Hopp til innhold

– Trekker Statoil og Olav Fjell for retten i Iran

En iransk domstol vil stevne Statoil og tidligere direktør Olav Fjell for retten i Iran. Rettssaken er berammet til 1. januar 2013, melder det iranske nyhetsbyrået Fars.

South Pars-anlegget i Iran/Olav Fjell (innfelt)

GASSEVENTYR GIKK GALT: Æreskrenkelsessaken kommer i kjølvannet av Statoils forsøk på å få andeler av det enorme gassfeltet South Pars i Iran.

Foto: Morteza Nikoubazl / Reuters

Det er Mehdi Hashemi, sønnen til den tidligere presidenten i Iran, Akbar Hashemi Rafsanjani, som har anmeldt Statoil og Fjell for ærekrenkelser. Dette ble gjort så tidlig som i 2004, for over åtte år siden, melder den iranske nettavisen Payvand.com , som igjen siterer nyhetsbyrået Fars.

Nå skal domstolen ha bestemt seg for å kjøre saken.

Bård Glad Pedersen

Bård Glad Pedersen er informasjonssjef for Statoils virksomhet i utlandet.

Foto: Ole Jørgen Bratland / Statoil

Ifølge advokaten til Mehdi Hashemi, Mahmoud Alizadeh Tabatabayee, vil Statoil og Olav Fjell motta en stevning gjennom det iranske utenriksdepartementet. Han sier at saken er berammet til 1. januar 2013.

Ønsker ikke å kommentere

Hashemi avviser at han er korrupt, og han mener at Statoil og Olav Fjell har svertet hans navn ved å blande ham inn i en korrupsjonssak som ble avslørt i 2003. Det er bakgrunnen for søksmålet.

Informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil bekrefter overfor NRK.no at de har sett meldingen om at de vil bli stevnet for retten i Iran, men at de ikke har mottatt noen stevning.

Olav Fjell

Olav Fjell er tidligere toppsjef i Statoil.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Jeg ønsker ikke å gå inn i noen spekulasjoner om dette. Statoil har ikke mottatt søksmålet som omtales i saken, og vi forholder oss til det, sier han.

Tidligere Statoil-direktør Olav Fjell sier til NRK.no at han er kjent med meldingen i den iranske nettavisen, men at han ikke ønsker å kommentere saken.

LES OGSÅ: Statoil bøtlagt - Fjell frikjent

LES OGSÅ: Statoil-melding om "frikjennelsen"

Arrestert i Iran

Det har aldri blitt tatt ut tiltale mot Mehdi Hashemi i Iran, men da han for noen uker siden kom tilbake til hjemlandet etter å ha bodd i London i mange år, ble han arrestert. Ifølge Payvand.com sitter han fortsatt fengslet.

Rafsanjani senior, den tidligere presidenten, har i dag en stilling som leder for det praktiske meklingsrådet i Iran, et råd som mekler i saker der det er uenighet mellom parlamentet og det såkalte Vokterrådet. Han er også nestleder i ekspertrådet, rådet som velger den øverste lederen.

Bakgrunnen for saken er den store korrupsjonssaken Statoil var innblandet i 2003, etter avsløringer i Dagens Næringsliv .

Ali Akbahar Hashemi Rafsanjani

Ali Akbar Hashemi Rafsanjani er tidligere president i Iran.

Foto: Hasan Sarbakhshian / Scanpix/AP

I 2004 ble Statoil dømt for korrupsjon og måtte betale 20 millioner kroner i bot. Den daværende sjefen for internasjonale operasjoner, Richard John Hubbard, måtte betale en bot på 200.000 kroner for sin befatning med saken.

LES OGSÅ: - Statoil-etterforsking er hevn

LES OGSÅ: Amerikansk Statoil-gransking

Avviser korrupsjon

Avsløringen av skandalen førte til at Statoil styreleder Leif Terje Løddesøl, toppsjef Olav Fjell og Richard John Hubbard måtte trekke seg. Anklagene mot Olav Fjell ble droppet på grunn av mangel på bevis.

Statoil gikk med på å betale bøtene, men insisterte på at selskapet ikke var skyldig i korrupsjon.

I oktober 2006 inngikk Statoil et forlik med amerikanske myndigheter for sin befatning med saken. De betalte 21,6 millioner dollar i bøter. Statoil måtte også, ifølge Wikipedia , som en del av forliket innrømme at selskapet hadde betalt bestikkelser til en iransk tjenestemann, med det mål for øye at de skulle få kontrakter i et gassfelt i Iran.

Iransk konsulentselskap

Statoil gikk også med på at det ble betalt bestikkelser for å sikre andre kontrakter i Iran, og for å skaffe seg hemmelig informasjon. Selskapet innrømmet også at de hadde trikset med regnskapene for å skjule utbetaling av bestikkelser, stadig ifølge Wikipedia.

Statoil forholdt seg i denne saken til selskapet Horton Investments, et iransk konsulentselskap eid av Mehdi Hashemi Rafsanjani.

Statoil skal ha betalt 15,2 millioner dollar til dette selskapet for at Statoil skulle sikre seg goodwill hos viktige iranske politikere, i et forsøk på å skaffe seg kontrakter i landet.

LES OGSÅ: Rapport "frikjenner" Statoil

SISTE NYTT

Siste nytt