være utilgivelig fra det internasjonale samfunnet om de brukte kjemiske våpen, sier Robert Mood.

USAs utenriksminister John Kerry tok under et møte med NATOs utenriksministere i Brussel tirsdag til orde for at forsvarsalliansen «må vurdere sin rolle i krisen i Syria, inkludert hvor praktisk forberedt organisasjonen er på å besvare en eventuell trussel fra kjemiske våpen.»

– Vi må også grundig og kollektivt vurdere hvordan NATO er forberedt på å forsvare sine medlemmer mot en trussel fra Syria, inkludert en trussel om kjemiske våpen, sa Kerry til utenriksministeren.

Har ikke undertegnet avtale

Syria er et av de få landene som aldri har undertegnet den internasjonale konvensjonen som forbyr utvikling, produksjon, lagring og bruk av kjemiske våpen.

De fleste land som tidligere har hatt kjemiske våpen har nå ødelagt dem. Amerikanske etterretning peker på Iran, Nord-Korea og Syria som de tre landene som har pågående programmer med kjemiske våpen.

Det syriske regimet har sagt at de ikke vil undertegne konvensjonen før det blir etablert en sone i Midt-Østen som er fri for masseødeleggelsesvåpen.

Den syriske regjeringen har imidlertid sagt at de ikke vil bruke kjemiske våpen mot sin egen befolkning, men bare til å forsvare seg mot angrep fra andre land.

SISTE NYTT

Siste nytt