NRK Meny
Normal

Gates: – Obama tvilte på egen Afghanistan-politikk

USAs tidligere forsvarsminister Robert Gates skriver i ny bok at Obama tvilte på sin egen Afghanistan-politikk og ikke stolte på general David Petraeus. Og visepresident Joe Biden har ikke tatt en god avgjørelse på førti år, mener Gates.

gates obama

Robert Gates var den eneste som satt i regjeringene til både George W. Bush og Barack Obama. Nå har han skrevet sine memoarer om tiden som forsvarsminister for de to presidentene.

Foto: Jason Reed / Reuters

obama petraeus

President Obama manglet tillit til sin kommanderende i Afghanistan, general David Petraeus, skriver Robert Gates i sine memoarer.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Forsvarsminister Robert Gates' 600 sider lange memoarer med tittelen «Duty: Memoirs of a Secretary at War» som nå har lekket til pressen er den første boken skrevet fra innsiden av Obama-administrasjonen, og gir detaljerte beskrivelser av beslutningene fattet i Obamas innerste krets, skriver The New York Times.

Opplysningen som i dag vekker mest oppsikt i USA er hvordan president Obama, etter først å ha beordret en stor styrkeoppbygging i Afghanistan, mistet troen på administrasjonens politikk i landet.

«Kan ikke utstå Karzai»

Gates hyller Obama for å ta modige beslutninger som «ofte stridet mot sine politiske rådgivere eller ville være upopulære blant Demokratene», men fra 2011 begynte presidenten å uttrykke sterk kritikk mot hvilken effekt Afghanistan-politikken hadde.

«Jeg satt der og tenkte at denne presidenten ikke stoler på kommandøren sin (general David Petraeus, red. anm.), kan ikke utstå Karzai (Afghanistans president, red. anm.), har ikke troen på sin egen strategi og anser ikke denne krigen som sin egen,» skriver Gates.

«For ham handler det bare om å komme seg ut,» skriver den tidligere forsvarsministeren.

– Manglende forståelse for krig

"The situation room" i Det hvite hus

Operasjonen i Pakistan som tok livet av Osama bin Laden 1. mai 2011 er en av de modigste som noensinne er fattet i Det hvite hus mener Robert Gates, som her sitter i 'The Situation Room' sammen med blant annet visepresident Biden, president Obama og daværende utenriksminister Clinton og følger operasjonen direkte.

Foto: Reuters

Allerede i september 2009 vurderte Gates å trekke seg som forsvarsminister, etter en heftig krangel under et møte om veien videre i Afghanistan, blant annet om hvor mange soldater det var behov for.

«Jeg var svært urolig over Obamas hvite hus - fra øverste nivå - sin manglende forståelse for krigens usikkerhet og uforutsigbarhet. Jeg var nærmere å gå av den dagen enn noen annen gang under perioden min,» skriver Gates.

Likevel omtaler Gates Obamas beslutning om å sende spesialsoldater inn i Abottabad i Pakistan i mai 2011 for å drepe Al Qaida-leder Osama bin Laden som «en av de modigste jeg noensinne har sett i Det hvite hus».

Lite tillit til Biden

biden gates

Visepresident Joe Biden har ikke tatt en god avgjørelse på førti år, mener Robert Gates.

Foto: POOL / Reuters

Robert Gates var den eneste av George W. Bush sine ministre som også fikk plass rundt bordet da Barack Obama overtok som president i januar 2009. Det gir ham en innsikt i de to siste presidenters virke som ingen andre har. Og det stiller ham i posisjon til å komme med kritikk mot de fleste.

Visepresident Joe Biden er en «mann med integritet,» skriver Gates. Men få likevel gjennomgå.

«Jeg tror han har tatt feil i hver eneste store utenrikspolitiske- og sikkerhetsbeslutning de siste førti årene,» skriver Gates ifølge The New York Times.

Innrømmer politisk spill mot Bush

Hillary Clinton, som var utenriksminister mens Gates var forsvarsminister, får bedre skussmål. De to var ofte allierte i spørsmål om nasjonal sikkerhet. Men både Clinton og Obama har innrømmet overfor Gates at deres egne motforestillinger mot president Bush sin styrkeoppbygging i Irak i 2007 - «The Surge» - stort sett var av politiske grunner, ikke fordi de var uenige.

«Å høre dem begge komme med disse innrømmelsene, og det direkte til meg, var både overraskende og forferdende,» skriver Gates.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt

Laster Twitter-innhold

14 åring arrestert for å danse på gaten i Saudi-Arabia

Tenåringen ble pågrepet for «umoralsk opptreden» etter at en video der han danser i gaten i Saudi-Arabia tok av på nettet.