Hopp til innhold

Egeland: – Tostatsløsning er det eneste realistiske

– En palestinsk stat side om side med Israel, er fortsatt den beste løsningen, sier Jan Egeland. Men han mener trusselen om en enstatsløsning, kan være nødvendig for å få i gang forhandlinger.

Jan Egeland

– Israel er enda mindre interessert i en én-stats-løsning, sier Jan Egeland.

Foto: LAURENT GILLIERON / AP

Ruiner i Rafah på Gazastripen

To menn forsøker å finne eiendeler blant ødelagte biler og bygningsruiner på Gazastripen.

Foto: Khalil Hamra / Ap

Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide mener muligheten for å etablere en palestinsk stat og en israelsk stat så og si er borte.

Barth Eide mener Norge, og de andre i giverlandsgruppen for palestinere, nå må åpne opp for en diskusjon om en enstatsløsning før man samler inn penger til palestinerne, igjen.

Mannen bak Oslo-avtalen, Jan Egeland, mener derimot en tostatsløsning er det eneste realistiske.

– Jeg mener fortsatt at tostatsløsningen, et demokratisk Israel og et demokratisk Palestina, side og side, er mest realistisk. Det er den eneste faktisk gode løsningen, sier Egeland.

– Kan fungere som pressmiddel

– Det er de færreste på israelsk side som ønsker er en enstatsløsning der de kan ende opp med et jødisk mindretall. Men det vil være en konsekvens av politikken som føres, sier han.

Egeland presiserer at det verst tenkelige er at situasjonen fortsetter slik som nå, med okkupasjoner, en rekke døde sivile og ødelagt hjem.

Han ønsker derfor flere forslag velkommen, og mener at enstatsløsning kan fungere som pressmiddel.

Kart over Gaza

Det tettest befolkede området på Gaza-stripen er Gaza by, nord på området.

Foto: Wikipedia Commons

– Det å fortelle partene, ikke minst israelerne, at det dere nå legger opp til er en enstatsløsning på sikt, der dere får et arabisk flertall i staten Israel. Det kan være et effektivt press for å få i gang effektive tostatsforhandlinger.

– Må likevel gi nødhjelp

Giverlandsgruppen har siden Oslo-avtalen trådte i kraft i 1993 samlet inn penger til oppbygging av en palestinsk stat.

Gruppen består blant annet av USA, EU, de arabiske land, Israel og palestinske myndigheter. Målet har vært å etablere en palestinsk stat side om side med Israel.

– Hva slags press kan Giverlandsgruppen gi til myndighetene på begge sidene?


– Giverlandene kan si til det elendige lederskapet, at vi kan ikke gjenoppbygge til evig tid når dere velger å slåss i stedet for å forhandle. Men det jeg er helt imot er at vi skal gå til de sivile å si at dere får ikke gjenoppbygget deres hus. Det er klart at vi må gi nødhjelp, sier han.

Ved midnatt natt til tirsdag utløper den fem dager lange våpenhvile mellom Israel og Hamas.

Ifølge FN er 425.000 mennesker på Gazastripen fordrevet som følge av konflikten. Egeland sier likevel en tostatsløsning er realistisk.

– Det realistiske i hele planen er at amerikanerne og nordmennene har gode løsninger på alle spørsmålene. Jerusalem som hovedstad for to stater, noen bosettinger må forsvinne, andre kan bli del av Israel mot kompensasjon av land andre steder. Palestinske flyktninger må få komme tilbake, andre må bli integrert der de er, og andre igjen bli interegret i f.eks Europa eller Amerika, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt