NRK Meny
Normal

«Hvem er John McCain?»

Dette er nattens tema på republikanernes landsmøte, hvor George W. Bush skal tale til partifellene via satellitt.

Joe Lieberman og John McCain

Joe Lieberman, som egentlig er demokrat, har valgt å støtte John McCain ved denne valgkampen.

Foto: LM Otero / AP

Det republikanske parti sitt landsmøte i St. Paul ble i går amputert som følge av orkanherjingene lengre sør i landet. Nå som uværet har roet seg ned, setter partiet i gang med valgkampinnspurten fra i natt av norsk tid.

Nrknyheter.no sender direkte fra landsmøtet fra klokken 01.00.

Nett-TV: Se landsmøtet direkte her

Les også: Trodde du at McCain var gammel?

Det eneste som så langt har skjedd, er at førstedame Laura Bush og førstedame in spe Cindy McCain har oppfordret folk til å gi donasjoner til de orkanrammede.

Cindy McCain og Laura Bush

- Gi penger til de orkanrammede, oppfordret Cindy McCain og Laura Bush på det amputerte landsmøtets dag én.

Foto: RICK WILKING / REUTERS

Men nå braker det hele løs, og i natt er det president George W. Bush som er selve rosinen i pølsa når han taler til landsmøtet via satellitt klokken 05.30 i natt, norsk tid.

Bush er nemlig ikke tilstede i St. Paul, men hjemme i Det hvite hus i Washington D.C.

Det regnes som belastende for McCain å bli sett sammen med Bush, i og med at den sittende presidenten er svært lite populær på meningsmålinger.

Nett-tv: Åtte år med Bush

«Partifiende» skal tale

Foruten Bush, skal tidligere senator i Tennessee, Fred Thompson, og Connecticut-senator Joe Lieberman piske opp stemningen. Thompson er en veteranlobbyist, og var kandidat under nominasjonsvalget hos republikanerne ved dette valget. For flere er han nok kjent som skuespiller i advokatserien «Lov og rett i L.A.». Han skal snakke til konvensjonen klokka 04.10 norsk tid.

Fred Thompson

Fred Thompson skal snakke pent om sin gode venn John McCain.

Foto: Mary Ann Chastain / AP

Lieberman omtaler seg selv som en «uavhengig demokrat», og heller til Det republikanske partiet i flere saker. Han var Al Gores visepresidentkandidat for Demokratene i 2000, men har valgt å støtte rivalpartiets kandidat John McCain ved dette presidentvalget.

Lieberman har oppgitt «krigen mot terror» til å være den viktigste grunnen til dette oppsiktsvekkende partiskiftet.

Lieberman ønsker ikke å gjøre seg fullstendig uspiselig for sitt opprinnelige parti, og sier at han ikke har til hensikt å snakke nedsettende om demokratenes kandidat Barack Obama.

Han skal snakke fra klokka 04.40 i natt norsk tid.

Sarah Palin skal løftes fram

Egentlig skulle tidligere New York-ordfører og tidligere presidentkandidat Rudy Giuliani snakke fra podiet, men Lieberman og Thompson tar i stedet over. California-guvernør og filmstjerne Arnold Schwarzenegger har avlyst sin opptreden i Minnesota-byen på grunn av budsjettrøbbel i hjemstaten.

Sarah Palin og datteren Bristol

Sarah Palin skal løftes fram senere under landsmøtet. Her sammen med datteren Bristol (17).

Foto: MATT SULLIVAN / REUTERS

Men kanskje den viktigste oppgaven for Det republikanske partiet, er å løfte fram den - for de fleste - fullstendig ukjente visepresidentkandidaten Sarah Palin – som av politisk erfaring kun kan vise til to år som guvernør i Alaska.

Mandag ble det kjent at Sarah Palins 17 år gamle datter Bristol er gravid i femte måned, noe som har løftet tenåringsgraviditeter fram som et hett valgkamptema i USA.

Palin skal ikke i rampelyset i løpet av den første ordentlige dagen under republikanernes landsmøte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt