Hopp til innhold

Afghanistan fortsetter å løslate Taliban-fanger

Til tross for protester fra Frankrike og Australia, slippes nye grupper med Taliban-fanger fri. De kontroversielle løslatelsene baner vei for fredssamtaler.

Talibanfanger løslates

Afghanske myndigheter har startet på løslatelsen av de siste 400 fangene, som Taliban krever for å sette seg til forhandlingsbordet.

Foto: Afghanistans sikkerhetsråd

Afghanske fredsforhandlere flyr til Qatar torsdag for å forberede samtaler med Taliban, sier en talsmann for det nasjonale forsoningsrådet.

Tidspunktet for når forhandlingene starter, er uklart, men regjeringssiden hevder de har møtt sine forpliktelser.

Talibans forhandlingsdelegasjon i Doha

Talibans forhandlingsdelegasjon i Qatar. Dette er arkivbilde fra februar i år da de skulle signere avtale med USA.

Foto: Hussein Sayed / AP

Taliban krever løslatelse av fanger før de vil forhandle seg tilbake til regjeringskontorene.

– Våre fanger er frigjort og vi ser dette som et positivt steg som legger forholdene til rette for en start på fredsforhandlinger innad i Afghanistan, sa Taliban-talsmann Suhail Shaheen til nyhetsbyrået AFP denne uka.

Pakistans utenriksminister sammen med en delegasjon fra Taliban

Forrige uke var Talibans forhandlingsleder Mulla Abdul Ghani Baradar hos den pakistanske utenriksministeren.

Foto: Ministry of Foreign Affairs (MoF / Reuters

Talibans forhandlingsteam holder til i Qatars hovedstad. Delegasjonen reiser rundt i regionen for å samle støtte og forståelse. Forrige uke var de hos Pakistans utenriksminister.

Den islamistiske bevegelsen Taliban ble fjernet fra makta i en USA-ledet invasjon i 2001. Idag kontrollerer Taliban større landområder enn den gang.

Norge har vært villig til å arrangere og tilrettelegge for fredsforhandlinger, men nå er de afghanske aktørene enige om å møtes i Qatar når kravene er innfridd.

Afghanistans president Ashraf Ghani har fått på plass et forsoningsråd, som skal fremme fredssamtaler med Taliban.

Rådet kritiseres for å være lite inkluderende.

Flere høytstående politikere, partiledere og kjente religiøse ledere er utnevnt som medlemmer, men kun ett av medlemmene er kvinne.

Lederen for Afghanistans uavhengige menneskerettskommisjon, Shaharzad Akbar, mener rådet mangler både kvinnelige og unge medlemmer.

– Hvilket budskap sender dette om inkludering som et viktig prinsipp, skriver hun på Twitter.

Laster Twitter-innhold

I begynnelsen av august godkjente flere tusen høytstående afghanere, kjent som «Loya Jirga», løslatelsen av de siste 400 fangene. Blant dem, narkosmuglere og dødsdømte personer anklaget for å ha stått bak brutale angrep på afghanere og utlendinger.

Stormøtets beslutning ble kritisert og fordømt av Frankrike og Australia fordi flere av Taliban-fangene knyttes til drap på hjelpearbeidere og soldater fra de to landene.

Disse navngitte fangene er ennå ikke løslatt, men resten er nå fri, bekrefter afghanske myndigheter på sosiale medier.

Laster Twitter-innhold

Afghanistans president motsatte seg løslatelsen av flere av de siste 400 fangene. Ghani har omtalt dem som «en fare for verden», men sier nå at fangeutvekslingen viser regjeringens fredsvilje.

Taliban har sagt at de er villige til å starte forhandlinger innen en uke etter at alle fangene er løslatt.

Folk ser på mens det letes etter flomofre

Mens fredsforhandlinger nærmer seg, har uvær rammet 13 av 34 provinser. Over ett hundre mennesker har mistet livet i flom og letearbeidet fortsetter flere steder.

Foto: MOHAMMAD ISMAIL / Reuters

Samtidig som det planlegges mellom-afghanske forhandlinger, har terrorgruppa IS blitt mer synlig i Afghanistan. De er ikke en del av de intra-afghanske samtalene.

USA og Taliban ble i februar enige om en avtale for amerikansk tilbaketrekking innen mai neste år og løslatelse av fanger. Afghanske myndigheter skulle løslate 5.000 Taliban-krigere mens opprørerne skulle slippe fri 1.000 afghanske soldater.

En afghansk tjenestemann som nyhetsbyrået AFP har snakket med, sier at de gjenværende fangene løslates innen et par dager.

Det er uklart hva som skjer med de fengslede krigerne Frankrike og Australia har protestert mot og omtalt som terrorister.

Myndighetene sier at diplomatiet arbeider for en løsning.

Vaktpost nær Bagram-basen

Kontrollpost nær den amerikanskkontrollerte Bagrambasen nord for Kabul.

Foto: Rahmat Gul / AP

Mest sannsynlig kommer første runde av samtaler i Qatar til å handle om en landsomfattende våpenhvile.

USAs president Donald Trump har flere ganger sagt at han vil ha en slutt på den 19 år lange krigen i Afghanistan og hente de amerikanske soldatene hjem.

SISTE NYTT

Siste nytt