Hopp til innhold

Israel ber innbyggere på Gaza forlate hjemmene sine

I ei melding lørdag kveld opplyser det israelske forsvaret at de vil be innbyggere nord på Gazastripen om å forlate sine egne hjem for egen sikkerhet.

Barn ved utbombet hus i Rafah, Gazastripen

Palestinske barn og voksne ved et bombet hus i Rafah sør på Gazastripen som også har blitt kraftig merket av angrepene fra israelske styrker. Nå ber hæren innbyggere om å evakuere nord på den smale landstripen.

Foto: SAID KHATIB / Afp

– IDF vil sende ut meldinger til innbyggerene der vi ber dem evakuere fordi de er i fare når de er i nærheten av Hamas, uttaler talsmann Peter Lerner i det israelske forsvaret (IDF).

Området det skal være snakk om er Beit Lahiya, nord på Gazastripen.

Røyksky fra bombe om kvelden på Gaza

Store røykskyer stiger opp fra bombede områder av Gaza by lørdag kveld.

Foto: THOMAS COEX / Afp

Ifølge den israelske avisen Haaretz slippes det flygeblader over Gazastripen også søndag morgen. Innbyggere i enkelte områder oppfordres til å forlate hjemmene sine for å komme seg i sikkerhet, og israelerne gir dem frem til klokken 11 søndag med å evakuere.

«Enhver som mislykkes med å bry seg om IDFs instruksjoner, utsetter både seg selv og familien for fare. Vær aktsom», lyder den knappe beskjeden ifølge den israelske avisen.

Stort angrep drepte 21

Lørdag ettermiddag og kveld har angrepene mellom Hamas og Israel bølget frem og tilbake.

Antall drepte etter et israelsk rakettangrep på Gaza er oppjustert fra 18 til 21, ifølge det israelske forsvaret IDF.

FNs sikkerhetsråd ba i et enstemmig vedtak om at våpenhvile igjen blir etablert mellom Israel og Hamas, men volden har ikke stoppet.

Laster Twitter-innhold

Les også: FNs sikkerhetsråd ber om ny våpenhvile mellom Israel og Hamas

Et stort antall raketter ble kort tid etter kunngjøringen i FN sendt fra Hamas mot Tel Aviv. Rakettene var varslet på Hamas sin egen tv-kanal, men det er ikke meldt om personskader fra angrepet.

Senere lørdag kveld meldte helsemyndighetene på Gazastripen om at minst 15 personer var drepte av ett enkelt angrep på en moské og et hus øst i Gaza by.

Angrepet skal ifølge helsemynsighetene ha vært rettet mot huset til politisjefen på Gazastripen. Til Reuters opplyser Hamas at politisjefen er kritisk skadd.

Mesteparten av de drepte skal være fra en og samme familie.

Det israelske militæret angriper både fra luften, havet og fra land over grensen til Israel.

Frykter bakkeinvasjon

Mange frykter at Israel vil gjennomføre en bakkeinvasjon på Gazastripen.

Både statsminister Benjamin Netanyahu og hans utenriksminister har sagt at alle muligheter står åpne, også bakkeinvasjon i aksjonen mot Hamas.

Meldingen om at det israelske forsvaret ber sivile evakuere er derfor noe som skaper ytterligere frykt inne på Gazastripen.

Laster Twitter-innhold

Til nyhetsbyrået AP sier de at de planlegger å slå hardt til mot de nordlige delene av Gazastripen de neste 24 timene.

Den ekstra kraftige offensiven som nå planlegges skal være en reaksjon på det store antallet raketter som lørdag ble sendt mot Tel Aviv fra Hamas.

Slipper flygeblader

SISTE NYTT

Siste nytt