NRK Meny
Normal

– Nord-Korea vil gjenoppta samtaler

Nord-Korea har uttrykt vilje til å gjenoppta samtalene om atomnedrustning til Jimmy Carter, USAs tidligere president. Carter drar fra Nord-Korea med en frigitt amerikansk fange.

Video Her forlater Carter ig Gomes Nord-Korea

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Jimmy Carter forlater Nord-Korea sammen med Aijalon Mahli Gomes, som har sittet fengslet i landet.

Kim Yong-Nam, landets nest øverste leder, har gitt beskjeden til Carter under hans besøk i Nord-Korea, opplyser det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Nord-Korea ønsker ifølge Kim Yon-Nam å arbeide for at Korea-halvøya blir uten atomvåpen, og vil gjenoppta sekspartssamtalene om nedrustning.

LES OGSÅ: Jimmy Carter vil besøke Nord-Korea

Carter reiser fra landet med Aijalon Mahli Gomes, en amerikansk statsborger som ble fengslet i april for å ha krysset grensen mellom Kina og Nord-Korea ulovlig.

(Saken fortsetter under bildet)

Jimmy Carter møter Aijalon Mahli Gomes (nummer to fra høyre).

Amerikaneren Aijalon Mahli Gomes (nr. to f.h.) ble fengslet i april for å ha krysset grensen mellom Kina og Nord-Korea ulovlig.

Foto: KCNA / Reuters

Kim Jong-Il i Kina

Gomes ble dømt til åtte år med hardt arbeid og en bot på 600.000 dollar. KCNA sa i forrige måned at han hadde forsøkt å ta selvmord.

– Etter ønske fra president Carter, og av humanitære årsaker, har Gomes fått amnesti av Nord-Koreas leder Kim Jong-Il, står det i en uttalelse fra the Carter Center, den tidligere presidentens senter, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Carter-senteret sier de forventer at Gomes lander i Boston i USA fredag ettermiddag, hvor han kan gjenforenes med familien sin.

LES OGSÅ: Fredsprisen til Jimmy Carter

Kort tid etter at Carter ankom Nord-Koreas hovedstad Pyoingyang, dro landets leder Kim Jong-Il på besøk til Kina.

LES OGSÅ: Kim Jong-il vitjar Kina

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt