Har funnet mulige flydeler utenfor Australia

Det er oppdaget gjenstander som kan være stamme fra det savnede malaysiske flyet i Indiahavet, ifølge Australias statsminister Tony Abbott. Alle tilgjengelige ressurser er satt inn i søket.

Mulige vrakdeler som kan være funnet etter flyet fra Malaysia

MULIG FUNN: Australske myndigheter skal ha oppdaget to mulige vrakdeler fra det savnede flyet fra Malaysia. Den ene gjenstanden skal være 24 meter lang, den andre skal være på fem meter.

Foto: Australian Maritime Safety Authority

– Ny og troverdig informasjon er framkommet i forbindelse med søket sør i Indiahavet, sa Abbott da han talte i den australske nasjonalforsamlingen torsdag.

På en pressekonferanse torsdag morgen norsk tid opplyser John Young i den australske kystvakten at de har gjort to interessante funn på satellittbilder 2260 km utenfor den australske vestkysten.

– Jeg kan ikke med sikkerhet si at objektene vi har funnet stammer fra flyet, men det er de beste sporene vi har så langt. Ett av objektene skal være 24 meter langt.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Pårørende informert

Vrakrester etter det savnede flyet fra Malaysia kan være funnet

VENTER I SPENNING: Eksperter analyserer satelittbildene som viser to mulige vrakdeler etter det savnede flyet. Funnet er gjort utenfor vestkysten av Australia.

Foto: Google maps

Ifølge CNN skal Malaysia Airlines ha informert familiene til de savnede flypassasjerene om funnet utenfor Australia, som kan være vrakrester fra det savnede flyet.

En talsperson for flyselskapet skal også ha informert om at det kan bli aktuelt å sende pårørende til Australia hvis det blir bekreftet at det faktisk er vrakrester fra Malaysian Airlines-flyet.

Les alt om det savnede flyet her.

Australske myndigheter anser informasjonen fra funnene som så troverdig at de setter inn alle ressurser i søket etter objektene.

– Det er et krevende arbeid og dersom vi finner objektene vil det være krevende å få fraktet dem til fastlandet, sier Young på pressekonferansen.

Han opplyser også om at havdybden i området kan være flere tusen meter, noe som vil gjøre søket krevende. I tillegg blir været i området karakterisert som «svært dårlig».

Dersom objektene faktisk er fra flyet vil det si at det har snudd 180 grader i forhold til den opprinnelige kursen det hadde mot Beijing i Kina.

Satellittbildene skal ha blitt analysert av flyeksperter. De har konkludert med at objektene kan være rester fra et fly.

Søk i Indiahavet

Oppdatert bilde av mulig funn av det savnede flyet fra Malaysia

PÅRØRENDE VARSLET: Ifølge CNN er familiene til de savnede flypassasjerene varslet om funnet utenfor Australia. De to gjenstandene skal være funnet cirka 2200 km vest for Perth i Indiahavet.

Foto: Australian Maritime Safety Authority

Statsminister Abbot opplyste også om at det er to gjenstander som er funnet som kan være knyttet til flyet, er oppdaget ved hjelp av satellittbilder. Et Orion-fly fra det australske luftforsvaret er på vei til det aktuelle området for å gjøre nærmere undersøkelser.

Tre andre fly skal også delta i letingen.

– Vi må huske at det vil bli ekstremt vanskelig å lokalisere disse gjenstandene. Og det kan hende at det viser seg at de ikke er knyttet til søket etter flight MH370, sa Abbott.

Det er gått nesten to uker siden det malaysiske flyet forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing. Fortsatt er det helt uvisst hva som skjedde, men en lang rekke ulike teorier er blitt lansert.

Sjef for den australske kystvakten John Young

INFORMERTE: Sjef for den australske kystvakten John Young holdt en brief om funnet og det videre søket tidlig torsdag morgen norsk tid.

Foto: STRINGER/AUSTRALIA / Reuters

Søket etter flyet pågår i et enormt område som strekker seg fra den sørlige delen av Indiahavet til Kasakhstan.

Etterforskerne tror at noen med solid piloterfaring slo av flyets kommunikasjonssystemer og endret kursen. Men hvem som gjorde dette, og hva som var grunnen, er det ingen som kan si sikkert.

Én mulighet er at flyet ble kapret. Enkelte eksperter tror flyet kan ha landet på et hemmelig sted. Andre tror pilotene endret kursen fordi de ville lande så raskt som mulig etter at det oppsto en nødssituasjon.

– Sannsynligvis i sør

Luftforsvaret i Australia på søker etter savnet fly fra Malaysia

SØK ETTER FLY: En pilot fra det australske kystvakten speider etter det savnede flyet fra Malaysia. Torsdag morgen norsk tid opplyste Australias statsminister Tony Abbott om et mulig viktig funn. Det er den australske kystvakten som har tatt og distribuert bildet.

Foto: HANDOUT - Australian Maritime Safety Authority / Reuters

Flyet sendte ut signaler som ble registrert av satellitter i flere timer etter at det forsvant. Ved hjelp av disse signalene har etterforskerne pekt ut to korridorer hvor flyet sannsynligvis befinner seg.

Den ene strekker seg fra Sørøst-Asia og nordover mot Kasakhstan, mens den andre strekker seg sørover mot et havområde utenfor Australia.

Onsdag opplyste en kilde med god kjennskap til etterforskningen at flyet mest sannsynlig befinner seg i den sørlige korridoren.

– Arbeidshypotesen er at det fløy sørover, og helt til den sørligste delen av den luftkorridoren, sa kilden til nyhetsbyrået Reuters.

– Alle ressurser til disposisjon

Tony Abbott opplyser at han har informert Malaysias statsminister Najib Razak om det mulige funnet. Og den malaysiske transportministeren Hishammuddin Hussein bekrefter at det er funnet nye spor.

USA er blant landene som bidrar i etterforskningen, og president Barack Obama forsikrer at alle tilgjengelige ressurser er stilt til disposisjon.

– Jeg vil forsikre de pårørende om at vi anser dette for å ha øverste prioritet, sa Obama i et intervju med en TV-stasjon i Texas onsdag.

Dette var første gang den amerikanske presidenten uttalte seg på TV om flyet som forsvant 8. mars. Obama sa at han tenker på og ber for de pårørende til dem som er savnet.

Laster kart, vennligst vent...

NYTT FUNN: Det interaktive kartet viser hvor flyet tok av og hvor det forsvant, samt søkeområdene og det siste funnet torsdag 20. mars.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt