– Tyver har ingen rettigheter

– Innbruddstyver legger igjen alle menneskerettigheter ved døren. Bare ekstremt voldelige huseiere bør stilles for retten, sier David Cameron - trolig britenes neste statsminister.

David Cameron

De konservatives leder David Cameron.

Foto: Stefan Wermuth / Scanpix/Reuters

Cameron heller bensin på bålet i krangelen omkring siktelser mot huseiere som forsvarer seg når det skjer innbrudd. Lederen for De konservative sier at bare de huseierne som bruker ekstremt overdreven vold, bør stilles for retten. Men han går også lenger enn det.

Jeg vil at færre mennesker skal bli arrestert for å gjøre det jeg mener er deres naturlige rett: å forsvare seg selv i sine egne hjem.

David Cameron

– Hva er «fornuftig maktbruk»?

Cameron later til å antyde at all slags vold mot en innbruddstyv kan rettferdiggjøres, og at de som bryter seg inn «legger igjen menneskerettene sine utenfor».

Utspillet går i mot anklagere som insisterer på at den gjeldende loven, som tillater huseiere å uttøve «fornuftig maktbruk», er nok, skriver den britiske avisen Telegraph .

– En grunn til å forandre loven er jeg tror at folk synes loven er litt uklar. Hva er «fornuftig maktbruk», sa Cameron i BBC-programmet Politics Show. Han vil ha færre sliker saker, der huseiere tiltales for bruk av vold mot innbruddstyver, i retten.

– En av grunnene for å øke grensen er ikke bare på grunn av det som skjer i retten, men for å sørge for at færre saker kommer opp i retten i det hele tatt, at færre mennesker blir arrestert for å gjøre det jeg mener er deres naturlige rett: å forsvare seg selv i sine egne hjem.

Ga innbruddstyv hjerneskade

Forrige måned ble en britisk forretningsman satt fri fra fengsel etter å ha anket fengslingen. Han ble først arrestert for å ha slått en inntrenger som bakbandt familien hans. Forretningsmannen slo ned inntrengeren med en cricket-kølle slik at han ble påført en hjerneskade.

Cameron forsvarte også en TV-programleder som fikk en advarsel fra politiet etter at hun viftet med en kniv mot noen som tok seg inn i hagen hennes. En slik advarsel kaller Cameron «latterlig».

Den konservative lederen får motsand fra blant annet næringsminister Lord Mandelson, som avviser at innbruddstyver ikke har menneskeretter. Han spør:

– Hva slags land er det Cameron ønsker å skape?

– Selvsagt vil et slikt forslag raskt høste applaus fra alle som ønsker å slå ned mot innbrudstyver, slik vi også ønsker i regjeringen. Men hva er det praktiske og fornuftige i dette forslaget, spør Mandelson.

SISTE NYTT

Siste nytt