NRK Meny
Normal

– Bording av hjelpekonvoien i Gaza i tråd med folkeretten

Israel har konkludert med at bordingen av hjelpekonvoien på vei til Gaza, hvor ni tyrkiske aktivister ble drept, var lovlig og tråd med folkeretten.

Video Israelsk marine border konvoien til Gaza

Den israelske marinen bordet hjelpekonvoien Mavi Marmara i mai i fjor.

Foto: Nyhetsspiller

Israels kommisjon la i dag fram deler av sine funn i granskingen av angrepet mot den tyrkiske hjelpekonvoien som ville bryte Israels blokade av Gazastripen.

LES: Skal etterforske bording ved Gaza
LES: - Israel gjorde ikke noe galt

Avviste internasjonal kritikk

Kommisjonen mener hæren opptrådte i tråd med folkeretten. Utvalget ble satt sammen etter at den jødiske staten avviste den internasjonale kritikken om at den israelske marinen hadde handlet med overdreven maktbruk.

Ni personer, alle tyrkere, ble drept i raidet på fartøyet Mavi Marmara 31. mai. Det israelske raidet ble møtt med massiv internasjonal fordømmelse.

Kommisjonen har undersøkt om militæraksjonen og Israels blokade av Gazastripen er lovlige. I tillegg har de sett på måten passasjerene på Mavi Marmara reagerte da skipet ble bordet.

Ingen soldater fikk vitne

Tidlegare statsminister Ehud Barak startar eige parti

Israels forsvarsminister Ehus Barak har tidligere kalt hjelpekonvoien en planlagt povokasjon.

Foto: LIOR MIZRAHI / Afp

Konklusjonene i rapporten er ikke overraskende for israelske medier som tidligere har meldt at militæret sannsynligvis ville renvasket for all urett og at blokadens legalitet ville bli opprettholdt.

Både den israelske statsminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Ehud Barak og forsvarssjef Gabi Ashkenazi har vitnet overfor kommisjonen.

Men ingen av soldatene som faktisk deltok på bordingen har fått lov til å avgi sitt vitnemål.

Barak har tidligere kalt hjelpekonvoien en planlagt provokasjon og har uttalt til granskningskommisjonen at menneskeliv ble spart under bordingen.

FN: – Israel brøt folkeretten

FNs menneskerettighetsråd har tidligere fastslått at Israel brøt folkeretten og menneskerettighetene under angrepet.

FN-rapporten slår fast at det finnes «klare bevis som støtter rettslig forfølgelse» av Israel i henhold til den fjerde Genevekonvensjonens artikkel 147, som blant annet omfatter forsettlig drap og tortur.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt