– Pakistan er forberedt på tap

Pakistanske styrker fortsatte i dag storoffensiven mot Taliban-opprørere i de lovløse områdene ved grensen mot Afghanistan. Landet er denne gang forberedt på tap av menneskeliv, sier NUPI-forsker.

Pakistanske soldater på vakt ved hovedveien til Sør-Waziristan
Foto: Faisal Mahmood / Scanpix/Reuters

Les svarene fra nettmøtet med NUPI-forsker Laila Bokhari her

Forsker Laila Bokhari ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI)

Forsker Laila Bokhari ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Foto: NUPI

– De siste 24 timene har 18 terrorister blitt drept i ulike episoder. Sikkerhetsstyrkene har mistet to soldater og 12 er såret, sa den pakistanske generalen Athar Abbas på den første pressekonferansen om kampene i Sør-Waziristan i dag.

Hittil har ni soldater og 78 opprørere blitt drept siden offensiven startet i helgen, melder nyhetsbyrået AFP.

LES OGSÅ: Sender inn 30.000 soldater

LES OGSÅ: De sivile flykter fra Sør-Waziristan

Se Spekter: Taliban og terror i Pakistan

Den pakistanske hæren har satt opp fem midlertidige baser i fjellområdene nær grensen mot Afghanistan, og forsøker nå å omringe Taliban-bevegelsen i deres kjerneområde i Pakistan.

– Forberedt på tap

Forsker Laila Bokhari ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) sier til NRK at Pakistan har satt inn storoffensiven etter hardt press både fra USA, det internasjonale samfunnet, men også fra egen befolkning.

– De er godt forberedt med store bakkestyrker og støtte fra luft. Man forventer sterke kamper, og er forberedt på tap, sier Bokhari.

Bohkari sier at kampene nå foregår i noen av de vanskeligste områdene, og at det er de mest motiverte og best trente opprørerne som regjeringsstyrkene nå møter.

– Det er en blanding av Taliban-grupper og utenlandske Al Qaida-grupper. Mange av kampene har nå vært i lavlandet, og en kan tenke seg at de militante trekker oppover i fjellene etter hvert, noe som vil gjøre kampene vanskeligere, sier Bokhari.

Journalister kastet ut

Flyktninger på vei ut av Sør-Waziristan

Rundt 100.000 sivile har flyktet fra kampområdene de siste dagene.

Foto: Ijaz Muhammad / Scanpix/AP

Regjeringsstyrkene gikk i går til angrep på Taliban-opprørere i Sør-Waziristan.

Det meldes om harde kamper, og sikkerhetssituasjonen er så alvorlig at verken pakistanske eller utenlandske journalister får oppholde seg i området.

Bohkari mener at Pakistan åpner offensiven hardt for å «utnytte momentet» og for å få unna det verste først.

– Men pakistanske myndigheter sier samtidig at dette kan ta tid. Og det vil det nok. Likevel er hovedmålet å svekke bl.a. de militante kreftene og basene, men jeg tror ikke de vil kunne fjerne alt, sier Bokhari.

Regjeringens lenge planlagte angrep kommer etter en rekke terrorhandlinger flere steder i landet, blant annet et angrep på et forsvarshovedkvarter som krevde 150 menneskeliv.

LES: Dødelige simultanangrep i Lahore

Motstridende meldinger

I går opplyste hæren at minst 60 opprørere og fem soldater ble drept i de første 24 timene av offensiven. Hæren opplyser også at hjembyen til talibanleder Hakeemullah Mehsud, Kotkai, er under deres kontroll.

Pakistanske Talibans leder Hakeemullah Mehsud

Pakistanske Talibans leder Hakeemullah Mehsud.

Foto: A Majeed / Scanpix/AFP

En talsmann for Taliban sa samtidig at 68 pakistanske soldater er drept så langt, melder CNN.

– Informasjon og tall brukes nå selvfølgelig av begge sider for å si at de har kontrollen, sier Bokhari, som legger til at begge ønsker å svekke moralen til motparten.

Den tidligere lederen for den pakistanske Taliban-bevegelsen, Baitullah Mehsud, ble drept i et amerikansk droneangrep 5. August i år.

Bedre forberedt enn i 2004

Pakistanske styrker har tidligere gått til angrep mot Taliban i grenseområdene.

Den siste offensiven mot opprørerne i området skjedde i 2004.

Taliban klarte da å påføre den pakistanske hæren så store tap at regjeringen så seg nødt til å inngå en fredsavtale med opprørerne.

Denne gang skal regjeringshæren være bedre forberedt som følge av flere måneders trening og planlegging.

– I 2004 var offensiven i mindre omfang, det var færre styrker og de var dårligere forberedt. Denne gangen er det også total enighet i politiske og militære rekker om at dette må gjøres, sier Bokhari.

Kjemper mot usbekere og Al Qaida

Pakistanske styrker i Waziristan

Pakistanske styrker på vei inn i de lovløse grenseområdene i helgen.

Foto: Ijaz Muhammad / Scanpix/AP

Militæret opplyser at 28.000 soldater er sendt inn for å bekjempe 10.000 Taliban-opprørere, melder Reuters.

Blant opprørerne skal det være 1000 usbekiske militante, flere arabiske Al Qaida-medlemmer og enkelte militante fra vestlige land.

Den pakistanske hæren har angrepet fra tre fronter, med bakkestyrker, jagerfly, helikopter, stridsvogner og tungt artilleri.

Taliban har imidlertid hatt flere år på seg til å bygge opp sine egne forsvarstillinger, og er i besittelse av anti-stridsvognskyts, granatkastere og rakettvåpen.

De er også eksperter i veibombing og skal også ha rekruttert en rekke selvmordsbombere.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt