– Avslører hvem «Jihad John» er

Ifølge britiske BBC er IS-bøddelen som er blitt kalt «Jihad John», Mohammed Emwazi fra London.

Den maskerte IS-bøddelen "Jihad John"

BØDDEL: «Jihad John», som nå er navngitt som Mohammed Emwazi, dukket opp på IS' drapsvideoer i august i fjor, da han tilsynelatende drepte den amerikanske journalisten James Foley.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Mannen er kjent for britisk etterretningstjeneste, men identiteten ble tidligere holdt skjult av såkalte operasjonelle årsaker, skriver BBC på sine nettsider.

Ifølge BBC er Mohammed Emwazi født i Kuwait, men oppvokst vest i London. Han skal iblant ha møtt i en moské i Greenwich for å be. Han har ellers lagt igjen få spor på sosiale medier og på nettet for øvrig.

Også Washington Post navngir i dag Emwazi.

Midt i 20-årene, fra velstående familie

Avisen skriver at han er i midten av 20-årene, kommer fra en forholdsvis velstående middelklassefamilie, vokste opp i Vest-London og skal ha studert programmering.

Radikaliseringsprosessen hans skal ha begynt etter en planlagt safaritur i Tanzania. Han ble på turen stanset i Dar es Salaam, og holdt igjen av politiet. De har siden hatt ham under oppsikt, og han fikk i 2010 ikke lov til å forlate landet. Han skal likevel ha kommet seg til Syria omkring 2012 og sluttet seg senere til terrorgruppen IS, skriver Washington Post.

– Det er ingen tvil om at Mohammed er «Jihad John». Han var som en bror for meg, jeg er sikker på at det er ham, sier en av Emwazis venner til avisen.

De beskriver ham som en mann som fulgte islams regler, hadde skjegg og var bevisst på ikke å se kvinner i øynene.

Halshugget gisler

«Jihad John» dukket for første gang opp på IS' drapsvideoer i august i fjor, da han drepte den amerikanske journalisten James Foley.

Han antas også å ha stått bak likvideringen av minst to andre vestlige IS-gisler.

Det ble straks spekulert på om han kunne være britisk, ettersom han snakket med en London-aksent i videoene.

Fra før har et tidligere gissel som ble holdt fanget i Syria, sagt til avisen The Guardian at han hadde møtt bøddelen. Han fortalte at han var lederen for en liten gruppe som gikk under tilnavnet «The Beatles», fordi de alle var engelske.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt