Ny rapport fra Syria avdekker henrettelser og tortur av barn

11.420 barn er drept i løpet av 30 måneder med krig i Syria. En ny rapport avdekker regelrette henrettelser og tortur av barn helt ned i spedbarnsalder.

Barn drept i luftangrep i Syria

PÅ BRORENS SKULDRE: En syrisk mann bærer på søsteren som ble skadd i et luftangrep mot Aleppo 3. februar 2013. Aleppo er stedet der flest barn er drept i krigen.

Foto: Abdullah al-Yassin / Ap

Rapporten «Stolen Futures» fra Oxford Research Group ble offentliggjort ved midnatt norsk tid.

– Dataene vi har analysert viser at bomber og kuler alene har tatt livet av 10.000 syriske barn i løpet av 30 måneder med krig. Verden må nå reagere på de følgene konflikten har på Syrias barn, sier Hamit Dardagan, en av forfatterne av rapporten.

Les de siste sakene om Syria her

Analysen beskriver hvordan barn er blitt drept av bomber og i skuddvekslinger, men også at de er ofre for snikskyttere, rene henrettelser og tortur.

– Det urovekkende er ikke bare antall barn som er drept i konflikten, men måten de er blitt drept på. Bombet i hjemmene sine, i sitt lokalmiljø, i daglige aktiviteter som å vente i brødkø eller mens de er på skolen, drept i skuddvekslinger, drept av snikskyttere, summariske henrettelser, til og med gasset i hjel og torturert, uttaler Hani Salama, medforfatter av rapporten.

Slik er barn drept i Syria

Her er noen hovedpunkter fra rapporten:

  • 11.420 barn (i alderen 17 år og yngre) er registrert drept i konflikten ved utgangen av august 2013. Totalt er 113.735 sivile og stridene drept.
  • Sju av ti barn ble drept av eksplosiver.
  • En av fire barn ble drept med håndvåpen, inkludert barn som ble henrettet eller skutt av snikskyttere.
  • Av de 764 barna som er blitt henrettet, skal 112 ha blitt torturert, inkludert barn ned i spedbarnsalder.
  • De eldste barna er oftere angrepet enn yngre, og dobbelt så mange gutter som jenter er drept.
  • Gutter mellom 13 of 17 år er de som oftest er ofre for snikskyttere, henrettelser eller tortur.
  • Flest barn er drept i Aleppo (2223), men i forhold til folketallet er Daraa stedet som er farligst med 1.134 barnedrap.
  • 128 barn er registrert drept etter angrepet med kjemiske våpen i Ghouta 21. august 2013.
Syriske fluktninger

De syriske jentene holder opp farens mobiltelefon med et bilde av hvordan de så ut før angrepet. Jentene er fotografert under en terapi-samling i Amman ledet av Leger uten grenser.

Foto: ALI JAREKJI / Reuters

– Denne studien viser hvorfor bomber aldri bør brukes der barn bor og leker. Den viser også hvordan eldre barn fort blir mål i en krig og at til og med de yngste blir utsatt for de verste overgrep, sier medforfatter Hamit Dardagan.

– Alle partene i denne konflikten må ta ansvar for å beskytte barn, og til slutt finne en fredelig løsning i selve krigen, sier Salama.

SISTE NYTT

Siste nytt

Flere personer skal være såret etter at en person begynte å skyte på et universitet i byen Perm i Russland mandag.

Skyting på Universitet i Russland

Åtte personer skal være drept og 24 skadd etter at en person begynte å skyte på et universitet i byen Perm i Russland mandag morgen.