NRK Meny
Normal

Abort kan bli likestilt med drap

Innbyggerne i den amerikanske delstaten Mississippi går i dag til valgurnene for å stemme for eller imot en lovendring som sier at et befruktet menneske-egg er en person.

Personhood

- STEM JA: Forkjempere for lovendringa. 8. november skal innbyggerne i Mississippi stemme over forslaget som kan gi befruktede egg like rettigheter som andre borgere.

Foto: Rogelio V. Solis / Ap

Den foreslåtte lovendringa innebærer at et befruktet egg allerede ved unnfangelsen har rettigheter som en hvilken som helst annen borger.

Dette medfører blant annet at abort vil bli forbudt, fordi det vil bety et drap på et menneske. Abort vil også være forbudt i tilfeller der en kvinne har blitt gravid som følge av incest eller voldtekt.

8. november kan den amerikanske delstaten bli den første deltaten i USA som definerer et befruktet egg som et menneske gjennom den såkalte lovendringa kalt «Personhood.»

Kan forby prevensjon

Ifølge professor i bioteknikk og jus, Paul Lombardo, ved universitetet i Virginia og Georgia, vil et gjennomslag for endring av loven i Missisippi, få store konsekvenser, juridisk sett:

– En lovendring vil ha ringvirkninger i mange deler av lovverket. Det vil blant annet kunne gjøre prevensjon ulovlig, sier Lombardo til nyhetsbyrået AFP.

Et liknende forslag har blitt avvist to ganger av innbyggerne i delstaten Colorado, men kan få gjennomslag i det mer konservative bibelbeltet Mississippi.

I en tidligere spørreundersøkelse svarte 45 prosent av innbyggerne i Missisippi at de var for lovendringen, mens 44 prosent stemte imot. De resterende 11 prosent var i tvil.

Både den republikanske og demokratiske guvernørkandidaten har offentlig støttet lovendringa.

Åpner for betente problemstillinger

Retten til abort har vært lovlig i USA siden 1973. Det er ventet at det kontroversielle lovforslaget kan føre til at abort-debatten vil komme i søkelyset i forbindelse med neste års valg i USA.

Feminist Jessica Valenti reagerer sterkt på lovforslaget, og sier den fratar hver enkelt kvinne retten til å bestemme hva som er best for dem.

– Hvor lang tid vil det ta før gravide kvinner blir arrestert for å ikke ta vitaminer i forbindelse med graviditet eller fordi de trener for mye eller for lite, spør hun retorisk.

Også jusprofessor Lombardo sier lovendringa åpner for betente juridiske problemstillinger dersom et et befruktet egg får de samme rettighetene som sin mor.

(Saken fortsetter under bildet)

Abortforkjempere

EN RETT:Medlemmer av NOW kjemper for kvinners rett til å kunne velge abort.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Kan bli siktet for drap

– Dersom en kvinne spontanaborterer på grunn av en tur på hesteryggen, betyr det at hun kan bli siktet for drap?

Ifølge Lombardo er dette ett av mange eksempler på hva en slik lovendring kan føre til og hvilken kontroll dette vil gi myndighetene over enkeltmennesket.

Også interesseorganisasjonen National Organization for Women, NOW, reagerer sterkt på forslaget. De mener lovendringen vil sette kvinners liv, helse og privatliv i fare.

De trekker frem situasjoner der kvinner kan bli tvunget til å avstå fra livreddende medisinsk behandling som for eksempel cellegift fordi dette kan skade fosteret og at det gir myndighetene muligheten til å rettsforfølge kvinner som har abortert.

De får støtte fra landets sykepleierforeninger.

– Først vinner vi i Mississippi

Tilhengerne av lovendring ønsker å spre budskapet til resten av USA. Ohio, Florida og Sør-Dakota står for tur på lista over andre stater hvor lovforslaget skal stemmes over i 2012.

– Vi kommer til å vinne fordi alle vet at det menneskelige liv starter idet sperm og egg forenes, sier Patrick Vaugh, talsmann for den konservative foreninga, American Family Association til nyhetsbyrået AFP.

Det siste året har det politiske klimaet i USA åpnet for innstramming av abortlovene, noe som har ført til at 84 nye restriksjoner har blitt til lover, bare i 2011.

– Neste år tar vi Florida, Montana, Sør-Dakota og Ohio, sier Gualberto Garcia Jones, som sitter i styret til abortmotsanderne i Personhood USA.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt