Hopp til innhold

– Forhandlinger vil være et svik

Opprørere i Benghazi liker ikke tanker på forhandlinger med Muammar al-Gaddafi. Samtidig er det liten grunn til å tro at diktatoren bøyer av i første omgang.

Video Forhandlingsforslag fra Gaddafi ikke godt mottatt blant opprørere i Libya

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Et forslag om forhandlinger fra Gaddafi blir ikke godt mottatt blant opprørere i Libya (Foto: Bengt Kristiansen, NRK).

Lars Sigurd Sunnanå, Libya
Foto: NRK

Styrkene til Muammar al-Gadaffi gjennomfører nå svært harde angrep mot opprørernes stillinger i den østlige delen av Libya.

Opprørerne kan ha kommet på defensiven, men krever at Gaddafi forlater landet innen 72 timer.

Det er liten grunn til å tro at Gaddafi bøyer av i første omgang.

Ingen forhandlinger

Talspersoner for diktatorens regime sier det ikke er snakk om å forhandle med opprørerne nå.

I Benghazi, byen øst i Libya hvor opprørerne har sitt hovedsete, har meldingene om en eventuell forhandlingsløsning med Gaddafi i dag ikke blitt møtt med særlig begeistring.

Hvor tilregnelig Gaddafi egentlig er, er et åpent spørsmål. Da blir det også et åpent spørsmål om hvilken vekt han legger på de klare og entydige signalene han får internasjonalt.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Gaddafi-styrker

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Gaddafi-styrker angriper opprørersstillinger med fly, stridsvogner og raketter. Mye tyder på at opprørsstyrkene er hardt presset (Foto: Bengt Kristiansen, NRK/Reuters).

Hæren neppe sterk nok

Den internasjonale støtten til forslaget om en flyforbudsone over Libya øker i takt med luftvåpenets fortsatte bombing av opprørskontrollerte områder.

Så sent som mandag ble det snakket om en eventuell militær operasjon fra NATO.

Den libyske hæren har neppe en kapasitet som kan møte en internasjonal flystyrke, hvis Frankrike, USA og Storbritannia setter inn kampfly og andre midler de har til rådighet.

Gaddafi har hatt store problemer med å holde Libya samlet. Hele den østlige delen av landet er nå tatt av opprørere, og det gir en liten pekepinn på hvor sterk hans militære slagkraft er.

Rolig, men spent i Tripoli

Claes JB Löfgren, reporter for Sveriges television (SVT), er i Libyas hovedstad Tripoli. Der bor han på et hotell sammen med vel 140 utenlandske journalister.

Löfgren beskriver forholdene i Tripoli som rolige, men spente.

Se grafikk over situasjonen i Libya her

Ettermiddagen på hotellet gikk med på å vente på en mulig beskjed fra Gaddafi. Kanskje ville diktatoren proklamere en seier over opprørerne i Zawiyah, en by 50 kilometer vest for hovedstaden. Stridsvogner og styrker samlet seg sør for Zawiyah.

– Jeg har fått beskjed om at han ikke har kommet ennå, sier Löfgren til NRK.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Claes JB Löfgren

KLIKK FOR Å SE VIDEO: SVT-reporter Claes JB Löfgren rapporterer fra Tripoli.

Vanskelig for journalister

Regimet kontrollerer journalistene strengt, og har strammet grepet de siste dagene, forteller journalisten. Det er vanskelig å arbeide i Libya, og noen kolleger har blitt pågrepet.

– Kolleger som har forsøkt å komme seg til Zawiyah har blitt pågrepet av militsen, sier Löfgren.

En annen kollega ble pågrepet da han forsøkte å reise ut til flyplassen for å lage en sak på de afrikanske gjestearbeiderne som har blitt igjen der, og ikke kommer seg ut av landet.

– Synger på siste verset

Det er svært risikofylt å reise rundt i Libya nå. Selv om ingen journalister har blitt skadet, har noen blitt trakassert av regimets representanter.

Löfgren tror mange av Tripolis to millioner innbyggere håper at Gaddafi vil trekke seg.

– Søndag så det ut som om hele Tripoli stilte seg bak Gaddafi, men følelsen her er vel likevel at han synger på det siste verset.

SISTE NYTT

Siste nytt