NRK Meny
Normal

– Seks av sju flyktninger må klare seg selv

Forholdene er svært vanskelige for de 1,6 millioner syriske flyktningene i Tyrkia, ifølge Amnesty. Organisasjonen mener Norge bør ta imot flere av dem som flykter fra borgerkrigen.

Syriske flyktninger

Syriske flyktninger fra byen Kobani i en leir i nær den tyrkiske grensebyen Suruc.

Foto: Osman Orsal / Reuters

Halvparten av dem som har måttet forlate Syria på grunn av krigen, befinner seg nå i Tyrkia. Men selv om tyrkiske myndigheter offisielt har åpnet grensene, er situasjonen svært vanskelig for flertallet av flyktningene.

Kun 220.000 av dem bor i godt utstyrte flyktningleirer, skriver Amnesty International i en ny rapport. Resten er nødt til å klare seg selv.


– Mange av dem som klarer å komme seg over grensa, lever i nød og fattigdom, sier Andrew Gardner, som har deltatt i arbeidet med rapporten.

Tiåring jobbet ti timer om dagen

At bare et fåtall av flyktningene bor i godt utstyrte leire gjør at mange av flyktningene må sette barna sine i leire for å overleve.

En av de Amnesty har møtt er ti år gamle «Ibrahim». Han flyktet sammen med familien sin fra Aleppo for to år siden og flyttet til den tyrkiske grensebyen Kilis.

Der bodde de i en sementbunker. For å overleve samlet «Ibrahim» og faren plast fra søppeldunker. En kilo plast ga drøyt seks kroner.

Tiåringen sier til Amnesty Internationals etterforskere at han står opp kl. 06 hver morgen og avslutter arbeidet ved 16-tiden.

Noen dager har han tid til å få lese- og skriveundervisning hos den lokale imamen. Ingen av de andre ni barna i familien går på skolen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flyktningeleir

Lange rekker med telt i leiren for syriske flyktninger i Suruc i Tyrkia.

Foto: Osman Orsal / Reuters

Skutt ved grensa

Selv om flyktningene offisielt er velkomne, blir de sendt tilbake til Syria hvis de møter opp ved grensa uten pass. Tyrkiske vakter har skutt og drept minst 17 flyktninger som forsøkte å krysse grensa andre steder enn ved to åpne grenseoverganger, ifølge Amnesty.

– Dette er et klart brudd på folkeretten som ikke må gå ustraffet hen, sier Gardner.

Andre syrere er blitt banket opp og sendt tilbake til borgerkrigen når de har forsøk å krysse grensa på ureglementert vis.

– Trenger nytt hjem

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty mener Norge bør ta imot flere av syrerne.

– De mest sårbare av de 1,6 millioner flyktningene i Tyrkia trenger et nytt og trygt hjem. Det kan Norge tilby dem. Både helsearbeidere og kommuner signaliserer velvilje, nå er det utelukkende politisk vilje det står på, mener han.

Så langt har regjeringen bestemt at tusen syriske flyktninger skal få komme til Norge i år. En oppfordring fra FNs høykommissær for flyktninger om å imot 123 syke og skadde syrere fra leirene i Tyrkia, er blitt avvist. Begrunnelsen var mangel på kapasitet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt