NRK Meny
Normal

-Kriminelle allierer seg med fagfolk

– Også i Norge har ransmiljøene blitt veldig faglig spesialiserte, sier forfatter og krimekspert Stein Morten Lier.

Ranere i Stockholm slo til med helikopter
Foto: SCANPIX SWEDEN / REUTERS

Han er sønn av tidligere politiinspektør Leif A. Lier og har skrevet om kriminelle scenarier i Norge, blant annet en bok om Nokas-ranet.

– Finner sjåfører i rallymiljøene

Etter at ranere slo til mot en verditransportsentral utenfor Stockholm i dag, ble det pekt på at ranerne var svært godt organiserte og profesjonelle til fingerspissene.

Ranerne slo til med helikopter, og det er blant annet antydet at pilotene har militær bakgrunn fordi de behersket flyet så godt.

Lier er ikke i tvil om at ransmiljøene er blitt svært profesjonaliserte.

– Man har gått inn i rallymiljøene for å finne sjåfører som kan kjøre fra politiet, man har hatt eksperter på våpen med militær bakgrunn, eksperter på økonomi som kan håndtere pengene i etterkant og plassere dem og hvitvaske dem, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video nsps_upload_2009_9_23_19_21_34_2343.jpg

Video: Stein Morten Lier om hvordan ransmiljøene har utviklet seg.

– Kriminelle har gode kontakter i det økonomiske markedet

Ifølge Lier er dette er en trend som har vart lenge, og det er blitt veldig profesjonalisert.

– Det er liten tvil om at de kriminelle har gode kontakter inn i den gråsonen av det økonomiske markedet, altså med mennesker som kan det å plassere penger, som kjøper opp eiendom og sørger for at pengene kommer inn i lovlydige former, slik at man kan bruke dem i stedet for å ha dem liggende i madrassen, sier Lier.

– Det har vi sett også i Norge.

Denne utviklingen kan være en utfordring for politiet å holde tritt med og bekjempe, og den gjør det vanskelig å komme de kriminelle i forkjøpet.

– Det å infiltrere miljøene er vanskelig i både Sverige og Norge. Politiet har oversikt over miljøene, men hvis man skal forhindre denne typen kriminalitet, må man spane på disse menneskene hele tiden, døgnet rundt, og det har ikke politiet kapasitet til, sier Lier.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt