Abortlov møtte motstand ved urnene

Velgere i delstaten Mississippi i USA har avslått et lovforslag som i praksis ville ha likestilt abort med drap. 55 prosent av velgerne stemte i mot forslaget, det vil dermed ikke bli en lovendring.

Støttespillere av lovendringen mot abort, "Personhood"

Støttespillere av lovendringen under en demonstrasjon i Jackson, Mississippi.

Foto: Rogelio V. Solis / Ap

Forslaget har splittet inbyggerne i den konservative delstaten, der mange religiøse personer har gått i bresjen for å innføre lovendringen, som har fått navnet «Personhood».

I en tidligere meningsmåling svarte 45 prosent av innbyggerne i Mississippi at de var for endringen, mens 44 prosent stemte i mot. De resterende 11 prosentene var i tvil.

Les: Abort kan bli likestilt med drap

Tirsdag stemte 55 prosent av innbyggerne i mot loven, og ja-sida ble dermed for liten for at endringen kunne innføres, skriver CBS News.

– Religiøse prøver å påvirke

I tillegg til at loven ville ha gjort bruk av flere typer prevensjon forbudt, har det skapt heftige debatter om hvordan loven ville ha innvirket på bruken av ulike fertilitetsmetoder. Enkelte leger har tatt opp problemstillingen om hva som ville skje dersom et embryo ikke overlever en prøverørsbefruktning.

De ortodokse religiøse i delstaten har forsøkt å påvirke de ikke-kristne til å skulle beholde uønskede barn, selv etter voldtekt eller incest, forteller de som har stått i mot lovendringen.

Strenge regler

Mississippi har allerede strenge abortregler, og kun én klinikk gjennomfører inngrep. Delstaten har derfor vært sett på en passende arena for å lobbe for abortlover over hele landet.

Et liknende forslag har blitt avvist to ganger av innbyggerne i delstaten Colorado. Abortreglene i mange delstater har imidlertid blitt strammet inn, og 84 nye restriksjoner har blitt til lover, bare i 2011.

Les også: Lover å begrense antall aborter

SISTE NYTT

Siste nytt