Hopp til innhold

– Frykter paradis trues av «burkaforbud»

ZELL AM SEE (NRK): Rike arabiske turister valfarter til idylliske Zell Am See i Østerrike, men nå kan det nyinnførte «burkaforbudet» stanse den inntektsbringende turismen.

Zell am See, Østerrike

IDYLLISKE Zell am See i Østerrike, tiltrakk seg i fjor 98 000 turister fra arabiske land.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– Åh, dette er mer enn himmelen. Dette er mer enn paradis, sier Rasheed Saheed el Hadri, til NRK.

Turisten fra De forente arabiske emirater har tatt skiheisen opp til Kitzsteinhornisbreen ved Zell am See, og er overveldet av den storslåtte naturen som møter ham.

Han er ikke alene om det. I fjor kom det 98 000 turister fra arabiske land til dette området.

Turister fra De Forente Arabiske Emirater i Østerrike

OVERVELDET av naturen. Rasheed Saheed el Hadri fra De forente arabiske emirater og kameraten på Kitzsteinhornisbreen ved Zell am See.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Paradis i Koranen

– For muslimene er dette paradiset, akkurat slik det blir beskrevet i Koranen, med grønne fjell, sjøer, behagelig klima og fossefall, forklarer Hazem Hamza.

Han flyttet hit fra Egypt for 15 år siden, og har siden hatt hendene fulle som turistrådsgiver og kulturformidler.

– I begynnelsen var det flere problemer, fordi araberne ikke stolte på restaurantene og at kjøttet var halalslaktet. Derfor kjøpte mange av dem levende sauer som de slaktet selv. Det var naturlig nok et stort sjokk for østerrikerne, ler han.

Siden den gang, har mye endret seg, blant annet takket være hans hjelp. Informasjonsskilt er oversatt til arabisk, og ansatte i turismenæringen har fått opplæring i arabisk kultur.

Hazem Hamza, Zell am See

KULTURFORMIDLER. Hazem Hamza fra Egypt har jobbet for å få arabiske turister og østerriksk turistnæring til å forstå hverandre, siden han kom til Zell am See fra Egypt for 15 år siden.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

«Burkaforbud»

Tilretteleggingen har lønt seg. Tall fra 2015 viser at besøkende fra Saudi-Arabia legger igjen 245 euro per dag, dobbelt så mye som andre gjester.

Men nå frykter turistnæringen at det vil endre seg, etter at forbudet om å dekke til ansiktet, på folkemunne kalt «burkaforbudet», ble innført i Østerrike fra 1. oktober.

Forbudet er delt inn ulike kategorier. Det er lov å gå med hijab, skaut og hatt, mens ansiktsmaske, klovnemaske og skjerf kun er lov under bestemte omstendigheter,
som sykdom, offisielle karneval og kulde.

Nikab og burka er forbudt, og kan straffes med bøter på opptil 150 euro.

– Det er stor sannsynlighet for at jeg ikke kommer tilbake hit, fordi jeg syns det begrenser den personlige friheten, når man ikke kan gå kledd som man vil, sier Alutbi Mansour fra Saudi-Arabia.

Tildekningsforbudet

TILDEKNINGSFORBUDET er delt inn i ulike kategorier. Det er lov å gå med hijab, skaut og hatt, mens ansiktsmaske, klovnemaske og skjerf kun er lov under bestemte omstendigheter, som sykdom, offisielle karneval og kulde. Nikab og burka er forbudt, og kan straffes med bøter på opptil 150 euro.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Frykter tap

Turistrådsgiver Hazem Hamza forteller at mange av hans kontakter sier det samme som Mansour.

De opplysningene er alt annet enn hyggelige, for svenske Lars Lindgren, som driver Brasserie Traube.

– Det vil få enorme konsekvenser, dersom våre sommerturister blir borte. De arabiske gjestene oppfører seg veldig bra og vil alltid være velkomne hos oss. Jeg syns det er fryktelig at bare fordi et menneske har på seg burka, så skal det ikke være velkomment her, sier Lindgren.

Lars Lindgren, Zell am See

STORE KONSEKVENSER. Svenske Lars Lindgren, som driver Brasserie Traube i Zell am See, sier det vil få store økonomiske konsekvenser dersom de arabiske turistene uteblir.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Få burkaer

– Det er ikke mange kvinner som bruker burka og nikab her i Østerrike. De fleste av dem er i så fall turister. Så dette forbudet er mer symbolsk og viser tydelig hva som er problemet her i Østerrike, nemlig frykt, sier politisk analytiker Thomas Hofer til nyhetsbyrået Ap.

Etter migrantkrisa i 2015, har Østerrike vært på topp i Europa når det gjelder antall asylsøkere i forhold til innbyggertallet. 150 000 mennesker har søkt asyl i landet, som har 8,75 millioner innbyggere.

Muslimske turister i Zell am See

LØNNSOMME. Turistene fra Saudi-Arabia la i 2015 igjen 245 euro per dag. Dobbelt så mye som andre turister.

Foto: Ilja Levintov / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt