NRK Meny
Normal

– Italia dør av bare sparing

Den nye italienske statsministeren Enrico Letta lover å gå til kamp mot den tyskdikterte sparepolitikken i eurosonen. – Italia dør av bare sparing, utbasunerte han i dag.

Italias statsminister Enrico Letta
Foto: Andrew Medichini / Ap

– Europa trenger ikke mer sparing. Europa trenger å bli en motor for en bærekraftig vekst, sa Letta (46) da han i ettermiddag holdt sin innsettelsestale i det italienske parlamentet.

Der gikk han kraftig imot den europeiske krisepolitikken som har blitt ført de siste årene, i forsøket på å redde nasjonale økonomier unna gjeldsstupet og berge euroen som fellesvaluta.

– En vekstpolitikk kan ikke vente lenger. Europa opplever en legitimitetskrise, sa Letta og henviste til de mange millioner italienere og europeere som er uten jobb og uroen som brer om seg i de søreuropeiske landene.

Letta lovet sin avgang hvis han om 18 måneder ikke kan vise til konkrete resultater.

Til Merkel i morgen

Hvis regjeringen får nasjonalforsamlingens tillit i den kommende avstemningen senere i kveld, skal den nye statsministeren på rundtur til maktaksen Paris, Berlin og Brussel.

Allerede i morgen skal han etter planen møte Merkel i den tyske hovedstaden og forsøke å overbevise henne om at det må en annen politikk til – hvis ikke hele Sør-Europa skal risikere å eksplodere i sosial euro.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Den italienske regjeringen
Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters

Trekker tilbake omstridt skatt

For Italias del har Letta allerede lovet å gå tilbake på deler av kuttene den nåværende regjeringen under ledelse av Mario Monti har bestemt, som er på linje med kravene fra EU og Det internasjonale pengefondet.

Kuttene og omfattende reformer skal føre til at den italienske staten sakte, men sikkert får redusert sin enorme gjeldsbyrde, som truer med å velte økonomien.

Spesielt har det vært strid rundt en ny eiendomsskatt som er innført.

Tidligere statsminister Silvio Berlusconi gikk til krig mot eiendomsskatten under valgkampen, og scoret stort på det. Ikke bare lovet han hvis han fikk makt å fjerne skatten, han lovet også å betale tilbake alt vanlige italienere hittil har betalt inn.

Letta, hvis regjering består av statsråder både fra venstresiden og høyresiden, inkludert Berlusconis parti, lovet under innsettelsestalen at folk skal slippe å betale inn mer av denne skatt fra juni av, i påvente av et mer rettferdig system.

Silvio Berlusconi sa tidligere i dag at hvis Letta ikke trakk tilbake skatten, så ville ikke hans parti gi regjeringen sin stemme under voteringen, stemmer som er nødvendig for at regjeringen skal få nasjonalforsamlingens tillit.

Men Letta sa ingenting om tilbakebetalingen som Berlusconi krever.

Derimot går han løs på sine egne statsråder. I Italia får regjeringsmedlemmer dobbel lønn hvis de i utgangspunktet er valgt inn i nasjonalforsamlingen, en betaling for statsrådsposten og en betaling for parlamentsplassen. Det skal det nå bli slutt på, og det er statsrådslønnen til de dobbeltlønnede som kuttes kraftig.

Skal gjøre som paven

Italia har mer eller mindre hatt økonomiske nedgangstider i 20 år, med nær null vekst og stadig stigende ledighet. Spesielt unge sliter med å komme seg permanent inn på et rigid og tradisjonsbundet arbeidsmarked.

Det siste året har mange små og mellomstore bedrifter, som store deler av det italienske næringslivet består av, gått konkurs.

Den offisielle ledighetstallet er 11 prosent, som statsministeren lovet at han skulle bruke alle sine krefter på å få ned. Blant unge er ledigheten nær 35 prosent.

Letta lover å gjennomgå en rekke trygdeytelser, for å se på hva som kan reformeres og hva som bør forbedres.

Men han var klar på at selv om han ønsker et saktere tempo på nedskjæringene, for å unngå så mange uheldige sosiale konsekvenser, så må den italienske statsgjelden ned hvis økonomien skal være bærekraftig.

Han understreket også at han på vegne av Italia kommer til å overholde avtalene og forpliktelsene landet har overfor sine europartnere, men ønsker noe bedre tid til å innfri dem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt