Normal

– USA og Sør-Korea truer verdensfreden

Sør-Korea og USAs planlagte militærøvelser er en trussel mot verdensfreden, mener nordkoreansk diplomat.

Ri Tong

Nord-Koreas talsmann Ri Tong-il mener marineøvelsen arrangert av Sør-Korea og USA utgjør en trussel for den globale sikkerhetssituasjonen.

Foto: Hoang Dinh Nam / Ap

USA og Sør-Korea sier at marineøvelsene, som etter planen skal gå av stabelen 25. juli, er ment for å hindre framtidige angrep fra Nord-Korea.

Øvelsene er en reaksjon på senkingen av det sørkoreanske marineskipet «Cheonan» tidligere i år, som Sør-Korea og USA hevder at Nord-Korea står bak. 46 personer omkom da skipet gikk ned.

Verdenssamfunnet har fordømt handlinga, men Nord-Korea har ikke innrømmet angrepet.

USAs utenriksminister Hillary Clinton, som var på besøk i grenseområdet mellom Nord- og Sør-Korea i går, oppfordrer de nordkoreanske myndighetene til å innrømme at de sto bak senkingen.

En trussel for sikkerhetssituasjonen

Ri Tong-il, talsmann for Nord-Koreas delegasjon til sikkerhetssamtalene i Vietnam denne uke, mener de store militærøvelsene kan gå utover sikkerheten i hele regionen.

– Dette utgjør en stor trussel, ikke bare med hensyn til freds- og sikkerhetssituasjonen på den koreanske halvøya, men også med tanke på den globale sikkerhetssituasjonen, sier Tong-il, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Både Ri Tong-il og Hillary Clinton skal delta i et møte om regional sikkerhet i Hanoi i Vietnam i dag og morgen. Møtet kommer dagen etter at USA offentliggjorde at de vil iverksette nye sanksjoner mot Pyongyang.

Nye sanksjoner

Under besøket i Sør-Korea og den demilitariserte sonen som deler Sør-Korea og Nord-Korea, sa Hillary Clinton at USAs nye sanksjoner mot Nord-Korea blant annet vil gå utover våpenhandelen i Nord-Korea og nordkoreanske formuer i utlandet.

Håpet er at reaksjonen vil hindre kommunistregimet å sluse penger inn i atomvåpenprogrammet og eksportere masseødeleggelsesvåpen til andre land.

Hun understreket at disse sanksjonene ikke vil ramme befolkningen i landet.

Ri Tong-il hever at de nye sanksjonene er i strid med FNs uttalelser tidligere denne måneden om senkingen av «Cheonan». FN har tidligere fordømt angrepet på krigsskipet som en trussel mot den regionale freden, og uttrykt stor bekymring for funnene i etterforskningen.

Men siden Nord-Korea nekter for å ha utført senkingen, har FN valgt å ikke fordele skyld i saken. Denne beslutningen blir sett på som en seier i Pyongyang.

Hillary Clinton

Hillary Clinton ankom Vietnam i formiddag for å ta del i sikkerhetsmøtet i Hanoi.

Foto: Pool Kham / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt