Hopp til innhold

Kritiserer Vestens angrep på Libya

Muammar al-Gaddafi appellerer til arabisk solidaritet etter Vestens angrep mot styrkene hans. Og Den arabiske liga kritiserer utviklingen av det de mener bare skulle være innføringen av en flyforbudssone.

Amr Moussa, generalsekretær i Den arabiske liga

Amr Moussa, generalsekretær i Den arabiske liga, er misfornøyd med at enigheten om en flyforbudssone over Libya har blitt til et angrep.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Amerikanske og britiske styrker opplyser søndag at de har gjennomført suksessfulle rakettangrep mot 20 av 22 mål som skulle ta ut Gaddafis luftvern, melder nyhetsbyrået Reuters.

Rakettangrepene skal ha voldet «forskjellig grad av skade» ved 20 av målene, mens det fremdeles anslås hvor stor skade det skal ha blitt ved de to siste målene. USAs forsvarssjef Mike Mullen kaller angrepene en vellykket start på operasjonen.

Det som skjer er noe annet enn målet vi hadde om å innføre en flyforbudssone. Det vi ønsket var at sivile libyere skulle bli beskyttet, ikke bombet av Vesten.

Amr Moussa

Ber alle arabere samle seg

Libyas leder Gaddafi ber i etterkant av Vestens angrep, som begynte lørdag ettermiddag, om at alle arabere samler seg i motstand. Men appellen faller for døve ører, selv om arabiske ledere har blandede følelser og nærer mistanke for motivene bak Vestens angrep.

Vestens angrep i Libya er det største som er satt i gang i den arabiske verden siden invasjonen av Irak i 2003. Mål har i første omgang vært Gaddafis luftvernstillinger og stridsvogner i nærheten av de libyske Gaddafi-motstandernes høyborg, Benghazi.

Få timer etter angrepet ba Gaddafi «borgere av arabiske og islamske nasjoner» og andre utviklingsland om å «støtte det heroiske libyske folket i deres kamp mot denne aggresjonen».

– Vestens angrep er det samme som terrorisme, var Gaddafis ord.

Video: Gaddafis styrker angripes

Video Gaddafis styrker angripes

De allierte styrkene har truffet flere titalls av Gaddafi-styrkenes feltvogner og andre militære kjøretøy.

– Kan glemme støtte fra det arabiske folket

Men arabere i både Nord-Afrika og i Gulfen, som selv for første gang på mange år krever rettigheter som tas for gitt i Vesten, avviser appellen fra en leder som gjennom fire tiår med autoritært og uberegnelig styre bare kan glemme å få sympati.

– Det burde være klart nå at det arabiske folket ønsker å kvitte seg med lederne, så de burde gå frivillig og ikke kjempe mot sine egne folk slik at utenlandske styrker ser seg nødt til å gå inn med makt, sier bankarbeider Mohamed Abdel Motaleb i Kairo til Reuters.

I Egypt klarte folket gjennom langvarige demonstrasjoner tidligere i år til slutt å kvitte seg med president Hosni Mubarak.

Motaleb sier at han er imot at utenlandske soldater blander seg inn i Libya, men skylder på arabiske ledere som ikke går av når de innser at slaget er tapt.

– Skulle beskytte, ikke bombe sivile

Ifølge en talsmann for libyske myndigheter har minst 64 personer blitt drept i de vestlige flyangrepene. Organisasjonen Den arabiske liga, som støttet en flyforbudssone over Libya slik at Gaddafi ikke kunne angripe sivile libyere, opplyser at de ikke støtter Vestens angrep slik de nå foregår.

– Det som skjer er noe annet enn målet vi hadde om å innføre en flyforbudssone. Det vi ønsket var at sivile libyere skulle bli beskyttet, ikke bombet av Vesten, sier liga-leder Amr Moussa. Den arabiske liga vil nå innkalle til et hastemøte for å diskutere det som skjer i Libya.

At Mubarak ble kastet i Egypt og at Zine al Abidine bin Ali ble kastet i Tunisia - i tillegg til massedemonstrasjoner i Jemen og Bahrain - har fått stoltheten til arabere til å blomstre igjen, etter å ha ligget brakk i flere tiår med enevelde og utenlandsk innblanding.

Mens mange arabere ønsker å se Gaddafi luske vekk fra makten, føler noen at den vestlige innblandingen har ført til en plett på revolusjonen i Libya.

Kritkk av Vesten blir ikke til støtte for Gaddafi

Støtte til en militæraksjon i Libya har også vært noe tam på grunn av den dype minstanken i området om at Vesten er mer opptatt av å sikre oljeinteressene sine enn å hjelpe det arabiske folket.

Men kritikken av Vesten har fremdeles ikke blitt til støtte for Gaddafi, som selv har irritert ledere i den arabiske verdenen i løpet av fire tiår ved makten.

Saudi-Arabia har beskyldt Gaddafi for å ha planlagt å myrde Kong Abdullah i 2003, mens sjia-ledere i Libanon har holdt Gaddafi ansvarlig for forsvinningen til Musa al-Sadr og utvisningen av tusenvis av palestinere på 1990-tallet.

Libyske og egyptiske soldater kjempet på grensen i begynnelsen av Gaddafis maktperiode, og han kom jevnlig med skjenneprekener overfor arabiske presidenter og konger ved møter i Den arabiske liga - før han vendte dem ryggen til fordel for tettere bånd med andre afrikanske land.

SISTE NYTT

Siste nytt