«Rødskjortene» krever nyvalg

Bangkoks gater fylles opp med demonstranter. Politiet lover å slå hardt ned på all uro.

Mer enn 18.000 ”rødskjorter”, tilhengere av Thailands avsatte statsminister Thaksin , demomstrerer
Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

Mer enn 18.000 «rødskjorter», tilhengere av Thailands avsatte statsminister Thaksin Shinawatra, demonstrerer i kveld mot den sittende regjeringen i sentrum av Bangkok. Inntil 50.000 er ventet i løpet av kvelden.

Det var den største demonstrasjonen siden de blodige opptøyene for to måneder siden. Thaksin, som er dømt for korrupsjon, skulle tale til demonstrantene via telefon fra sitt eksil i Dubai.

Thaksin Shinawatra-støtte i Bankok

Thaksin Shinawatra-støtte i Bankok.

Foto: David Longstreath / AP

Demonstrantene krever at statsminister Abhisit oppløser nasjonalforsamlingen og skriver ut nyvalg. ”Rødskjortene” blir oppfordret til å bli på stedet gjennom hele natta.

Regjeringen har 4000 politi og soldater i beredskap, og har lovet å slå hardt ned på all uro.

Thaksin ble avsatt i et fredelig kupp i 2006. Han er dømt for korrupsjon og flyktet fra landet for å unngå fengsel.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt