Advarer mot økt hatkriminalitet

Tyske myndigheter kritiseres av jødiske ledere etter angrepet mot en synagoge i Halle onsdag. Trusselen fra antisemitter og høyreekstreme er veldig høy, erkjenner nå Tysklands innenriksminister.

Halle

Sørgende møtte opp på torget i Halle torsdag kveld for å minnes de to som ble drept onsdag og ta avstand fra hatkriminalitet.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE

– Vi må dessverre erkjenne sannheten, at trusselen fra antisemittisme, høyreekstremisme og høyreekstremistisk terror er veldig høy, sa innenriksminister Horst Seehofer under en pressekonferanse i Halle torsdag.

Uttalelsen kommer dagen etter at to personer ble drept ved en synagoge i Halle da en 27 år gammel mann gikk til angrep under den jødiske høytiden Forsningsdagen.

Tyske myndigheter har måttet tåle sterkt kritikk det siste døgnet for ikke å ha sørget for tilstrekkelig vakthold ved jødiske synagoger under høytiden.

8t3k-RrfS5k

Forbundskansler Angela Merkel i samtale med rabbiner Gesa Ederberg og andre jøder under en minnestund i Berlin 9. oktober, etter at to personer ble drept i Halle.

Foto: ANTON ROLAND LAUB / AFP

Slo til på deres helligste dag

Onsdag markerte jøder verden rundt Forsningsdagen, jom kippur, som er den helligste og mest alvorstunge dagen i det jødiske religiøse året.

I forberedelsene til dagen ba jøder i flere byer verden rundt om forsterket vakthold grunnet den markante økningen i hatkriminalitet, og vold flere steder de siste årene.

I fjor ble 11 personer drept og syv skadd da en mann gikk til angrep i en synagoge i Pittsburgh i USA. I New York, som huser et av USAs største jødiske miljøer, viser politiets statistikk at antallet hendelser rapportert som hatkriminalitet mot jøder har økt med 50 prosent det siste året, skriver avisen The Jewish Voice.

Sikkerheten ble derfor trappet betraktelig opp rundt synagoger i New York under Forsoningsdagen denne uken. I Tyskland var situasjonen en annen.

Josef Schuster

Josef Schuster er president i den jødiske foreningen i Tyskland, Central Council of Jews. I dag besøkte han åstedet i Halle, og ba om at myndighetene tar hatkriminalitet på alvor.

Foto: RONNY HARTMANN

Kritiserer myndighetene for uaktsomhet

Josef Schuster er president i den jødiske foreningen i Tyskland, Central Council of Jews. Han kritiserer politiet for «uaktsomhet» etter drapene i Halle onsdag.

Den antatte gjerningsmannen var tungt bevæpnet og utstyrt med et hjelmkamera da han mislyktes med å ta seg inn i synagogen, der rundt 50 mennesker deltok i markeringen av jom kippur.

Han drepte deretter to mennesker, tilsynelatende tilfeldig utvalgte ofre, før han ble pågrepet. Josef Schuster mener det er skandaløst at ikke politiet hadde sørget for bedre beredskap under høytiden.

– Det er et mirakel at ikke flere ble skadd, skriver Josef Schuster på Twitter.

Det tyske politiforbundet (GdP) opplyser at politiet var for tynt spredt for 24-timers beskyttelse av religiøse bygg og samlingssteder.

Onsdag advarte Simon Wiesenthal-senteret tyske myndigheter om at skyteangrepet kan være en forløper for ytterligere angrep under den kommende markeringen Krystallnatten. Natt til 10. november 1938 iverksatte den da nazistiske tyske regjeringen omfattende voldshandlinger mot jøder og jødisk eiendom i Tyskland og Østerrike. Navnet kommer av de store mengder glasskår fra vindusruter knust i de jødisk-eide butikkene.

Frank-Walter Steinmeier

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier besøkte synagogen torsdag og la ned en krans.

Foto: AXEL SCHMIDT

Planla en massakre

Politiet gjennomsøkte torsdag en bolig der 27-åringen og hans mor skal ha bodd i en landsby i utkanten av Halle i delstaten Sachsen-Anhalt. Flere bevis ble sikret, opplyser føderale etterforskere som har tatt over etterforskningen.

De mener forbrytelsen var motivert av høyreekstremisme og antisemittisme, og behandler saken som en trussel mot nasjonal sikkerhet.

– Han planla å drepe folk, sier en ikke navngitt etterforsker som påpeker at gjerningsmannen mislyktes i å sette planen sin ut i livet.

Halle

Folk møtte opp for å legge ned blomster, tenne lys og minnes de døde i Halle i dag.

Foto: FABRIZIO BENSCH

Gjerningsmannen er ikke tidligere identifisert som nynazist av myndighetene, bekrefter en talsmann for påtalemyndigheten.

Balliets far sier til Bild at sønnen var en einstøing som brukte mye tid foran datamaskinen.

– Han fant seg ikke til rette, verken med seg selv eller verden. Han skyldte alltid på alle andre, sier han.

Mannen som er tiltalt etter angrep mot en synagoge, føres bort av politiet.

En mann man tror er den mistenkte gjerningsmannen ankommer Karlsruhe i helikopter torsdag.

Foto: ULI DECK / AFP

Folk er redde

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier besøkte synagogen torsdag og la ned en krans.

– Det må være tydelig at staten tar ansvaret for jødiske liv, for jøders sikkerhet i Tyskland, sa han og fremhevet landets forpliktelser om å gjøre bot for holocaust.

Drapene skjer bare måneder etter at lokalpolitikeren Walter Lübcke skutt og drept i hagen sin i Kassel i juni. En 45 år gammel mann vedgikk drapet, men trakk senere tilståelsen. To andre menn er mistenkt for å ha medvirket.

Laster Twitter-innhold

Statsminister Merkel slo samtidig fast at statens representanter må bruke alle tilgjengelige midler for å bekjempe «hat, vold og misantropi».

– Det er nulltoleranse, sa hun.

Tyskland har vært stolt av at det jødiske samfunnet har fått en oppblomstring siden nazistene drepte seks millioner jøder før 1945. Det finnes i dag rundt 225.000 jøder i landet, mye takket være en tilstrømming fra tidligere Sovjet etter Berlinmurens fall.

– Når skal dette stoppe? Det er skammelig å måtte si dette så ofte i Tyskland. Og det er ulidelig at det jødiske samfunnet ble rammet av et slikt angrep under sin store høytid. I Tyskland! I 2019! tvitrer utenriksminister Heiko Maas.

SISTE NYTT

Siste nytt