Hopp til innhold

Politiet i Sør-Afrika: – Vi handlet i selvforsvar

– Gruvearbeiderne ville ikke høre på advarslene til politiet og vi måtte ty til makt. Derfor føler vi sterkt at det var berettiget, sier politisjefen.

Sør-Afrika

Politimenn ser på folkemengden som demonstrerer etter at over 30 personer i går ble drept av opprørspoliti under en streike-demonstrasjon.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

– Vi ville ikke at noen skulle dø, legger Riah Phiyega, politisjefen i Sør-Afrika, til.

Hun og flere representanter fra politiledelsen holdt i dag pressekonferanse etter torsdagens brutale sammenstøt mellom politiet og streikende gruvearbeidere.

34 personer ble drept og 78 ble skadd etter at opprørspolitiet skjøt mot gruverabeiderne som hadde streiket i nesten en uke ved gruven i Marikana. Gruven tilhører det britisk-baserte gruveselskapet Lonmin, verdens tredje største platinaprodusent.

Phiyega unnskylder tragedien med at politiet måtte reagere da de ble angrepet med macheter og skytevåpen av streikende som nektet å forlate området. De streikende skal ifølge politiet ha skutt mot dem med skarpt mens de var i ferd med å rulle ut piggtråd.

– Dette skulle ikke skje, og vi har alltid sagt at vi har lover i dette landet som åpner for at folk kan streike, marsjere og demonstrere, sa politiminister Nathi Mthethwa.

Les også: Sørafrikanske gruvearbeidere plaffet ned av politiet

(Artikkelen fortsetter under klippet).

Minst 18 personer ble drept da opprørspoliti torsdag skjøt mot streikende gruvearbeidere i Sør-Afrika, ifølge øyenvitner.

Video: Sørafrikanske gruvearbeidere plaffet ned av politiet.

– Det var på sin plass

Så langt har 259 personer blitt arrestert i forbindelse med sammenstøtene torsdag.

Phiyega sier at politiet forsøkte å bryte opp folkemengden i mindre grupper for å gjøre det enklere å avvæpne dem, men gruvearbeiderne skal ha nektet å legge ned sine våpen.

– Når det kom til det punktet at gruverabeiderne ikke ville la seg stoppe eller legge ned våpnene, måtte vi bruke makt. Og derfor føler jeg sterkt at det var berettiget, sier politisjefen.

Først skal politimennene skutt med gummikuler før de gikk hardere til verks.

– For at politiet skulle klare å beskytte seg selv og for at de kunne beskytte sine kolleger, innså de at bruken av gummikuler ikke lenger var aktuelt, og for å overleve eskalerte de bruken av makt, sier general Sehlahle Masemola.

Les også: Zuma fordømmer massakre på streikende gruvearbeidere

– Gruveslakt

«Blodbad», «Dødsmarker» og «Gruveslakt» var de dramatiske overskriftene som sørafrikanske aviser fredag tok i bruk over bilder av hvite og svarte politifolk som rolig spaserte blant blodige lik i støvet.

I en forsideleder spør avisa Sowetan om noe har endret seg i det hele tatt i Sør-Afrika siden 1994 da Nelson Mandela gjorde slutt på tre århundrer med hvit dominans og ble landets første svarte president.

Sørafrikanske gruvearbeidere har ikke opplevd at deres materielle kår er blitt særlig bedre etter at landet fikk demokrati. Fortsatt bor de i usle skur i nærheten av gruvesjaktene.

SISTE NYTT

Siste nytt