Hopp til innhold

– Ble levende begravet – er på bedringens vei

For én uke siden ble den ett år gamle jenta hentet opp fra en haug av ruiner etter flyangrep. Nå skal hun være i god form og leker med familiemedlemmer, ifølge ny video.

For én uke siden ble den ett år gamle jenta hentet opp fra en haug av ruiner etter flyangrep. Nå skal hun være i god form og leker med familiemedlemmer, ifølge ny video.

Det skal ha vært for en drøy uke siden at en aktivist filmet innsatsen for å redde 14 måneder gamle Ghina Khalil. Jenta ble angivelig begravet i ruinene etter et flyangrep mot hjemmet sitt i Aleppo nord i Syria, skriver AP.

Videoen ble lastet opp på internett av Nour Media Centre. Ifølge videoen var jenta fullstendig begravet i minst tre minutter før hjelpen kom.

Som de sterke videobildene viser, blir jenta gravd opp fra grus og sand, uten store synlige skader.

Nyhetsbyrået AP sier videoen framstår som ekte, og stemmer med APs rapportering fra hendelser i området.

SE UTDRAG FRA VIDEOENE HER:

En oppsiktsvekkende video fra krigen i Syria viser hvordan den ett år gamle jenta overlevde etter å ha blitt fullstendig begravet i ruiner. Nå er hun på bedringens vei, ifølge nye videobilder. Bildene er tatt av en aktivist og kan ikke verifiseres absolutt.

Bedring

I en ny video som er lastet opp av Nour Media Centre, er den lille jenta tilsynelatende sammen med familiemedlemmer.

Her framstår hun oppsiktsvekkende frisk og rask. Hun beveger seg rundt på gulvet inne sammen med andre voksne og barn.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights ble bydelen Maasraniyeh rammet av et rakettangrep 22. januar, hvor minst ti ble drept og mer enn 20 skadet. Fem av de drepte var barn, sier organisasjonen til AP.

Ifølge aktivisten som filmet redningsaksjonen, ble moren drept i angrepet. Én av søstrene til jenta er savnet.

Flere tusen barn drept

Ifølge en rapport som Oxford Research Group offentliggjorde i slutten av november, var 11 420 barn drept i borgerkrigen i Syria ved utgangen av august 2013.

Analysen beskrev hvordan barn er blitt drept av bomber og i skuddvekslinger, men også at de er ofre for snikskyttere, rene henrettelser og tortur.

Til sammen er trolig over 130.000 mennesker drept siden konflikten brøt ut i mars 2011.

Humanitær hjelp

Mange er svært bekymret for tilgangen på humanitær hjelp til de som er rammet av borgerkrigen. Dette er ett av temaene i fredssamtalene som pågår i Genève.

Aktivister i opposisjonen hevder regimet bruker sult som et våpen i krigen. Regimet anklager på sin side opprørere for å skyte på bistandskonvoier og sier de frykter at mat og medisiner skal gå til væpnede grupper, skriver Reuters.

I dag meldte FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten at de har fått levert 1000 pakker med mat i leiren Yarmouk i Damaskus. Leiren ligger i en del av hovedstaden som er beleiret av opprørere, og huser 18 000 palestinere og noen syrere.

Hver pakke kan sørge for mat til en på familie på opp til åtte mennesker i omtrent ti dager. Behovet er dermed mye større enn leveransene. Forrige leveranse var 21. januar. Den bestod av 138 pakker med mat.

– Behovene deres øker for hver time som går, sier organisasjonens talsmann Chris Gunness, ifølge Reuters.

Matutlevering i Yarmouk-leiren i Damaskus

Beboere i Yarmouk-leiren i Damaskus får utdelt mat fra FN. Bildet er levert av det statlige nyhetsbyrået SANA.

Foto: SANA / NTB Scanpix

Det statlige nyhetsbyrået SANA i Syria bekrefter hjelpesendingen og sier at beboerne i leiren blir holdt som gisler av det de kaller væpnede terroristgrupper. FNs hjelpeorganisasjon har imidlerti tidligere hevdet at myndighetene hindret hjelpekonvoien deres i å komme fram til stedet.

Både opposisjonen, FN og USA presser også på for at regimet skal tillate forsyninger til byen Homs. Byen har vært beleiret i nesten to år, er utbombet og uten livsviktige forsyninger. FN har varslet at en kolonne med nødhjelp står klar til å bli sendt inn til byen så snart det gis grønt lys fra alle parter, ifølge NTB.

USA krever fortgang

Samtidig pågår arbeidet med å frakte kjemiske stridsmidler ut av Syria. Men prosessen går for sakte, mener USA.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel uttrykte i dag bekymring over at det syriske regimet ligger etter skjema når det gjelder å fjerne de kjemiske stridsmidlene som skal ødelegges i henhold til en internasjonal avtale.

Det hvite hus mener Syria må intensivere innsatsen med å få fraktet stridsmidlene til havnen i Latakia. Kilder skal ha rapportert at mindre enn fem prosent av arsenalet er levert til nå, ifølge Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt