«Verstingland» valgt inn i FNs menneskerettighetsråd

Kina, Russland og Saudi-Arabia ble valgt inn i FNs menneskerettighetsråd til tross for at de har nektet FNs menneskerettsobservatører å etterforske overgrep i deres egne land.

FNs menneskerettighetsråd

FNs menneskerettighetsråd møttes i FN-bygningen i Genève tirsdag.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Tibetdemonstranter

Aksjonister kledd ut som kinesiske soldater lot som de banket opp en tibetansk kvinne og en tibetansk munk under en demonstrasjon utenfor FN-bygningen i New York tirsdag i forbindelse med at Kina ble valgt inn i FNs menneskerettighetsråd.

Foto: Mike Segar / Reuters

14 nye medlemmer ble i dag valgt inn i FNs menneskerettighetsråd, det høyeste organet for menneskerettigheter innen FN-systemet.

Blant landene som ble valgt inn i det 47 land store rådet er Kina, Russland, Saudi-Arabia, Algerie og Vietnam.

De fire nye medlemslandene er blant land som har nektet etterforskere fra FN å undersøke påstander om overgrep i egne land.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har Kina, Algerie og Russland alle ti tilfeller der de ikke har gitt FN-etterforskere adgang, mens Saudi-Arabia og Vietnam har sju slike tilfeller hver.

– Som å gjøre en pyroman til brannsjef

Den uavhengige menneskerettighetsorganisasjonen U.N. Watch, som overvåker all FN-aktivitet, slakter valget av landene. De kritiserer også at Cuba er valgt inn i rådet.

– Kina, Cuba, Russland og Saudi-Arabia krenker systematisk menneskerettighetene til deres egne innbyggere, og de stemmer gjennomgående feil i FN-avstemninger som gjelder å beskytte rettighetene til andre lands innbyggere, skriver U.N. Watch i en pressemelding.

Særlig retter U.N. Watch beinhard kritikk mot å velge inn Saudi-Arabia.

– Å velge Saudi-Arabia som en verdensdommer over menneskerettigheter er som å gjøre en pyroman til brannsjef, skriver U.N. Watch.

Vært konflikter flere ganger

Også tidligere har det vært konflikter rundt hvilke land som er blitt valgt inn i FNs menneskerettighetsråd.

Libya ble valgt inn da landet ble ledet Muammar al-Gaddafi, og ble først suspendert fra rådet etter at borgerkrigen i landet hadde startet.

Frankrike og Storbritannia valgt inn

Alle de 193 medlemslandene kunne stemme over nye medlemsland i dagens avstemning.

I motsetning til i FNs sikkerhetsråd er det ingen land som har faste plasser i menneskerettighetsrådet. Landene er valgt for perioder på tre år.

Fra Europa ble Frankrike og Storbritannia valgt inn i dag. Andre nye medlemsland er Sør-Afrika, Vietnam, Algerie, Marokko, Namibia, Maldivene, Makedonia og Mexico.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kan ha lurt Hamas med psykologisk krigføring, men det avviser Israel

Natt til fredag meldte det israelske forsvaret at de var på vei inn i Gaza med bakkestyrker. Det var ikke riktig, men Hamas-lederne kan ha blitt lurt inn i en dødelig felle.