NRK møtte French: – Håper mye kan skje i løpet av desember

KINSHASA/OSLO (NRK): Joshua French sier til NRK at han håper det diplomatiske presset som nå legges på Kongo, kan føre til at han er tilbake i Norge neste år.

Fengsel i Kinshasa

SITTER BAK DISSE MURENE: NRK møtte torsdag Joshua French i fengselet i Kinshasa. Han er glad for støtten han nå får fra norsk UD.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Etter en grundig kroppsvisitasjon får NRK møte Joshua French i Ndolo-fengslet i Kinshasa. French kommer til intervjuet iført fengselets T-skjorte og shorts.

Sikkerheten rundt French er streng, og NRK blir nektet å ta bilder inne i fengselet. French har vært syk de siste ukene, men føler seg noe bedre etter å blant annet ha gjennomført en kur med penicillin.

Det diplomatiske trykket norske myndigheter nå har lagt på saken, blant annet ved å sende spesialutsending Kai Eide til Kongo, hjelper også på moralen.

– Mye kan skje i denne saken i løpet av desember, sier French, og legger til at han har et håp om å komme seg ut av Kongo i 2014.

– Vil fortelle min side

Samtalene med French foregår rund et plastbord, i et rom overvåket av fengselssjefen og en vakt.

Den fengslede mannen virker å være ved godt mot. Han sier det også hjelper på humøret at moren, Kari Hilde French, etter planen skal komme til Kongo 22. desember. Med seg har hun forhåpentligvis julemat.

Nå har den drapstiltalte norsk-briten allerede begynt å tenke på fremtiden.

– Jeg ser fram til å fortelle min side av denne saken, som jeg føler har blitt forvrengt siden mai 2009, sier French.

– Rester av alkohol i blodet

Advokat Hans Marius Graasvold

FORANDRER IKKE NOE: Joshua Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, sier Joshua French har forklart seg om alkoholfunnet tidligere.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det var tidligere denne uken det ble kjent at militæret i Kongo har tiltalt French for drapet på Tjostolv Moland. Ifølge tiltalen mener den militære påtalemyndigheten at French skal ha dopet ned Moland med sovemedisin og deretter kvalt ham.

– Den nye tiltalen er uforståelig og oppspinn. Den føyer seg inn i rekken urett som har begått mot meg de siste årene, sier French.

Etter det NRK erfarer skal de norske blodprøvene av avdøde Moland ha vist rester av alkohol, ikke sovemedisin.

Konklusjonen til Kripos, som kongolesiske myndigheter stilte seg bak tidligere i år, er at det ikke ligger noe kriminelt bak dødsfallet.

NRK får torsdag beskjed at kongolesiske myndigheter ikke er tilgjengelige for å kommentere saken.

– Påvirker ikke saken

Joshua Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, bekrefter overfor NRK at det ble funnet rester av alkohol i blodprøven av avdøde Moland.

– Dette har French også forklart seg om, og det har vært kjent av Kripos og kongolesiske myndigheter, sier Graasvold.

Han sier alkoholfunnet er en del av grunnlaget for vurderingen Kripos har gjort, om at det ikke ligger noe kriminelt bak Molands død. Dette var også en konklusjon kongolesiske myndigheter stilte seg bak tidligere år.

– Det er andre hensyn, som Molands familie, som gjør alkoholfunnet ikke har vært offentlig kjent tidligere, sier Graasvold, og legger til:

– Dette er ikke overraskende for andre enn offentligheten, og påvirker ikke saken.

Toppmøte i ettermiddag

UDs spesialutsending til Kongo, Andreas Gaarder, skal etter planen avløses av Kai Eide, som ankommer Kongo i løpet dagen.

Karl Eide skal følge opp det diplomatiske frøet som ble plantet da statsminister Erna Solberg tok kontakt med Joseph Kabila tidligere denne uken.

Før den tid skal Andreas Gaarder i dag i toppmøte med blant andre den kongolesiske visestatsministeren og forsvarssjefen.

Utenriksdepartementet er foreløpig tilbakeholdne med opplysninger om møtet, og sier man nå prioriterer aktivitet som er i Frenchs interesse.

NRK har vært i kontakt med Riksadvokaten og Folkehelseinstituttet, som ikke vil kommentere opplysninger i Kongo-saken, men viser til Kripos.

Kripos ønsker heller ikke å kommentere saken på det nåværende tidspunkt.

NRKs reporer Øyvind Nyborg rapporterer fra French-saken i Kongo.

NRKs reporter Øyvind Nyborg møtte torsdag Joshua French i fengselet i Kinshasa.

SISTE NYTT

Siste nytt