NRK Meny
Normal

Amerikansk bombetokt mot «Jihadi John»

USA har gjennomført luftangrep rettet mot mannen som er kjent som Jihadi John. Islamistens skjebne etter angrepet er ikke kjent.

JIHADI JOHN

BØDDEL: Mohammed Emwazi, som går under tilnavnet Jihadi John, er blitt kjent gjennom flere videoer som viser drap på gisler.

Foto: HANDOUT / Reuters

Ifølge The Guardian rapporterte aktivistgrupper i Raqqa om luftangrep og en eksplosjon gjennom natten 12. november.

Mohammed Emwazi (27), som går under tilnavnet Jihadi John, er blitt kjent gjennom flere videoer som viser drap på gisler holdt av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

27-åringen regnes som det mest fremtredende britiske medlemmet av IS.

Oppholdt seg i Raqqa

Pressesjef Peter Cook i det amerikanske forsvarsdepartementet sier ifølge nyhetsbyrået AP at Emwazi var mål for et angrep mot Raqqa, den syriske byen som regnes som IS' hovedstad. Cook sier det er uklart om Emwazi ble drept i angrepet.

– Vi evaluerer nå resultatet av kveldens oppdrag og vil komme med ytterligere informasjon på et passende tidspunkt, sier Cook.

Ifølge en høytstående amerikanske tjenestemann CNN har snakket med, er amerikanske militære sikre på at den beryktede jihadisten ble drept.

Laster Twitter-innhold

Droneangrep mot bil

En anonym amerikansk tjenestemann sier en drone ble brukt i angrepet, som var rettet mot en bil det ble antatt at Emwazi satt i.

Angrepet kom etter langvarig overvåkning.

Britiske myndigheter er foreløpig avventende til nyheten. En talskvinne i Downing Street sier ifølge BBC News at «Vi er klar over den amerikanske uttalelsen om luftangrep rettet mot Mohammed Emwazi, men vil ikke kommentere ytterligere på dette stadiet.»

Storbritannias statsminister David Cameron uttaler fredag formiddag at det ikke er sikkert at den britiske IS-krigeren er død.

Emwazi er med i videoene som viser drapene på journalistene Steven Sotloff og James Foley, hjelpearbeideren Abdul-Rahman Kassig, David Haines og Alan Henning, den japanske journalisten Kenji Goto og en rekke andre gisler.

Foleys mor informert

Ifølg CNN skal amerikanske myndigheter ha informert familiene til de amerikanske ofrene for Emwazis halshugginger om angrepet.

Diane Foley, moren til James Foley, har tidligere uttalt til ABC News at dersom Emwazi skulle bli drept ville det være liten trøst:

«Den enorme innsatsen for å ta denne sinnsforvirrede mannen fylt med hat står ikke i forhold til den innsatsen som ble gjort for å redde gislene mens de fortsatt var i live».

Laster Twitter-innhold

Reiste til Syria i 2013

Emwazi ble født i Kuwait i 1988 og kom til Storbritannia i 1994 da han var seks år gammel. De siste årene bodde han i Vest-London. Han antas å ha reist til Syria i 2013 og senere sluttet seg til IS.

Foreldrene rapporterte ham savnet i august 2013. Fire måneder senere ble foreldrene informert av politiet om at sønnen var i Syria.

Han var en del av et løst nettverk av unge muslimer på midten av 2000-tallet. The North London Boys, som nettverket kalles, har sendt flere titalls unge menn til å kjempe, først i Somalia og mer nylig i Syria, skriver The New York Times.

Rettsdokumenter viser at Emwazi var godt kjent for de britiske sikkerhetstjenester.

«The Beatles»

I august i fjor ble opptakene, som viser drapet på den amerikanske journalisten James Foley, lagt ut på nettet.

I videoene dukker den militante islamisten opp, kledd i svart kappe med svart balaclava over ansiktet.

Kallenavnet «Jihadi John» ble gitt ham av en gruppe gisler, som beskrev ham som en del av en IS-celle de kalte «The Beatles» på grunn av sine britiske aksenter.

I februar 2015 ble hans identitet bekreftet som Mohammed Emwazi.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt