Hopp til innhold

«Verstingland» valgt inn i FNs menneskerettighetsråd

Kina, Russland og Saudi-Arabia ble valgt inn i FNs menneskerettighetsråd til tross for at de har nektet FNs menneskerettsobservatører å etterforske overgrep i deres egne land.

FNs menneskerettighetsråd

FNs menneskerettighetsråd møttes i FN-bygningen i Genève tirsdag.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Tibetdemonstranter

Aksjonister kledd ut som kinesiske soldater lot som de banket opp en tibetansk kvinne og en tibetansk munk under en demonstrasjon utenfor FN-bygningen i New York tirsdag i forbindelse med at Kina ble valgt inn i FNs menneskerettighetsråd.

Foto: Mike Segar / Reuters

14 nye medlemmer ble i dag valgt inn i FNs menneskerettighetsråd, det høyeste organet for menneskerettigheter innen FN-systemet.

Blant landene som ble valgt inn i det 47 land store rådet er Kina, Russland, Saudi-Arabia, Algerie og Vietnam.

De fire nye medlemslandene er blant land som har nektet etterforskere fra FN å undersøke påstander om overgrep i egne land.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har Kina, Algerie og Russland alle ti tilfeller der de ikke har gitt FN-etterforskere adgang, mens Saudi-Arabia og Vietnam har sju slike tilfeller hver.

– Som å gjøre en pyroman til brannsjef

Den uavhengige menneskerettighetsorganisasjonen U.N. Watch, som overvåker all FN-aktivitet, slakter valget av landene. De kritiserer også at Cuba er valgt inn i rådet.

– Kina, Cuba, Russland og Saudi-Arabia krenker systematisk menneskerettighetene til deres egne innbyggere, og de stemmer gjennomgående feil i FN-avstemninger som gjelder å beskytte rettighetene til andre lands innbyggere, skriver U.N. Watch i en pressemelding.

Særlig retter U.N. Watch beinhard kritikk mot å velge inn Saudi-Arabia.

– Å velge Saudi-Arabia som en verdensdommer over menneskerettigheter er som å gjøre en pyroman til brannsjef, skriver U.N. Watch.

Vært konflikter flere ganger

Også tidligere har det vært konflikter rundt hvilke land som er blitt valgt inn i FNs menneskerettighetsråd.

Libya ble valgt inn da landet ble ledet Muammar al-Gaddafi, og ble først suspendert fra rådet etter at borgerkrigen i landet hadde startet.

Frankrike og Storbritannia valgt inn

Alle de 193 medlemslandene kunne stemme over nye medlemsland i dagens avstemning.

I motsetning til i FNs sikkerhetsråd er det ingen land som har faste plasser i menneskerettighetsrådet. Landene er valgt for perioder på tre år.

Fra Europa ble Frankrike og Storbritannia valgt inn i dag. Andre nye medlemsland er Sør-Afrika, Vietnam, Algerie, Marokko, Namibia, Maldivene, Makedonia og Mexico.

SISTE NYTT

Siste nytt