– En av de verste massakrene i Tyrkias historie

På plassen i Ankara ble Mehdi Tanrıkulu møtt av lik og blodpøler. – Dette er en av de verste massakrene i Tyrkias historie. Det er vanskelig å forklare det jeg så, sier øyenvitnet til NRK.

Mehdi Tanrikulu var på plassen i Ankara

ØYENVITNE: På skiltet står det: «Fred nå!» Men så mange som 86 personer ble drept i terrorangrepet mot fredsmarkeringen i Ankara lørdag formiddag. Mehdi Tanrıkulu (innfelt) kom til åstedet noen få minutter etter eksplosjonene.

Foto: Burhan Ozbilici / Ap/Argun

Mehdi Tanrıkulu (49), kom til Ankaras sentralbanestasjon noen få minutter etter at to bomber gikk av lørdag formiddag.

– Dette angrepet er en av de verste massakrene i Tyrkias historie. Som et menneske er det vanskelig å forklare det jeg så. Det var lik og blodpøler overalt. Kaos og frykt hersket, overlevende skrek og løp i alle retninger, sier Tanrıkulu skjelven til NRK på telefon.

Over hundre personer skal være drept i terrorangrepet, Flere hundre er også skadd i angrepet. Det er usikkert lørdag kveld hvor mange som har livsstruende skader.

Tanrıkulu er journalist og medlem av det prokurdiske partiet HDP. Han og følget hans hjalp overlevende umiddelbart etter angrepet. Samtidig var de redde for at flere bombeaksjoner skulle skje.

To eksplosjoner i forkant av en fredsdemonstrasjon i Tyrkias hovedstad Ankara skal ha drept minst 30 personer og skadet over 100. "Dette er en blodig plass" synger disse kurdiske demonstrantene like før eksplosjonen.

EKSPLODERTE: Demonstrantene roper «Dette er en blodig plass». Så eksploderer det.

– Tror staten står bak angrepet

Tanrıkulu har nå kommet seg i trygghet og er på vei til et lokalt møte hos HDP, som har evakuert sine hovedkontorer i Ankara og Istanbul mens de forsøker å få oversikt over tallet på omkomne og skadde.

Den kurdiske demonstranten klandrer tyrkiske myndigheter for massakren, og hevder at staten står bak angrepet rettet mot fredsmarkeringen.

– Ingen kan overbevise oss om at staten ikke kjente til et så fatalt angrep mot den sivile befolkningen. De fleste av oss i fredsmarsjen tror staten og AKP står bak det grusomme angrepet, påstår han.

HDP var blant initiativtakerne til marsjen. I en uttalelse skriver partiet at angrepet alt å dømme var rettet mot dem.

Tyrkia

ANGREP: En kvinne som ble såret i eksplosjonene i Ankara får hjelp like ved åstedet.

Foto: Depo Photos / Ap

Erdogan fordømmer angrepet

Bombene var rettet mot en fredsdemonstrasjon arrangert av flere organisasjoner på den tyrkiske venstresiden.

Tyrkias president og tidligere leder av regjeringspartiet AKP, Recep Tayyip Erdogan, fordømmer terrorhandlingen på det sterkeste. Han kaller det et angrep på nasjonens fred.

Presidenten sier at de som står bak, har til hensikt å skape splid i det tyrkiske samfunnet. Han ber tyrkere stå sammen i solidaritet og besluttsomhet som et svar på terroren.

Erdogan var i Istanbul da fredsmarsjen ble rammet av eksplosjonene. Han avbrøt umiddelbart turen og reiste tilbake til hovedstaden.

TURKEY-EXPLOSION/ An injured man hugs an injured woman after an explosion during a peace march in Ankara

STORE SKADER: En mann trøster en såret kvinne etter at to eksplosjoner gikk av under en demonstrasjon.

Foto: TUMAY BERKIN / Reuters

– Var ikke forberedt på et angrep

Norsk-kurdiske Parwin Kemal som bor i Bergen, kjente to av demonstrantene som mistet livet i Ankara-massakren.

Parwin Kemal

VENNENE DREPT: Norsk-kurdiske Parwin Kemal kjente to av de omkomne i Ankara.

Foto: Privat

Kemal møtte dem gjennom ulike fredsmarkeringer i Tyrkia. I formiddag fikk hun den triste beskjeden av en av de overlevende fra plassen.

– Begge var i 30-årene og stod visst like ved hovedinngangen til sentralbanestasjonen da det eksploderte. Det hele er grusomt, og gjør så vondt. Ord kan ikke beskrive mine følelser nå, sier Kemal til NRK.

Hun forteller at vennene fryktet for at myndighetene kunne slå ned på demonstrasjonen, men ikke på at noe så katastrofalt kunne skje.

– De var ikke forberedt på at et så forferdelig angrep kunne skje, sier hun.

To eksplosjoner i Tyrkias hovedstad Ankara

FULLT KAOS: Det var fullt kaos på stedet der en fredfull demonstrasjon skulle holde sted, etter at to eksplosjoner gikk av.

SISTE NYTT

Siste nytt