– Israel har folkeretten på sin side

Verden fordømte det israelske angrepet mot hjelpekonvoien Mavi Marmara. Men ifølge folkerettsekspert står Israel juridisk sett på trygg grunn.

Bording gjøres av israelsk marine

Hjelpekonvoien Mavi Marmara var på vei å bryte gjennom blokaden av Gaza da skipet ble bordet av israelske marinesoldater.

Foto: AFP PHOTO / CIHAN NEWS AGENCY

Den israelske Turkel-kommisjonen kom i går med rapporten som konkluderte med at bordingen av hjelpekonvoien på vei til Gaza var lovlig og tråd med folkeretten .

Ni personer, alle tyrkere, ble drept i angrepet på fartøyet Mavi Marmara 31. mai. Angrepet ble møtt med massiv, internasjonal fordømmelse.

– Israel på tryggest juridisk grunn

Cecilie Hellestveit ekspert folkerett og Midtøsten

Cecilie Hellestveit er ekspert på folkerett og Midtøsten.

Foto: Privat

Cecilie Hellestveit er ekspert på folkerett og Midtøsten. Hun har fulgt Mavi Marmara tett.

– Min vurdering at Israels side av saken rent juridisk står på tryggest grunn. Samtidig reflekterer rapporten en av to tilnærminger til folkeretten og en annen tilnærming kunne ha kommet frem til et litt annet resultat, sier Hellestveit til NRK.no.

Hun mener rapporten er godt bearbeidet.

– Det virker som om rapporten, og spesielt delen som går på folkerett, er grundig utarbeidet. Observatørene og konsulentene som har vært med å utarbeide rapporten er noen av de største navnene innen folkeretten på dette området.

Konvoien til Gaza ble bordet av israelsk marine

Ni tyrkere ble drept under bordingen.

Nobel fredsprisvinner William Trimble og den kanadiske militærdommeren og ekspert på folkerett Ken Watkin observerte Turkel-kommisjonens arbeid. Tyske og amerikanske professorer var også med i kommisjonen.

LES: Nye Israel-granskere klare

FN-rapport kritisert

Hellstveit mener FN-rapporten er svak på punktet som gjelder folkerett i krig.

Den delen har blitt kritisert av folkerettseksperter over hele verden, men delen som går på menneskerettighetsaspektet i FN-rapporten er derimot bra.

LES: FN-rapport fordømmer Gaza-raidet

Hellstveit mener at begge sider egentlig bør tas i betraktning, noe som er vanskelig.

– Som i mange spørsmål i Midtøsten-konflikten har begge sider for så vidt retten på sin side. Begge sider må egentlig tas med i betraktning, selv om de fremstår som gjensidig utelukkende.

– Bare Israel som mener dette er lovlig

Espen Goffeng på pressekonferansen etter hjemkomsten fra Israel.

Espen Goffeng var om bord i Mavi Marmara da skipet ble bordet.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Espen Goffeng i den Palestina-vennlige organisasjonen Ship to Gaza var én av de tre nordmennene om bord i Mavi Marmara da konvoien ble bordet av israelske marinesoldater.

– Det er bare Israel som mener at dette er lovlig. Ved å si at bordingen var lovlig sier de også at blokaden er lovlig. Israel setter seg selv på den andre siden av internasjonale konvensjoner, sier Goffeng til NRK.no.

Han mener angrepet helt klart bryter med genèvekonvensjonen.

– Det er helt absurd for oss som var om bord å oppleve at angriperne blir omtalt som ofrene når det ble skutt ned fra 6. til 5. dekk.

Han mener rapporten inneholder faktafeil.

– Det står blant annet at det første møtet med aktivistene og soldatene var om bor i skipet. Det stemmer ikke da de begynte å skyte og kaste granater på oss fra helikoptrene.

SISTE NYTT

Siste nytt