Truer med å aksjonere i terrorofrenes begravelser

Kristenfanatikere vil aksjonere i begravelsene etter terroren på Utøya og i Oslo fordi de mener Norge selv har skyld i de tragiske hendelsene. – Dette er hinsides enhver sunn fornuft, sier politiet.

Kraftig kost fra Westboro Baptist Church

Kristenfanatikere vil aksjonere i begravelsene etter terroren i Norge.

Foto: Jed Kirschbaum / AP

Det er ikke første gang personene bak kirkesamfunnet Westboro Baptist Church kommer med slike kontroversielle uttalelser.

De har tidligere vært til stede under begravelsen til flere amerikanske soldater som har mistet livet under krigen i Irak. De aksjonerer fordi de mener amerikanerne har «terget» på seg Gud.

– Gud har formet ham og utpekt ham til å straffe Norge

I en pressemelding, som de la ut på hjemmesidene sin i går, forklarer de at Norge har «fortjent» katastrofene som fant sted 22.juli, fordi myndighetene tilrettelegger for de homofile i samfunnet.

Norway made being fag legal in 1972, and passed laws for fags to marry and adopt children in 2008. Did you think God would wink at that in-your-face sin forever? No!

Westboro Baptist Church
Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til politihuset

Westboro Baptist Church mener terrorsiktede Anders Behring Breivik ble sendt av Gud for å straffe Norge.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX

– Alle andre er falske kristne

Laura Knarvik har siden 2008 fått jevnlig tilsendt uønsket propaganda fra gruppen som holder til i Topeka, Kansas, etter å ha skrevet et skoleprosjekt om personene bak.

– Det de står for er at de er de eneste ekte kristne i verden. Alle kristne som står utenfor menigheten Westboro Baptist Church er falske kristne. De mener Gud hater alle andre på hele denne jorden, utenom dem, forteller Knarvik til NRK.no.

Knarvik understreker at hun på ingen måte støtter Westboro Baptist Church sine meninger.

Ifølge gruppen er det kun de som har forstått hvordan Gud har uttrykt seg i Bibelen, og bare de som har nok kunnskap til å betraktes som ekte kristne.

Etter de grusomme terrorhandlingene i Oslo og på Utøya sist helg har Westboro Baptist Church skrevet at Gud hater nordmenn så sterkt at han har utpekt Behring Breivik til å ta livet av de mange nordmennene.

He sent the killer to slaughter 75+ of your children and citizens. It doesn’t matter what stripes Anders Breivik has or what you do to him now; God formed him and appointed him to punish Norway

Westboro Baptist Church

Planlegger å dukke opp i begravelser

Laura Knarvik

Laura Knarvik har siden 2008 fått jevnlig propaganda fra gruppen som holder til i Topeka, Kansas, etter å ha skrevet et skoleprosjekt om personene bak.

Foto: Christer Hansen Eriksen

– I deres syn er Norge syndere fordi vi er såkalte «fag enablers», som tilrettelegger rettigheter for homoseksuelle. På dette grunnlaget vil Gud straffe Norge, og derfor har han sendt Behring Breivik, sier Knarvik.

Ifølge meldingen lagt ut på deres hjemmesider har de planer om å dukke opp ved flere begravelser for å aksjonere og sette søkelyset på nordmenns «homosynder».

– Om de har tenkt å bruke penger på å reise til Norge selv, eller om de har noen her som kan ta seg av det, vet jeg ikke noe om, forteller Knarvik.

Etter 11. september 2001 kom de med lignende utsagn. Ettersom amerikansk lov tillater fredlige demonstrasjoner har de også aksjonert i begravelsene til flere av soldatene som omkom i Irak-krigen.

Politiet: Hinsides enhver sunn fornuft

Johan Fredriksen

Stabssjef Johan Fredriksen kjenner ikke til denne gruppen kristenfanatikere. Han håper gruppen besinner seg.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Hvis de gjennomfører det de truer med så kan jeg bare bekrefte at det er en av verdens mest dårlige ideer for øyeblikket, sier Johan Fredriksen, stabssjef ved Oslo politidistrikt til NRK.no.

Fredriksen kjenner ikke til denne gruppen kristenfanatikere, men sier han håper de besinner seg.

– Normalt tenkende mennesker tenker ikke slik. Jeg synes ikke de fortjener mer oppmerksomhet. Disse uttalelsene bekrefter at mennesket er verdens mest kompliserte konstruksjon. Dette er hinsides enhver sunn fornuft, og vi har problemer med å forholde oss til det, fortsetter Fredriksen.

– Tar politiet truslene seriøst?

– Politiet må ta alt seriøst, men dette her har jeg faktisk problemer med å ta seriøst. I den grad det materaliserer seg, skal vi helt klart håndtere det, bekrefter Fredriksen.

Pressemelding fra Westboro Baptist Church

Pressemeldingen fra Westboro Baptist Church.

Foto: Skjermdump pressemelding

– Vi planlegger vår ankomst

Steve Drain

Steve Drain snakker for Westboro Baptist Church. Han sier de planlegger sin ankomst til Norge.

Foto: Jason Redmond / Ap

– Ja, vi kommer på et tidspunkt. Vi er ikke helt sikre på når enda. Vi er i gang med å samle informasjon rundt begravelsene, og vi planlegger på dette tidspunkt, sier Steve Drain som har vært medlem av Westboro Baptist Church i ti år.

Han valgte å flytte inn etter å ha laget en dokumentar om kristenfantikerne. Det finnes ingen medlemmer av kirkesamfunnet i Norge, ifølge Drain.

– Vi har ingen tilhengere, bortsett fra de få menneskene som frykter Gud. Norge har gjort det til en nasjonalpolitikk å latterliggjøre Gud, fortsetter han.

Drain avslører at han vet lite om Utøya, og på et punkt spør han reporteren om det er en liten skole eller en barnehage det er snakk om.

Dokumentar om bevegelsen

Louis Theroux produserte i 2007 en BBC-dokumentar om kjernen til Westboro Baptist Church. Dokumentaren fikk navnet «The Most Hated Family in America» (Den mest forhatte familien i Amerika). Programmet er også tidligere sendt på NRK.

Organisasjonen er ledet av Fred Phelps, og de holder til i Topeka i delstaten Kansas. Deres verdier bygger på at den amerikanske regjeringen er umoralsk på grunn av deres toleranse av homoseksualitet.

Louis Theroux i dokumentaren om Westboro Baptist Church

Louis Theroux hos en hatet familie: - Hva er det med denne familien, undrer Louis Theroux (på stolen).

Foto: BBC Worldwide

SISTE NYTT

Siste nytt