Hopp til innhold

– Ukraina vil ikke oppgi Krim

Ukrainas fungerende utenriksminister sier at landets myndigheter gjør sitt ytterste for å løse krisen på Krim, og avviser at det blir aktuelt for landet å gi fra seg halvøya.

En ukrainsk offiser utenfor porten til en militærbase ved Sevastopol, Krim

URO: En ukrainsk offiser utenfor porten til en militærbase ved svartehavsbyen Sevastopol på Krim. ifølge en ukrainsk offiser ved basen kjørte soldater som støtter Russland fredag en lastebil inn i porten på basen, i et forsøk på å ta over den.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

– Krim er og vil være ukrainsk territorium, og vi vil ikke gi Krim til noen, sa Andrij Desjtsjytsija på en pressekonferanse i hovedstaden Kiev lørdag.

Andrij Desjtsjytsija, Ukrainas fungerende utenriksminister

FAST BESTEMT: – Krim er og vil være ukrainsk territorium, sier Ukrainas fungerende utenriksminister Andrij Desjtsjytsija.

Foto: Kevin Lamarque / Ap
Utenriksminister Sergej Lavrov
Foto: ANDREA COMAS / Reuters

Han ber samtidig Russland bistå til at internasjonale observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) kan utføre sine oppgaver på Krim.

De 40 militære observatørene fra OSSE forsøker lørdag nok en gang å komme inn på Krim-halvøya.

Både torsdag og fredag ble de ubevæpnede observatørene stoppet av uidentifiserte, væpnede vakter da de skulle kjøre inn på Krim-halvøya.

Fram til OSSE-oppdragets slutt kommende onsdag blir hver eneste vei og alle diplomatiske midler forsøkt, opplyste OSSEs talskvinne Cathie Burton lørdag i Wien.

– Vi er ikke part

Russiske soldater i uniformer uten kjennetegn har omringet ukrainske baser siden de tok kontrollen på Krim i forrige uke. Utallige medier har påvist at russiske soldater i stort antall har rykket inn på Krim og i praksis okkuperer området. Ifølge regjeringen i Kiev dreier det seg om så mange som 30.000.

Men russiske myndigheter benekter at det er deres styrker som er i virksomhet på Krim.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov oppfordret lørdag Vesten til dialog om Ukraina uten beskyldninger.

– Vi er beredt til partnersamtaler, men vi aksepterer ikke forsøk på å framstille oss som en deltakende part i konflikten, sa Lavrov på en pressekonferanse i Moskva.

Han tilføyde at regjeringen i Kiev får sine ordrer fra ekstremister.

– Den midlertidige regjeringen er ikke uavhengig. Den er dessverre avhengig av radikale nasjonalister som gjennomførte et væpnet kupp, sa den russiske utenriksministeren.

(Saken fortsetter under bildet)

Pro-russiske demonstranter

Pro-russiske demonstranter demonstrerer i byen Jevpatoria på Krim-halvøya onsdag.

Foto: STRINGER / Reuters

Vakter hevder de ble kastet ut

Ukrainske grensevakter opplyser at de natt til lørdag ble kastet ut av en kontrollpost øst på Krim av russiske soldater.

De russiske soldatene overtok også boligene deres og tvang ukrainerne og familiene deres ut midt på natten.

Det var ikke umiddelbart mulig å få bekreftet historien fra uavhengige kilder. Hendelsen er den foreløpig siste konfrontasjonen mellom ukrainske og russiske soldater.

Strid om løsrivelse

Regionalforsamlingen på Krim-halvøya i Ukraina vedtok torsdag enstemmig at området bør slutte seg til Russland. De varslet at de ville be Russlands president Vladimir Putin og nasjonalforsamlingen i Ukraina om å ta stilling til vedtaket.

Krims visestatsminister sa torsdag til Reuters at det kommer til å bli avholdt en folkeavstemning om halvøyas status 16. mars.

Men Ukrainas fungerende president Olekasandr Turtsjynov har overfor NRK avvist at befolkningen på Krim skal få avgjøre sin fremtid.

– En folkeavstemning om folket på Krim vil tilhøre Ukraina eller Russland mangler legitimitet, ettersom det ikke er behandlet i parlamentet i Kiev, sa Turtsjynov til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt